Lovasok járják a békési határt

2019. március 04. 21:22
Lovasok járják a békési határt
A hátrahagyott évek alatt megmutatkozott a lovak sikere a bűnmegelőzés területén. A külterületek, nehezen megközelíthető helyeken való jelenlét, valamint a határőrizeti feladatok ellátásában oroszlánrészt vállaltak a lovasok, hiszen hátasaik nyergében könnyen megbirkóztak olyan terepviszonyokkal is, ahol a terepjárók sem boldogultak.
A Békés megyei Békés település lovasait Urkom Szilvia polgárőr vezeti. A nemrég alakult egyesületnek már most jó híre van a környező tanyavilágban.
– Mi még újoncnak számítunk a lovas tagozatban, hiszen 2018 szeptemberében csatlakoztunk a békési egyesülethez. A kapcsolat az OPSZ-szel már korábbra nyúlik vissza, hiszen a mi lovas tanyánk adott otthont a lovas polgárőrök vizsgáztatásának. Mi is itt szereztük meg a képesítésünket, majd ezt követően csatlakoztunk. De nem is meglepő mindez, hiszen elkötelezetem magam a lovassport mellett, ezen túl én is tenni szeretnék a saját otthonom, lakóhelyem közbiztonságáért. Szakmai szemmel vizsgálva, nagyon szépen látható, hogy a polgárőr vizsga igen komoly ismereteket – elméletit és gyakorlatit egyaránt – követel meg a lovasoktól. Ez számomra tetszik, hiszen tükrözi a szakmaiságot – mondta Urkom Szilvia a békési lovasok vezetője.
Urkon SzilviaElső körben négyen vizsgáztak le a  2018-as vizsgán. Azóta folyamatosan járják a külterületeket lóháton. Jól is ismerik már őket., mint ahogy ez be is bizonyosodott, amikor elkísértük őket egy járőrszolgálatra. A havas, csípős idő ellenére könnyed mozdulatokkal haladnak a hóval fedett földúton, de a lovasok igencsak óvatosak.
- Lehet, hogy a lovakkal sok terepen meg tudunk jelenni, azonban a hó alatti jég, jeges tócsák igen veszélyesek lehetnek. Sajnos veszítettem el így lovat – nem kívánom senkinek azt az érzést – magyarázta Szilvia. – A lábtörés mellett a vágott sebek is komoly gondot okozhatnak, így emiatt is körültekintőnek kell lennie a lovasnak – tette hozzá, miközben elindultak a szántások mellett a kiserőd felé. A fatolvajlás megelőzése kiemelten fontos feladat. Az illegális vágások nagy károkat tudnak okozni a tulajdonosoknak, így a járőr során mindig ellenőrzik a fás, erdős területeket is.
- Elsősorban a külterületek peremét járjuk, hogy az ott lévő házak lakóit, vagy a lakatlan épületeket ellenőrizzük. Mivel maga a lovastanya is Békés határában fekszik, könnyen ki tudunk jutni a terepre. Természetesen mi is ketten látunk el járőrpárban szolgálatot. Ahol valami rendellenességet tapasztalunk, azonnal tesszük a dolgunkat. El kell hogy mondjam, az elmúlt hónapok során még nem volt eseményünk, amely nagyon jó dolog, hiszen ez is bizonyítja, Békésen jól dolgoznak a polgárőrök – tette hozzá nevetve.
Lovas polgárőrök szolgálat közbenSzilvia elmondta, számos  programmal is készülnek a lovastanyán. Az egyik ilyen a lovasok képzése, hasonlóan a 2018-as évhez, hiszen minden feltétel a rendelkezésre áll. Emellett más, szabadidős lovassportoknak is helyet ad a tanya, amelyek ütemezésénél figyelemmel kell lenni a polgárőr szolgálati feladatokra is. És nem utolsó sorban tervben van a lovas polgárőrlétszám bővítése is, az ő trenírozása, tréningje is nagyon fontos.
Gyarmati Sándor, a Békés Megyei Polgárőrök Szövetségének elnöke is elismerően szólt a lovasokról.
- Annak ellenére, hogy nemrég csatlakoztak a polgárőrséghez a Szilviék, nagyon lelkesek, eltökéltség jellemzi őket. A külterületeken élők hamar megszerették a lovasokat, pozitívak a visszajelzések. Azt mondanom sem kell, hogy a jó együttműködés a polgárőrség és a Szilviék között hosszú évekre nyúlik vissza. Bízom benne, hogy ez a lelkesedés nagyon sok sikert hoz majd számukra – zárta szavait Gyarmati Sándor megyei elnök.