Közlekedésbiztonsági képzés polgáröröknek Mezőkövesden

2021. október 12. 14:14

Az Országos Polgárőr Szövetség és a Közlekedéstudományi Intézet között lévő együttműködés alapján szerveztek október 09.-én közlekedésbiztonsági képzést Borsod és Heves megyék polgárőrei részére.

20211012-mkovesdA képzésen a polgárőrök megismerkedhettek az ElI közlekedésbiztonsági elvárásairól, illetve Magyarország aktuális közlekedésbiztonsági helyzetéről. Betekintést kaptak az Országos Rendőr- Főkapitányság közlekedésrendészeti feladataiba és egyeztették az elvárásokat a Polgárőrség irányába, a balesetmegelözési programok eredményes végrehajtása érdekében. Szó esett a polgárőr és a rendőrség együttműködés tapasztalatairól és a polgárőrség aktuális helyzetéről is.

Dr. Túrós András az Országos Polgárőr Szövetség elnöke, beszéde előtt, elnöki elismerést és jutalmat adott át Szakos István úrnak, az A vasi Polgárőr Egyesület tagjának nyolcvanadik születésnapja alkalmából.

Dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke beszédében elmondta, hogy az elmúlt hetekben körülbelül nyolcszáz polgárőr vezető vett részt továbbképzéseken. Ezek a közlekedésbiztonsági, baleset-megelőzési képzések lehetőséget adnak a Polgárőrség aktuális helyzetének, valamint a szervezet előtt álló feladatoknak az áttekintésére is. Felidézte: a Polgárőrség a koronavírus-járvány legkritikusabb, első hulláma során jelesre vizsgázott és hősiesen helytállt. Ennek is köszönhető, hogy a polgárőrök társadalmi megbecsültsége kiváló, a lakosság elismeri munkájukat. Hozzátette: az utánpótlás biztosított, 2021 első nyolc hónapjában I 700 fővel nőtt a Polgárőrség létszáma. Az állami vezetők, rendészeti vezetők ugyancsak elismerően nyilatkoznak a polgárőrök tevékenységéről. Kitért arra is, hogy a rendőrség és a Polgárőrség közötti stratégiai partnerségi viszony megtartása és erősítése fontos feladat. - A Polgárőrség mind a lakosság részéről, mind a kormányzat részéről erős támogatást élvez. Ha ezzel a bizalommal élni tudunk, akkor a Polgárőrség továbbra is biztos pont lesz a magyar társadalom életében - zárta beszédét dr. Túrós András.

Ezután Dr. Kiss Attila r. vezérőrnagy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság főkapitánya méltatta az MRFK és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség közötti együttműködést, a kölcsönös tájékoztatás és információcsere rendszerét. Kiemelte a rendőr-polgárőr közös szolgálatellátás pozitív tapasztalatait, illetve a polgárőrök rendezvények biztosításában vállalt szerepét. Áttekintést adott a megye közbiztonsági helyzetéről, a baleset-megelőzési program végrehajtásáról.

Balogh Tibor r. ezredes, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti rendőrfőkapitány- helyettese előadásában elmondta: a biztonság olyan fundamentum, ami mára rendkívül felértékelődött. Minden egyes órával, amit egy polgárőr szolgálatban eltölt, értéket teremt, amely tiszteletre, elismerésre méltó. Ezután szólt Heves megye közlekedésbiztonsági és közbiztonsági helyzetéről, az elért eredményekről.

A konzultáció során több a polgárőrséggel és a rendőrséggel, a közlekedéssel kapcsolatos kérdések is feltevődtek, amelyre az előadók válaszoltak.

 
szöveg és fotó: Hladon Sándor