Ünnepeltek a Bács-Kiskun megyei polgárőrök

2017. július 03. 18:47
Ünnepeltek a Bács-Kiskun megyei polgárőrök
Dunapatajon, pontosabban a Szelidi-tónál rendezték meg a XVII. Bács-Kiskun Megyei Polgárőr és Családi napot. Az eseményre ezerkétszázan regisztráltak, ami részvételi csúcsnak számít.

Bács-Kiskun megyében 117 polgárőr egyesület működik, melynek közel négyezer tagja van. A polgárőr napra ezerkétszázan regisztrálták magukat, ami az eddig lebonyolított tizenhét megyei polgárőr nap közül a legnépesebbnek bizonyult. A program keretében először az a nyolc polgárőr részesült elismerésben, akik 25 éve teljesítenek szolgálatot. Kiváló Polgárőr Szolgálatért díjazásban összesen 31-en részesültek. Nekik és a jubilálóknak dr. Fekecs Dénes az Országos Polgárőr Szövetség elnökhelyettese, megyei elnök adta át az elismeréseket. Az ünnepségen jelen volt dr. Túrós András az OPSZ elnöke, Kovács Ernő megyei kormánymegbízott, Font Sándor országgyűlési képviselő, Csóti András nyugállományú büntetés-végrehajtási altábornagy, Vass Huba Zoltán kerületi esperes, dr. Füzesi Viktor az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka, Arató László rendőr ezredes, megyei főkapitány helyettes, Gyapjas János tűzoltó ezredes, katasztrófavédelmi igazgatóhelyettes. Aleksandar Rajnovic a Nemzetközi Rendőr Szövetség szerbiai titkára, Dusnoki Csaba dunapataji polgármester, valamint több város polgármestere és városi rendőrkapitánya.
Dr. Túrós András: A Bács-Kiskun Megyei Polgárőr Szövetség az ország egyik legjobb polgárőr szövetség Fekecs Dénes köszöntőjében elmondta, hogy 2016 a fejlődés éve volt, mert nyolc új egyesület alakult a megyében, és több mint háromszáz polgárőr kapta meg az igazolványát. Az ifjú polgárőrök létszáma közelíti a száz főt. Voltak kihívások az elmúlt évben. Ezek közül megemlítette a határvédelmi, migrációs feladatokat. Megalakult az Országos Polgárvédelmi Szövetség Határvédelmi Tagozata, elnöke a balotaszállási polgárőr egyesület elnöke, Csorba Sándor lett. Csóti András legnagyobb értéknek napjainkban a biztonságot említette. Éppen ezért tisztelettel és elismeréssel kell adózni a polgárőrök előtt, akik önzetlenül, szabadidejüket feláldozva, a biztonságot szem előtt tartva, végzik ezt a nemes feladatot. Arató László is megköszönte a polgárőrök eredményes és hatékony munkáját, amit közbiztonság érdekében tesznek. A rendőrség kiváló munkája a polgárőrök segítsége nélkül nem jöhetett volna létre.
A Bács-Kiskun megyei szövetség az ország legjobb szövetségei közé tartozik. Ezt már dr. Túrós András mondta. A polgárőröket hétköznapi hősöknek említette, akik nem a dicséretért, az elismerésért és nem a fizetésért dolgoznak. Önzetlenül vigyáznak mások biztonságára. A bűnmegelőzés érdekében az elmúlt években nagy összefogást sikerült elérni. Az önkormányzatok felismerték, hogy csak együttműködéssel, összefogással lehet európai hírű közbiztonságot teremteni, amellyel most büszkélkedhet Magyarország, és amit hosszú távon fenn lehet tartani. A polgárőrségben olyan erő, olyan kohézió van, amely más szervezetekben nincs meg. Éppen ezért nagy felelősség van abban, hogy a jövőben is érvényesüljön az összefogás, a rendészeti szervek, az önkormányzatok és a polgárőrség között. Vass Huba Zoltán esperes megáldotta a megjelenteket.
Elismerést ad át dr. Túrós András és Fekecs DénesA megnyitó után további kitüntetések átadására került sor, melyet dr. Túrós Andrástól vehettek át a díjazottak. A polgárőr érdemkereszt arany fokozatával tüntették ki: dr. Füzesi Viktor büntetés-végrehajtási ezredest, az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnokát, Kollár Péter miskei, Balogh Károly helvéciai. Glavatity András bajai és Néma László bugaci, Kaszás Mihály hercegszántói polgárőrt. A polgárőr érdemkereszt ezüst fokozatát kapta Tóth Tibor tiszakécskei rendőrőrs parancsnoka, Csík József kunszállási, Kovács József dunafalvai, Gubicsák István tompai, Molnár László hetényegyházi, Baranyi János tiszaalpári polgárőr. A polgárőr érdemkereszt bronz fokozatát vehette át: Dobó Vincéné balotaszállási, Soltiné Turcsán Katalin tompai, Magony István solti, Torma István petőfiszállási, Majer Zoltán kisszállási, Erdős János orgoványi polgárőr. Dunafalva elnyerte az OPSZ által pályázat alapján adományozott Polgárőr Község kitüntető címet. Szerdahelyi Fruzsina az OPSZ által meghirdetett logópályázaton elért második helyezésért jutalomban részesült. Kovács Ernő megyei kormánymegbízott díszszalagot kötött a Bács-Kiskun Megyei Polgárőrség csapatzászlajára.
Ezt követően az Állampusztai Büntetés-végrehatási Intézet akció csoportja tartott bemutatót, majd kulturális műsor következett a színpadon, melyen helyi és környékbeli csoportok léptek fel. A polgárőr napon főzőversenyt is hirdettek, melyen huszonkét egyesület vett részt. Első helyen végzett a tiszakécskei, másodikon a kalocsai, harmadikon pedig a kiskunfélegyházi polgárőr egyesület. különdíjban részesültek a kisszállásiak. A polgárőr nap a Terbe Marcell bor emlékversenyen eredmény hirdetésével és díjainak átadásával zárult.

(Szentirmay Tamás)