Elméletben és gyakorlatban is helytálltak a lovasok

2021. június 27. 20:40
Az Országos Polgárőr Szövetség Lovas és Kutyás Tagozata júniusban, Aszalón tartott oktatást és vizs

20210628-kepzesDr. Radicsné Reszegi Rita a tagozat elnöke elmondta, hogy a polgárőrségnek 2012 óta van lovas tagozata. Kifejtette, hogy a lóháton való szolgálat ugyanúgy a bűnmegelőzés alapfeladatai közé tartozik, ugyanis a lovas polgárőrök olyan helyekre is el tudnak jutni, ami nehezen megközelíthető.

Az egész napos gyakorlás során a lovas polgárőrök olyan akadályokat és feladatokat kaptak és teljesítettek, ami hozzájárult ahhoz, hogy magabiztosabban tudjanak szolgálatot végezni. A lovaglás nem ott kezdődik, hogy felülünk a lóra és lovaglunk, és nem ott végződik, hogy leszállunk a lóról és befejeztük a szórakozást.

A lovas polgárőrnek a lóval foglalkoznia kell, s ezáltal a ló és lovasa közt egy olyan kapcsolat alakul ki, ami sok esetben kihat a szolgálat teljesítésére. Például, ha a lovas polgárőr ideges és kapkod, akkor a lova is bizonytalan és feszültebb lesz. A gyakorlati napon a lovas polgárőr és lova együtt végezhették el a kitűzött feladatokat, javítva ezzel a köztük lévő kapcsolatot és összhangot.

A képzésen a lovas polgárőröket segítette és hasznos tanácsokkal látta el Molnár Tamás az öttusa válogatott nyugalmazott, Gróf Széchenyi István Emlékérmes lovasedzője. A lovas szakma csak úgy emlegeti, hogy Molnár Tamás egy ízig-vérig lovasember, aki egész életét a lovaknak és a lovas élet jobbításának szentelte.

Az említett gyakorlaton is lovas edzőként segítette a lovas polgárőröket, s elhivatottságát mutatja, hogy egész nap a gyakorlati pályán volt a lovak és lovasok között. A feladatoknál kísérte, tanáccsal látta el a lovas polgárőröket a sikeres feladat végrehajtása érdekében. Ha valami nem sikerült, nyugtatta a lovat, vagy éppen a lovast, s szavai varázslatként szóltak, tanácsaira hallgatva pedig a lovas polgárőrök sikeresen teljesítették a nehezebb feladatokat is.

A gyakorlat megnyitóján Csóra György a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség elnöke köszöntette a megjelenteket, s üdvözölte, hogy a megyében egyre több a lovas polgárőr. Külön kiemelte a lovas polgárőr szolgálat fontosságát és eredményességét, s örömét fejezte ki, hogy egyre több fiatal csatlakozik a lovas polgárőrök táborába.

Viszokvszki Gábor A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr szövetség lovas koordinátora köszönetet mondott Oszterman Zitának és családjának a gyakorlati pálya és a helyszín biztosításáért, és elmondta, hogy a nyár folyamán több rendezvényen is részt fognak venni a lovas polgárőrök és természetesen tovább folytatják a külterületi szolgálatokat is.

szöveg és fotó: Hladon Sándor

A képgaléria megtekintéséhez kattintson a fotóra!