Elismerést kapott 2 kötegyáni polgárőr

2020. szeptember 12. 12:10
Elismerést kapott 2 kötegyáni polgárőr

Megmentették egy idős férfi életét tavasszal, ezért kapott nemrég elismerést az Országos Polgárőr Szövetség elnökétől két kötegyáni polgárőr, Gyarmati Orsolya és Berke Károlyné. Ahogy azt a Beol.hu-nak is elmondták, szeretnek segítséget nyújtani, ezért öltenek magukra rendszeresen formaruhát. Mostanában a koronavírus-járvány elleni védekezés, valamint a magyar–román határ védelme, a migráció elleni küzdelem ad számos feladatot.   


Gyarmati Orsolya és Berke Károlyné elmondták, polgárőrként, illetve a munka során is folyamatosan figyelik a települést, beszélgetnek a helyiekkel, így derülhet ki, hogy ki szorul esetleg segítségre, ki az, akit a szomszédok napok óta nem láttak. Április 28-án is hasonló történt, jelezték nekik, hogy egy, a Dózsa utcában lakó idős férfival az utóbbi időben nem találkoztak. Mivel a házba nem tudtak bejutni, értesítették a rendőrséget és a mentőket. A kapott utasításoknak megfelelően átmásztak a kerítésen, és az ablakon benézve meglátták a földön fekvő idős férfit, akit végül a kiérkező szakemberek kórházba szállítottak.

Az idősek otthonában dolgozó Berke Károlyné mintegy tíz éve, a hivatali postásként szolgáló Gyarmati Orsolya pedig két-három éve önkénteskedik polgárőrként. Mint mondták, fontos számukra, hogy ezzel segíthetik a falut, örömmel vennék, ha az egyesületet is többen támogatnák, mert akkor természetesen ők is hatékonyabban és többet tudnának segíteni. Szoros kapcsolatot ápolnak a rendőrséggel, közösen is teljesítenek szolgálatokat. Hol autóval, olykor biciklivel, de van, hogy gyalogosan járnak-kelnek a településen és környékén, figyelik a magyar–román határ mentét is. Előfordult, hogy a polgárőrök nyomokat találtak, és az alapján sikerült elfogni a határsértőket. Jellemző, hogy a migránsok a kökénybokrokba lyukakat vágnak, ahol észrevétlenül pihenhetnek, várakozhatnak. A polgárőrök megemlítették: a határsértőknél is vannak maszkok, illetve három nadrágot és három pulóvert viselnek a rekkenő hőség dacára is. Azt is elmondták, hogy noha kapnak dicséretet, olykor a polgárőrökön csattan az ostor, néhány emberrel nehéz megértetni a szabályokat. Például a koronavírus-járvány első hullámakor volt, hogy valakit figyelmeztetni kellett a 9 és 12 óra közötti vásárlási idősáv tiszteletben tartására, a maszkviselésre, a kijárási korlátozás betartására; és a figyelemfelhívás miatt kaptak hideget-meleget.
Azért akadnak fura, akár viccesnek mondható esetek is. Megesett, hogy biciklit szereltek, hogy eltűnt macskát kerestek rajtuk, valamint a kóbor kutyákkal is meggyűlt már a bajuk. És amennyire felelősségteljesek és komolyak, ha egy-egy feladat végrehajtásáról van szó, annyira kedvelik a humort, a feketehumort is. Elmondták, hogy nem félnek sötétben sem bemenni a temetőbe, olyankor mindig jó nagyot és hangosan köszönnek – ha ­pedig valaki visszaköszön, akkor sejtik, hogy bizony gond van.  

 

A koronavírus és a migráció ad feladatot számukra

Az életmentő akciót elismerve dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke nemrég kitüntetéssel jutalmazta Gyarmati Orsolyát és Berke Károlynét. A két polgárőr hangsúlyozta, csak tették a dolgukat, ez a díj nem változtatta meg őket semmiben, nem lettek különbek a többiektől. Feladataik nem változtak, továbbra is fontos a koronavírus-járvány elleni védekezés és a szabályok betartása, betartásának kérése, illetve a magyar–román határsávot ugyancsak figyelni kell.
Kiemelték azt is, hogy mindig startra készen kell állni, minden eshetőségre fel kell készülni, például a táskában a szokásos dolgok mellett apróbb túlélőcsomagot is tartanak. Ahogy fogalmaztak, a munkát el kell végezni, persze ezeket a feladatokat maguktól, önként vállalták.
A kötegyáni autók ismerősek számukra, így, ha befordul a településre egy-egy idegen kocsi, akkor igyekeznek megjegyezni, felírni a jármű rendszámát, típusát, színét. Így egy-egy bűncselekmény esetén utána tudnak nézni, ki lehetett a hívatlan látogató.


(Forrás: Beol.hu)