Máriagyűdi zarándokút biztosítása

2016. május 13. 08:59
Máriagyűdi zarándokút biztosítása
Közel háromezer vallásos érzelmű gyalogos zarándokolt Pécsről Máriagyűdre május 7-én, amiknek biztonságos vonulását a polgárőrök is segítették.

A Pécsi Egyházmegye nyolcadik gyalogos zarándoklatának résztvevői a baranyai megyeszékhely déli határától, az 58-as úton indulva vonultak 2016. május 7-én a hozzávetőlegesen 25 kilométeres távon egészen Máriagyűdig, a Siklóshoz tartozó település híres kegytemplomáig. Útközben a zarándokok két megállóhelyen tudtak pihenni, regenerálódni. A zarándoklatot záró ünnepi szentmisét a pécsi megyés püspök a máriagyűdi kegytemplom felújított szabadtéri oltáránál tartotta meg. A 25 kilométeres távon több polgárőr egyesület polgárőrei is teljesítettek önkéntes biztosítási feladatokat. A kistótfalui polgárőrök az útvonal biztosításon túl még ásványvizet is osztottak a hosszú gyaloglástól és a meleg időtől megfáradt zarándokok között.

Páran orvosi segítségre szorultak, ilyenkor megtettünk mindent, hogy ők a leghamarabb eljussanak az egészségügyi sátorhoz - mondta Koch Irén, a Kistótfalui Polgárőrség elnöke. - Az orvosi sátornál, a szentmise helyszínén és a templomnál is két-két polgárőrrel segítettük a Magyar Vöröskereszt munkáját.

A szentmise végén a haza induló személyautó, gyalogos és buszforgalmat biztonságosan és koncentráltan irányították a polgárőrök együttműködve a rendőrökkel, amit sikerült zökkenő- és balesetmentesen megoldaniuk.