Határvédelmi fórum Bólyon

2020. október 30. 14:04
Egy napra Magyarbóly lett a határvédelem egyik központja, ahol a polgárőrség és az együttműködő társszervek tartottak szakmai fórumot.

2020. október 17 -én Magyarbólyban az Andorra Vendégházban került sor a Baranya Megyei polgárőrök határvédelmi tagozat határvédelemmel kapcsolatos oktató gyűlésére. Az eseményen Hortobágyi János r. őrnagy a Siklósi Rendőrkapitányság Határrendészeti Osztály vezetője, Kállai Péter r. őrnagy Határvédelmi Osztály helyettese. dr. Práter Attila r. alezredes a Mohácsi Rendőrkapitányság vezetője, Mészáros György r. alezredes a Mohácsi Rendőrkapitányság Határrendészeti Osztály vezetője, Zlatics Csaba c.r. ftzls. Határrendészeti Osztály szolgálatparancsnoka, Dr. Fenyves András r. alezredes a Beremendi Rendőrőrs vezetője, valamint Zichy Eszter ZE HJ Kdnp-és országgyűlési képviselő térségi munkatársa vett részt. A polgárőrség  részéről Lankovics Emil elnökhelyettes,  Süllős István alelnökök, Mohács és Bóly járási koordinátor,  Csizik Mihály Lovas Koordinátor és a Határvédelmi Tagozat Egyesületeinek az elnökei.

Fórum BólyonAz eseményen bemutatkoztak a Baranyai Határvédelmi tagozat polgárőr egyesületei: Drávacsehi Polgárőr Egyesület, Drávaszabolcsi Polgárőr Egyesület, Magyarbólyi Polgárőr Egyesület, Kiskassai Polgárőr Egyesület, Határszél Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület, Siklósi Tenkes Lovas Hagyományőrző és Polgárőr Egyesület. Az egyesületek vezetői röviden ismertették az egyesület főbb tevékenységét, technikai felszereltségüket és szolgálatot teljesített órákról.

Kirchner Tibor a Baranya Megyei Polgárőr Egyesületek Szövetség Siklósi járás koordinátora beszámolt a Határvédelmi Tagozat felépítéséről:

Lovasok: Heti rendszerességgel járőröznek és a készenléti rendőrséggel közös szolgálatot is adnak. Ebben az évben eddig 451 óra szolgálatot teljesítettek négy aktív lovassal

Drónosok:  Hőkamerás, éjjellátó drón eszközökkel hetente több alkalommal is (felkérés alapján) teljesítenek szolgálatot. Eddig ebben az évben 410 óra szolgálatot teljesítettek.

Gyalogosok: Figyelő, kereső szolgálat mely  a határ mentén a kerítés mellett teljesít szolgálatot. Eszközeik az éjjellátó távcső, kézi hőkamera, zsarucar rendszer, terepjáró gépkocsik.  Eddig ebben az évben 613 óra szolgálatot teljesítettek.

Hajósok, búvárok: Figyelő, kereső szolgálat mely  a Dráva folyón teljesítenek szolgálatot. Eszközeik kereső, kutató hajó. Kilenc légzőkészülékes búvár teljesít szolgálatot. Eddig ebben az évben 114 óra vízi szolgálatot teljesítettek.

A szolgálat alatt a rendőrséggel együttműködve feladatuk a határ mentén a migráns csapatok bejutási pontok megtalálása, migránsok által hátrahagyott csapások, útvonalak felderítése, pihentető helyek felkutatása és a bűncselekmény vagy szabálysértés észlelése esetén rendőrség értesítése.  Az évben már több gyakorlaton is részt vettek a rendőrséggel amelyek köztük a tavaszi határvédelmi gyakorlat 26 fővel, Őszi határvédelmi gyakorlat 40 fővel és a Horvát határzár.

 

Hortobágyi János r. őrnagy őrnagy a Siklósi Rendőrkapitányság Határrendészeti Osztály vezetője elmondta, hogy közel száz fővel látják el a határvédelmi feladatokat 103 km-en ami áll 46 km szárazföldi és 57 km Dráva vízi szakaszán. Öt helyen végeznek határátkelő ellenőrzést. Az idei évben a fő feladatuk az illegális migráció elleni küzdelemből tevődött össze. Tavalyi évben 240 fő migránst fogtak el 16 csoportban. Ebben az évben eddig 310 fő migránst sikerült elfogniuk 54 csoportban ami nem sokkal több a tavalyi évhez képest de még nincs vége az évnek. Ebből látszik, hogy átalakulás van a migráns csapatok vonulásában. Az idei évben kisebb csapatokban próbálkoznak a határon át vonulni aminek a felderítése jóval nehezebb mint egy nagyobb létszámú csoportoké. Nagyon nagy segítség a polgárőrség részéről a drónos felderítések amivel nem feltétlenül a csoportot sikerül megtalálni hanem azok esetleges útvonalukat, pihentetőhelyeket, a közös hajós szolgálatok és gyalogos polgárőrök akik amellyel ki tudták egészíteni a rendőrség létszámát.  Különösen kiemelte a közös határvédelmi gyakorlatokat menynek nagyon sok haszna van a tevékenységükre. A tavalyi évben 5 fő embercsempészt fogtak el míg az idei évben már 20 fő embercsempészt fogtak el. Kiemelte, hogy a közös szolgálatokon kívül már vannak olyan egyesületek akik önállóan járőrszolgalába mennek a határvonal mentén.

Mészáros György r. alezredes a Mohácsi Rendőrkapitányság Határrendészeti Osztály vezetője elmondta, hogy a Mohácsi térségben már 2015 óta küzdenek a illegális migráció ellen. 2017-től jelentős nyomás nehezedet a Mohácsi kapitányságra amikor közel 700 fő migránst fogtak el. Az elkövetkező években 200 és 300 fő között fogtak el migránsokat. Az idei évben már 300 fő fölött van ez a szám. A Mohácsi Rendőrkapitányság 40 km -en látja el a határvédelmi feladatokat, ebből 3.5 km a Duna vízi szakaszán. Elmondható, hogy a Mohácsi szakaszon is elég aktívak a polgárőrök. Süllős István alelnökök, Mohács és Bóly járási koordinátorral rendszeresen egyeztetnek a polgárőri szolgálatokkal kapcsolatosan. A tavaly évben már a Szederkényi Polgárőr Egyesületnek sikerült feltartoztatni egy migráns csoportot.

Zichy Eszter Dr. Hargitai János képviselő úr köszönetét adta át és támogatásukról biztosította polgárőröket.  Elmondta. hogy a polgárőrök megbízható, időjárást és kényelmességet nem ismerő szolgálatát nem tudjuk elégszer megköszönni. Őrületes számokat hallottam ma, hogy hány szolgálati órában lovakkal, kerékpáron, gyalog, hajón járják a kB. 100km-es határszakaszt, – mindezt a szabadidejükben, önkéntesen és sokszor saját anyagi ráfordítással. Sokat tudtam meg a megváltozott illegális határátlépési szokásokról vagy épp az idén már  elfogott embercsempészekről.
Volt mit ünnepelnünk is, hiszen a tegnapi MFP civil eredményhirdetésén az újpetreiek majdnem 1 milliót eszközvásárlásra, a Határszél Egyesület pedig 3, 7 milliót csónakvásárlásra nyert.

szöveg és fotó: Zóka Benjámin