Baranya Megyei Polgárőr Járőrverseny

2015. május 25. 20:42
Baranya Megyei Polgárőr Járőrverseny
A kedvezőtlen időjárás ellenére sikeresen lezajlott a Baranya Megyei Polgárőr Járőrverseny és együttműködési gyakorlat. A rendezvénynek 2015. május 23-án immár kilencedik alkalommal a Szebényi Polgárőr Egyesület adott helyet.

A baranyai polgárőröket dicséri, hogy az egész éjjel, és még reggel is szakadó eső ellenére mind a 10 versenyre jelentkezett csapat eljött. Sajnos az igazán látványos és érdekes szabadtéri feladatokat nem lehetett megtartani, ezért elmaradt a Misina Mentőcsoport ügyességi feladata, és a közlekedési feladat szabadtéri része. Azért nem maradt érdekesség nélkül a verseny.

A versenyzők szavazatai alapján első díjat nyert a Baleseti-Szimulációs Társaság feladata, ahol egy vendéglátó helyre hívták a járőrt, és egy eszméletlen, habzó szájú embert kellett a járőröknek ellátniuk. A második díjat a Mohácsi RK körzeti megbízottai és a Nagykozári Polgárőrök közös feladata nyerte. Itt közbiztonságra különösen veszélyes tárgyakat kellett felismerni, a szituációs feladatban pedig egy balesetet szenvedett jármű esetében kellett intézkedni. A feladatot a kifolyó üzemanyag, „gerincsérült” vezető, és fényképező „katasztrófaturisták” a helyzetet kihasználó „tolvajok” nehezítették. A Duna-Dráva Nemzeti Park Természetvédelmi Őrsége védett növények, állatok felismerésével és a velük kapcsolatos tudnivalókból vizsgáztatta a csapatokat. Övék lett a harmadik „közönségdíj”.

Balesetet szenvedett autónál oldanak meg szituációs feladatot aBaranya megyei járőrversenyen indulókKülön jelentősége volt a mai napon a Katasztrófavédelem jelenlétének. A két ügyességi feladaton kívül, a polgárőrök regisztráció, és balesetvédelmi oktatás után katasztrófavédelmi alapképzésben részesültek, és megalakították a helyi települési mentőcsoportokat, illetve azok magját. A továbbiakban ők képezik majd a településeken megalakítandó önkéntes mentőcsoportok alapját.

Amíg a rendezőség járőrverseny eredményeit értékelte, a csapatok és kísérőik megtekintették a Véméndi Katasztrófavédelmi Őrs tűzoltókocsijának felszerelését.

A jól megérdemelt ebéd után eredményhirdetés következett. A legtöbb pontot a Pécsváradi Polgárőr Egyesület csapata nyerte, azonkívül külön jutalmat kaptak a KRESZ feladat megoldásáért, és Ők nyerték a BMPESZ különdíját is a szituációs feladat 100%-os megoldásáért. Második helyet ért el a Magyarszéki Polgárőr Egyesület csapata, harmadik a Pécsújhegyi PE csapata lett. Az egyes feladatok kitalálói az eredményhirdetésen szóban is értékelték a polgárőrök teljesítményét, rávilágítva arra, mi az amiben még fejlődniük kell, mi az amit jól csináltak.

A verseny rendezői, a BMPESZ elnöksége megköszönte a csapatok, és a segítők munkáját, és egy újabb jól sikerült rendezvény tudatában kívánt jó utat hazafelé a résztvevőknek.