Együttműködés a Békés megyei kormányhivatallal

2019. március 28. 14:01
Együttműködés a Békés megyei kormányhivatallal
Ünnepélyes keretek között kötött együttműködési megállapodást a Békés Megyei Polgárőrök Szövetsége és a Békés Megyei Kormányhivatal március 27-én, Békéscsabán. A dokumentumot Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott és Gyarmati Sándor, a BMPSZ elnöke írta alá.

Takács Árpád elöljáróban hangsúlyozta, a polgárőrség az egyik legjobban felszerelt, kiképzett és vezetett társadalmi szervezet Magyarországon.
– A több tízezer polgárőr ott van a falvakban, a városokban, a rendezvényeken. Segítik, támogatják a lakosságot, az emberek bizalommal fordulnak hozzájuk – folytatta a gondolatot. – A polgárőrök kicsit pszichológusok, kicsit elsősegélynyújtók. Minden olyan ismerettel rendelkeznek, amelyek azonnali beavatkozást igényelnek. Békés biztonságos, kiszámítható, nyugodt megye, amiért köszönet jár a rendőrségnek és a munkájukat segítő polgárőrségnek is.
Gyarmati Sándor, a Békés Megyei Polgárőrök Szövetségének elnöke elmondta, a megye 75 településén 74 polgárőr egyesület működik. A közel háromezer polgárőr mindent megtesz azért, hogy a megye lakói biztonságban és békességben éljenek.
Gyarmati Sándor, Takács Árpád és dr. Túrós András Dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke rávilágított, a polgárőrség társadalmi elfogadottsága magas, lakossági elfogadottsági indexük 83 százalékos.
– Az emberek nem csak igénylik és szükségesnek tartják a polgárőrség jelenlétét, hanem, ha egy-egy településen jogsértés történik; már számon is kérik, hogy miért nem előzték meg. Ez fontos és pozitív visszajelzés a szervezet szerepével kapcsolatban – ecsetelte. – Tavaly háromszáz polgármestert kérdeztünk meg a polgárőrség munkájáról, és 95 százalékban csak pozitív véleményeket kaptunk.
Dr. Túrós András szólt arról, hogy Magyarország Kormánya stratégiai partnerként tekint a polgárőrségre, amelynek részeként négy minisztériummal, a Belügyminisztériummal, a Honvédelmi Minisztériummal, az Agrárminisztériummal és Miniszterelnökséggel dolgoznak együttműködésben. Elmondta, az OPSZ elnökeként üdvözli a szerdán megszületett megyei megállapodást, amivel BMPSZ és a Békés Megyei Kormányhivatal történelmet írt, hiszen az ország más részein még nem született ilyen példaértékűnek is számító együttműködés. – A közös gondolkodás nagyon széles skálán mozog, érinti egyebek mellett az általános biztonságot, a katasztrófaveszélyek elhárítását, a megelőzést, az élelmiszeri és a környezeti biztonságot – részletezte, majd külön kitért arra, hogy mennyire fontos a polgárőrök közterületi szolgálata a lakosság szubjektív biztonságérzete szempontjából. Végül kitért a polgárőrség Békés megyében is meglévő egységére.

(Szöveg: Papp Gábor, fotó: Lehoczky Péter)