Baranyában is elindult a Nagyvárosi Bűnmegelőzési Program

2016. május 27. 14:52
Baranyában is elindult a Nagyvárosi Bűnmegelőzési Program
2016. május 18-án megrendezésre került Pécsett az OPSZ-ORFK-BM-NBT-AEGON által a 2016-2017 évre meghirdetett „Nagyvárosi Bűnmegelőzési Program” Baranya megyei nyitó konferenciája.

Az eseményen részt vett dr. Páva Zsolt, Pécs Megyei Jogú Város polgármestere, dr. Lovász István jegyző, Dobó Ferenc rendőr ezredes, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság helyettes vezetője, Korontos Zoltán rendőr ezredes, a Pécs Rendőrkapitányság vezetője, Garamvári Gábor rendőr ezredes, a Mohácsi Rendőrkapitányság vezetője, a pécsi rendőrőrsök vezetői, a rendészeti iskolák igazgatói és valamennyi pécsi polgárőr egyesület elnöke valamint a polgárőr egyesületek 3-4 polgárőre.
A konferencia megkezdése előtt Pécs Megyei Jogú Város Közgyűlésének döntése értelmében dr. Páva Zsolt polgármester és dr. Lovász István jegyző a közbiztonság, a bűnmegelőzés, a vagyonvédelem és a rendfenntartás terén végzett kimagasló tevékenysége elismeréseként Csikor Kálmán kitüntetésben részesítette dr. Pétermann Mihályt, a Pécs-Rózsadombi Polgárőr Egyesület elnökét.

A konferencia megnyitásaként dr. Páva Zsolt kiemelte, a közbiztonságért mindenkinek tenni kell, de a Polgárőrség kimagaslóan kiveszi a részét e feladatból. Elmondta, hogy Pécs város majdnem egész területe lefedett a polgárőrség által, de kérte, ahol még nem száz százalékos a lefedettség, azokra a területekre jobban figyeljenek oda a polgárőrök is. A Nagyvárosi Bűnmegelőzési programba a Közterület-felügyelet is bekapcsolódik. A Pécsi Önkormányzat eddig is támogatta a Baranya megyei polgárőrök munkáját és ezután sem lesz másként. A polgármester egyben bejelentette, ebben az évben a pécsi polgárőr egyesületek összesen kétmillió forint támogatást kapnak a várostól.
Zámbó Péter, az Országos Polgárőr Szövetség szakmai alelnöke elmondása alapján az országban mintegy 56 ezer polgárőr, több mint kétezer egyesület tevékenykedik. Az OPSZ-nek vannak bizottságai, tagozatai, amelyek a különböző területeket foglalják magukba és irányítják azt. Megalakult az OPSZ Önkormányzati Bizottsága is, melyben Budapest VIII. kerületének polgármestere Kocsis Máté vállalta a nagyvárosok képviseletét.
Az értekezleten elhangzott, az OPSZ által meghirdetett Nagyvárosi Bűnmegelőzési Program szakirányítója a Rendőrség. Azokat a feladatterveket, amelyeket a helyi igények alapján, illetve az Önkormányzat közbiztonsági stratégiájának megfelelően a Polgárőrség végre kíván hajtani, a koordinációs szerepet a Rendőrség szakmailag támogatja. A Rendőrség illetve az Önkormányzat a Program kapcsán igényeket tud megfogalmazni a Polgárőrség felé. A polgárőrök járőrtársi formában teljesíthetnek szolgálatot a rendőrök mellett, hiszen ezt a törvény is megengedi. Szorgalmazni fogják Pécs-Kertvárosban, Patacson, illetve az egyetemen belül egy polgárőr egyesület megalakítását is, illetve az ifjú polgárőrök bevonását a polgárőri tevékenységbe.
Korontos Zoltán rendőr ezredes gyakorlati oldalról közelítette meg a kérdést. Beszámolt arról, hogy Pécs Városi Rendőrkapitányság illetékességi területéhez nemcsak Pécs, hanem azon felül még 39 település tartozik hozzájuk. Hosszú évek óta a regisztrált bűncselekmények 93-95 százaléka Pécs városában történik, míg a fennmaradó százalék eloszlik a 39 település között. A Baranya megyei Rendőrség és Polgárőrség között egy rendezett együttműködés áll fenn, mindenkit a siker hajt és arra törekszik, hogy a közös munka hatékony legyen.

Az előadásokat követően lehetőség nyílt a polgárőr vezetők részére, hogy véleményüket, javaslataikat elmondják, valamint közös álláspontot alakítsanak ki az Önkormányzattal és a Rendőrséggel. Különös tekintettel az eddig végzett tevékenységgel, valamint az általános feladatokkal és program által megszabott jövőbeni feladatokkal kapcsolatban.