Járőrversenyen bizonyították rátermettségüket (+ fotók)

2016. szeptember 13. 00:49
Járőrversenyen bizonyították rátermettségüket (+ fotók)

Sikeres, látványos, izgalmas és egyszerűen jó. Ilyen jelzőkkel illették a versenyzők a szeptember 10-én, Nagykozáron megrendezett X. Baranya Megyei Polgárőr Járőrversenyt, ahol a polgárőr csapatok a szakmai tudásukat és rátermettségüket mérték össze.

Immár tízedik alkalommal tartották meg a Baranya megyei polgárőrök szokásos éves járőrversenyét. A helyszín új volt, mert Nagykozár most először rendezte meg a versenyt Ezúttal 16 csapat, csapatonként 3-3 polgárőr állt a rajthoz, hogy megmérettesse magát, tudását, rátermettségét, szakmai felkészültségét.
Fuksa Ágnes, a Baranya megyei Polgárőr Egyesületek Szövetsége elnökhelyettese az ünnepélyes megnyitón elmondta, hogy az előző kilenc alkalommal Szebényben tartották meg a járőrversenyt, most viszont a helyi önkormányzattal karöltve és a társszervek támogatásával a Nagykozári Polgárőr Egyesület bonyolítja le.
Nagykozár község alpolgármestere, Fuksa Ibolya a köszöntőjében kitért arra, hogy az önkormányzat már a kezdetektől támogatta a polgárőr További képek itt, illetve a Fotóalbumbanegyesületet, és elmondta azt is, hogy a két szervezet között az együttműködés példaértékű.
Cseh László megyei polgárőr vezető elmondta, hogy a verseny feladatait úgy állították össze, amivel a polgárőrök akár nap mint nap találkozhatnak. Ismertette azt is, hogy a versenyen határvadászokat toboroz a rendőrség, illetve katonákat a honvédség, tehát aki affinitást érez e hivatások teljesítéséhez, az most könnyen jelentkezhet. Cseh László balesetmentes versenyzést kívánt, mint ahogy azt tette Vogronics József tűzoltó alezredes, a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság főügyeleti osztályvezetője. Az alezredes kiemelte, hogy a versenyre olyan feladatokat állítottak össze, ami segíti a két szervezet, vagyis a Polgárőrség és a Katasztrófavédelem közötti munkakapcsolatot.
Köszöntőt mondott még a Német Nemzeti önkormányzat képviselője, illetve a szomszédos község, Romonya polgármestere, majd egy rövid balesetvédelmi oktatás után elindult a verseny. 

További képek itt: illetve a FotóalbumbanA polgárőrök a település utcáit járva jutottak el a különböző állomáshelyekre, ahol elméleti illetve ügyességi feladatokat kellett ellátniuk. Például füsttel teli épületből mentés, tűzoltó szivattyú összeszerelés, KRESZ totó, szolgálati autóval akadálypálya teljesítése, lövészet, elsősegélynyújtás, sebesült szállítás, stb. Emellett szituációs feladatokat is meg kellett oldaniuk. Például ittas személyek leszerelése, baleseti szimulációnál intézkedés, kerékcsere részegszemüveggel, de rejtett feladatok is voltak, amit előre nem jelentettek be a versenyzőknek. Annak érdekében, hogy a szituációk élethűek legyenek, a szervezők amatőr színészeket vetettek be, volt kutyatámadás, és teljesen élethűnek látszó sérülés.

A X. Baranya Megyei Polgárőr Járőrversenyen első helyezett lett a Pogànyi Polgárőr Egyesület, második a Magyarszéki Polgárőr Egyesület, harmadik pedig a Pécs-Rózsadombi Polgárőr Egyesület lett. A verseny támogatóitól külön díjat kapott a Kökényi Polgárőr Egyesület ifjúsági csapata, a Dràvacsehi Polgárőr Egyesület, a Kistótfalui Polgárőr Egyesület, a Mohàcsi Polgárőr Egyesület női csapata, valamint Bagó Luca Hosszúhetényi polgárőr, aki 14 éves korával a legfiatalabb résztvevőnek számított, és becsülettel teljesítette ugyanazokat a feladatokat, mint felnőtt polgárőr társai.

Szöveg, fotó: Lőwinger Zoltán Mihály

További képek itt, illetve a Fotóalbumban
További képek itt, illetve a Fotóalbumban