Nyilvános alapképzés Kiskunhalason (+fotók)

2015. november 15. 22:24
Nyilvános alapképzés Kiskunhalason (+fotók)
Az OPSZ vezetése előtt rendeztek nyilvános alapismereti képzést 40 Ifjú Polgárőrnek november 14-én, Kiskunhalason.

Mint ismeretes, a Polgárőr Törvény idei módosítása június 21-étől lehetővé tette a 14-18 éves korosztály számára, hogy Ifjú Polgárőrként az önkéntes bűnmegelőzők népes táborának tagjai lehessenek. Ahhoz azonban, hogy be is tölthessék ezt a korosztályuknak megfelelő funkciót, akárcsak a polgárőröknek, nekik is alapismereti képzésen kell átesniük. Hogy milyenen is? – erről szerezhettek tapasztalatokat a résztvevők Kiskunhalason november 14-én.

Az Országos Polgárőr Szövetség és a Bács-Kiskun Megyei Polgárőr Szövetség hatékony támogatásával a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Humán Szakképző Iskolájában rendezett nyilvános alapképzésen dr. Fekecs Dénes, a megyei szövetség elnöke köszöntötte az alapképzésben részesülő 40 Ifjú Polgárőrt, a megyék azon képviselőit, akik saját területükön lesznek az alapképzés felelősei, s a megjelent vendégeket. Kovácsné Gáspár Erika igazgatónő köszönetet mondott azért, hogy náluk „debütálhat” az alapképzés, s azért a támogatásért, amelyben az OPSZ részesíti oktatási intézményüket. Csóra György, az OPSZ oktatási elnökhelyettese a polgárőr képzés rejtelmeibe vezette be a fiatalokat, megemlítve, hogy rövidesen minden megyében hasonló alapképzésen esnek majd át az Ifjú Polgárőrnek jelentkezett fiatalok.
A köszöntő szavak után dr. Christián László PhD tanszékvezető egyetemi docens, a Polgárőr Akadémia igazgatója vette át a szót, s „Kalandvágyból felelősség” címmel tartotta meg az országosan első foglalkozást. Amelyen – bevonva a hallgatóságot is – olyan, fiatalokat érintő kérdésekről ejtett szót projektoros kivetítést is segítségül hívva, mint a biztonság, a trendi veszélyek, az X, Y és Z generációk, az internethasználat veszélyei és az akkut probléma, a kábítószer. Végül Fókuszban az Ifjú Polgárőr címmel a fiatalokra vonatkozó aktuális kérdések felvillantásával zárta a több, mint két órás eszmecserét.
Ifjú Polgárőrök figyelik az előadást KiskunhalasonA foglalkozás végére megérkezett dr. Túrós András, az OPSZ elnöke, Papp Gyula, a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum főigazgatója, Markos György, az OPSZ külkapcsolati elnökhelyettese és Szűcs Csaba, Kiskunhalas alpolgármestere is. Akik Csóra György társaságában adták át az alapképzésen részt vett 40 fiatalnak a Tanúsítványt. Ez alkalomból dr. Túrós András elmondta: Ózdon született meg az ötlet egy regionális tanácskozáson, ahol Abasár polgármester asszonya vetette fel: miért ne lehetnének a 14-18 éves korosztály tagjai is polgárőrök. Csaknem három éves előkészítés után bólintott rá a Parlament a javaslatra, s az idén szeptemberben Százhalombattán bontott zászlót az Ifjú Polgárőr Tagozat. Kiskunhalas ennek a mozgalomnak a központjává lett, hiszen ahol ilyen kiváló lehetőségek, ilyen remek oktatók, tanárok vannak, élére állt a tagozatnak. Az OPSZ-től nagy figyelmet kap az oktatási intézmény, hiszen a 3 ezer tanulóból már negyvenen elvégezték az alapképzést, s reméljük, mind többen lesznek a folytatásban. Így már a polgárőrök remek közösségéhez tartoztok, találkozzatok minél több bennünket támogató, stratégiai partnernek tekintő rendőrrel, polgárőrrel, szerezzetek minél több kellemes élményt. Szeressük közösen még jobban Magyarországot, tegyünk többet mindannyiunk biztonságáért! – emelte ki az OPSZ elnöke.
Papp Gyula főigazgató röviden arról szólt: köszönik a lehetőséget, amit az OPSZ-től kaptak, s igyekeznek hatékonyan élni ezzel. Mert továbbra is együtt kívánunk működni a Polgárőrséggel, s azt szeretnénk, ha mind az öt tagintézményünkben sok-sok Ifjú Polgárőr lenne. Úgy tervezzük, hogy a jövő év elejére tanulóink mintegy tizede, azaz legalább 300 hallgató lenne Ifjú Polgárőr.
A Tanúsítványok átvétele után a sportcsarnokba vonultak le a jelenlévők, ahol a fiatalok Óber Tamás, Nagy Zsuzsanna és Árva Ferenc krav-maga instruktorok irányítása mellett önvédelmi gyakorlatokat mutattak be. Ebéd után pedig a Rendőrség átalakítás előtt lévő lőterén – rövid lőelméleti foglalkozást követően – légpuskával vehették célba – öt-öt lövés erejéig – a körkörös céltáblákat.

Tóth Zoltán

További fotók itt:
További fotók ide kattintva