A közösséget kell erősíteni (+ fotók)

2020. január 19. 20:46
A közösséget kell erősíteni (+ fotók)

Január 18-án, Miskolcon került megrendezésre a „Felzárkózó települések” hosszú távú fejlesztését támogató biztonsági programindító konferenciája melyen részt vettek a programban részt vevő 33 település polgármesterei, valamint önkormányzati képviselői is.


Magyarország Kormánya a „Felzárkózó települések” hosszú távú fejlesztési programjának megalapozásáról szóló 1404/2019. (VII.5.) Korm. határozatában jelölte ki a program első körébe bevont harminchárom települést. Meghatározta, hogy a program módszertani támogatását a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a „Jelenlét Programján” keresztül valósítja meg. A Kormány és a belügyminiszter kérésének megfelelően a Polgárőrség sajátos civil eszközeivel csatlakozik a Kormány programjához. Támogatja, segíti a roma lakosság felzárkóztatását, társadalmi beilleszkedését. Saját programjai és a Máltai Szeretetszolgálat Jelenlét Programja közötti kohéziót megteremtve a helyi lakosokkal együtt tevékenykedik a települések felzárkózásán, az objektív és a szubjektív biztonság erősítésén.

További képek itt, illetve a FotóalbumbanA programindító konferencián megjelent Langerné Victor Katalin, a Belügyminisztérium társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára, dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke, dr. Ignácz Dávid, Miskolc Megyei Jogú Város jegyzője, dr. Bogyay Ferenc r. ezredes, a Miskolci Rendőrkapitányság kapitánya, Andó Pál, a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kirendeltségének igazgatóhelyettese, dr. Malatinszky András, az OPSZ Roma Tanácsadó Testület elnöke, dr. Nagy-Juhák István, az OPSZ elnökének tanácsadója és Csóra György, az OPSZ elnökhelyettese, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség elnöke.

Dr. Ignácz Dávid köszöntőjében kiemelte a Polgárőrség önkéntes tevékenységét. Mint elmondta, jelentős és fontos tevékenységet látnak el a polgárőrök Miskolcon is. Tiszteletre méltó, hogy az év bármely évszakában önállóan vagy a közterület felügyelettel és a rendőrséggel közösen Miskolc közbiztonságáért dolgoznak.
A rendezvényt dr. Túrós András nyitotta meg. Beszédében kiemelte, hogy a Polgárőrség az elmúlt években is csatlakozott több programhoz, amelyeket sikeresen végre is hajtottak. A Polgárőrség figyelemmel kíséri azokat a társadalmi folyamatokat, amelyekre valamilyen formában reagálni kell, vagy csatlakozni kell hozzá. Figyelemmel kíséri a közbiztonság alakulását, a bűnmegelőzés új irányait is. „A mai nap egy olyan nemes feladathoz és programhoz csatlakozik a Polgárőrség, ami már régóta megoldásra vár – mondta az OPSZ elnöke.További képek itt, illetve a Fotóalbumban – A programhoz való csatlakozás egyfajta társadalmi rangot is jelent a Polgárőrségnek. Egy olyan rangot, ami azt jelenti, hogy a Polgárőrség sok mindenre alkalmas és a polgárőrök önkéntes tevékenységére szükség van. Mit is tehetünk ezen a területen? Az egyik legfontosabb dolog, hogy akiket érint ez a program a polgárőrségen belül azoknak ezt a feladatot alaposan meg kell ismerni. A programban résztvevő településeken, ha még nincs polgárőr egyesület, akkor meg kell vizsgálni, hogy van-e lehetőség megszervezni? A polgárőr egyesület egy nagyon komoly közösségi erő, s ez egy nagyon komoly első lépés lehetne annak érdekében, hogy a program célját elérjük. Mert ha van egy kollektíva, van egy közösség ezeken a településeken, akkor ez egy új helyzetet teremt. A közösség egy büszkeséget is jelent, mert a közös élmények, a közös sikerek, azok egészen biztos, hogy nevelő, illetve pozitív hatással van a településen élőkre.”

„2010-ben egy szemléletváltást indítottunk el” mondta Langerné Victor Katalin utalva arra, hogy a szegénységben élő emberek felzárkóztatására Szegénység Ellenes Munka Programot indítottak. „Én azt nevezem átütő sikernek, amikor egy helyen, egy jó kezdeményezés hosszú ideig ott van, és ahol ott van hosszú ideig, ott az emberek életét, a gyerekek életét megváltoztatja. Számos ilyen hely van ma Magyarországon. Minden programunkat úgy indítjuk, hogy teljesítmény elvárás van benne. A legszegényebb ember esetében is lehet meghatározni olyan elvárást, ami őt segíti, ami célt ad neki. Nagyon fontos tényező, hogy a gyerekek mit látnak, és ahogy felnőnek, mit tapasztalnak. Ne járják be a rossz utat, ne lássanak rossz példákat, ezért az első foglalkozások már óvodában elkezdődnek, s tanodákon és iskolákon keresztül tovább folytatódnak. Több településen lehetőség van a Gyermekházban is részt venni foglalkozásokon. Itt a gyermek az édesanyával együtt vesz részt a gyakorlati foglalkozáson, szakemberek irányításával. A polgárőröktől nem azt várjuk el, hogy minden programunkban részt vegyenek. Egyik fő célunk, hogy a helyi közösséget kell építeni és kell megerősíteni, s ebben várunk minél több segítséget."

További képek itt, illetve a FotóalbumbanDr. Malatinszky András beszédében kifejtette, hogy az elmúlt években a „Családi kuckó” nevezetű programot indították el, amit heti rendszerességgel megszerveznek. A szegénységben élő családok vesznek részt a programban, s a foglalkozásokon túl, a cél a kommunikációban van. Hogy meg tudják szólítani azokat az embereket, akikben hajlandóság van arra, hogy változtassanak az életükön, s ezáltal példát mutassanak környezetüknek. Az őszinteség, hogy egymással megbeszélik, akár a gyermeknevelés kérdéseit, a hétköznapok dolgait, ez mind segítség lehet az egyén számára.

Dr. Nagy-Juhák István ismertette a Polgárőrségnek a „Felzárkózó Települések” hosszú távú fejlesztését támogató biztonsági programjának elemeit. „Biztonság nélkül nincs fejlődés, fejlődés nélkül nincs biztonság. Ahol nincs fejlődés, ott nincs előrejutás, nincs virágzó település, a lehetőségek hiányában nincs cselekvő lakosság. Ott megrekedés van. A biztonság nem állandó, azért minden nap tennünk kell, folyamatosan dolgoznunk kell, hogy a fejlődő és nyugodt település alapjai megteremtődjenek és fennmaradhassanak. A Kormány és a belügyminiszter kérésének megfelelően a Polgárőrség sajátos civil eszközeivel csatlakozik a Kormány programjához. Támogatja, segíti a roma lakosság felzárkóztatását, társadalmi beilleszkedését. Saját programjai és a Máltai Szeretetszolgálat Jelenlét Programja közötti kohéziót megteremtve a helyi lakosokkal együtt tevékenykedik a települések felzárkózásán, az objektív és a szubjektív biztonság erősítésén.”

Az elhangzott előadások után lehetőség volt a fórumon kérdések és javaslatok, hozzászólások megtételére. Cseh László, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség Szervezési és Külkapcsolati alelnöke hozzászólásában elmondta, hogy tisztességesen és őszintén kell megszólítani az embereket. „Csak úgy lehet emberekkel foglalkozni, ha megadjuk a tiszteletet, és szépen beszélünk velük."
További képek itt, illetve a FotóalbumbanSzabó Zoltán, az Országos Polgárőr Szövetség szakmai alelnöke a polgárőrök önkéntes alaptevékenységeiről beszélt. Ha a polgárőrök aktívan a településeken közterületein szolgálatot adnak, akkor részesei a helyi közösségnek. „Találkoznak a gyerekekkel, szülőkkel, nagyszülőkkel, s manapság már elmondhatjuk, hogy e programban már részt veszünk. Igaz, egy kis szeletében csak, de a jövőben, most már közösen a programban résztvevőkkel a településen lévő közösséget tudjuk erősíteni."
Farkas László, Tiszabura polgármestere az Országos Roma Önkormányzat elnökhelyettese hozzászólásában kifejtette, hogy ahhoz, hogy ez a program sikeres legyen összefogásra és együttműködésre van szükség. „Első a tervezés, s a mai fórum is azt mutatja, hogyha jó partnerek hosszú távon segítik a programot, akkor sikeres lesz. A jó és rossz gyakorlatokat egyaránt elemezni kell, hogy megtudjuk, melyik úton nem szabad tovább menni."
Bán Gábor, az Országos Polgárőr Szövetség Ifjúsági Tagozatának elnöke elmondta, hogy az ifjúsággal foglalkozni szinte kötelező, és nekik példát kell mutatni. „Ha a fiatalok velünk vannak egy táborban, és foglalkozunk velük, akkor egyben esélyt is adunk és mutatunk neki, hogy milyen a helyes út az életben. A polgárőrség 14 éves kortól már foglalkozik a gyerekekkel, mint ifjú polgárőrökkel. Javaslom, hogy ha hajlandóság van rá az egyesületek részéről, akkor szervezzünk szakköröket, ahol a 14 éven aluli gyermekek is részt tudnak venni."

A programindító fórum egy remek lehetőség volt arra, hogy megismerjük a „Felzárkózó települések” biztonsági programját. Új gondolatokkal és új ismeretekkel folytathatjuk önkéntes bűnmegelőző tevékenységünket – mondta Csóra György, az Országos Polgárőr Szövetség elnökhelyettese, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség elnöke, aki egyben a program levezető elnöke is volt.

További képek itt, illetve a Fotóalbumban
További képek itt, illetve a Fotóalbumban