Szolgálat a Bajai Halfőző Fesztiválon

2016. július 11. 21:09
Szolgálat a Bajai Halfőző Fesztiválon
Bátran készítehette ízletes halételét a többezer ember Baján, hisz autós, robogós, kerékpáros és gyalogos szolgálattal vigyázta most hétvégén majd’ 30 polgárőr az idei Bajai Halfőző fesztivált.
Baja nemzetközileg is ismert, a rekordok könyve által is jegyzett halfőző fesztiválja egy valódi Fiesta: a halászlé és a barátság dicsérete július második szombatján. Az egész 1996-ban kezdődött, akkor a várossá nyilvánítás 300. évfordulójára 300 helyett végül több mint 400 bográcsban főztek egyszerre halászlét. 2000-ben már kétezer bogrács sorakozott a belvárosban, s a lelkesedés azóta sem csökkent, évről-évre megközelítőleg kétezer helyi és vidéki főző vendégeli meg barátait ízletes halászlével. A fesztivál napjainkra négynapos programsorozattá nőtte ki magát.
A 4 napos rendezvény biztosításában idén is részt vettek a polgárőrök. A Bács-Kiskun Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének felhívására, a bajai önkormányzat kérésének megfelelően a járás polgárőr egyesületei közül a dunafalvai, a dávodi, a nagybaracskai és az érsekcsanádi polgárőr szervezetek tagjai jelentős segítséget nyújtottak a Bajai Polgárőr Egyesületnek a rendezvény biztosításában. Egyébként is jellemző, hogy a megye polgárőrei összefognak, ha a területileg illetékes egyesület létszáma nem elegendő valamely feladat elvégzéséhez, legyen az árvíz, tűzvész, jelentősebb rendezvény vagy akár a migrációs helyzet kezelése. A halfőző fesztiválon összesen 24 polgárőr látott el bűnmegelőző szolgálatot, amit a közelmúltban kapott szolgálati terepjárók, robogó, és kerékpárok használata is jelentősen segített.
A rendezvény teljes területén, minden időpontban látható volt egy-egy polgárőr járőrpáros.

Két alkalommal dulakodást sikerült megszüntetniük a járőröknek, melyekhez rendőri segítséget is kértek, négy esetben őrizetlenül hagyott főzőhelyek tüzeit oltották el, ebből egy helyszínre kérték a Tűzoltóság segítségét. Ezen túlmenően számtalan alkalommal szolgáltak információval, útbaigazítással a tőlük felvilágosítás kérő látogatóknak.