Közösen a külterületek védelméért!

2019. június 02. 07:20
Közösen a külterületek védelméért!
Az Országos Polgárőr Szövetség Lovas Tagozata 2019. május 29 és 31 között Miskolcon, a Ló Tréning és Rehabilitációs Központban tartott lovas gyakorlati képzést. Első ízben vettek részt az oktatáson mezőőr lovasok is. Az esemény alkalmat adott a különböző lovas szolgálatok együttműködésének elmélyítésére.

A Polgárőrség kötelékében az elmúlt hat évben megszerveződött lovas szolgálat a külterületek, valamint az üdülőterületek vagyonvédelme érdekében kifejtett bűnmegelőzési tevékenység speciális formájaként működik. A lovas polgárőrök harmonikusan illeszkednek a természetbe, a legkisebb zavarás mellett képesek az ellenőrzési feladatok ellátására. Hangtalanul közlekednek, így könnyen tetten érik a cselekmények elkövetőit, rendszeresen jelzésadással élnek az illetékes hatóságoknak. A lovas polgárőrök különösen hatékonyak és élen járnak az illegális fakitermelések és mezőgazdasági terménylopások megelőzésében. Ezen túlmenően a lovas polgárőrök nagy hangsúllyal vesznek részt a határövezetek, határ menti területek mélységi ellenőrzésében. Jelenleg 200 tagszervezeti egyesület kötelékében több mint 1000 fő lovas polgárőr teljesít bűnmegelőző szolgálatot mintegy 850 lóval.
Az OPSZ a mindennapokban a felelősségteljes, hatékony polgárőrszolgálat érdekében fontosnak tartja a lovas polgárőr szolgálatot végző polgárőrök oktatását és szakmai képzését, a lovasok és lovak felkészítését, ezért a csatlakozó lovasoknak a Lovas Tagozattal szakmai hátteret biztosít részükre.
A lovas polgárőrök képzése differenciált minősítésű rendszerből és ehhez igazodó oktatási tréningből áll. Ennek első szintje a külterületen, terepen működő portyaszolgálat. A lovas polgárőröknek ismeretekkel kell rendelkezniük a lovak tartástechnológiájáról, takarmányozásáról, az ember és a ló közötti kommunikációról, a lovak anatómiájáról és fizikai terhelhetőségéről. Otthonosan kell, hogy mozogjanak az állategészségügy, a balesetvédelem és a lovakra vonatkozó jogi szabályozások terén is.
A most megrendezett továbbképzés a következő szint, az ún. a járőrvezetők I. szintre készítette fel a résztvevőket. A szintfelmérőt sikeresen teljesített járőrvezetők lakott területen is járőrözhetnek, rendezvényt biztosíthatnak, ami nagyobb felelősséggel jár és magasabb szintű tudást igényel mind a polgárőrtől, mind lovától.
A lovas polgárőrök szolgálta sorén rendkívül fontos a kiváló lovaglótudás. Nincs ez másképp a lovas mezőőrök esetében sem, ezért a 11 lovas polgárőr mellett a Miskolci Önkormányzati Rendészet mezőőr lovasai közül 6 fő is részt vett az összevonáson. A megnyitón Duber Imre r. alezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Mélységi Ellenőrzési és Közterületi Támogató Osztály vezetője, valamint Csóra György, az OPSZ általános elnökhelyettese, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség elnöke üdvözölte a résztvevő lovasokat. A képzés résztvevői Molnár Tamás, az öttusa válogatott nyugalmazott, gróf. Széchenyi István emlékérmes lovasedzője és Pénzes Gábor lovas edző, a Lovas Tagozat elnökségi tagjának szakmai vezetésével mélyíthették lovas tudásukat. A szolgálati feladatok során váratlan és szokatlan hatások érhetik a lovakat, és mivel a ló menekülő állat, ezért alapvető célkitűzés a lovak érzéketlenítése is. A képzésen a használati lovaglás során a lovakat hozzá szoktatták ezekhez az extrém helyzetekhez, hogy minden esetben nyugodtak tudjanak maradni. A Készenléti Rendőrség Lovas Alosztályának vezetője Madarász Róbert r. őrnagy és kollégája, Tomkó Tamás r.tzls. intézkedés taktikai tanácsokkal látta el a mezőőr és polgárőr lovasokat. Az elméletben tanultakat nyeregből is gyakorolhatták a résztvevők, különböző szituációk, helyzetek modellezésével.
A zárónapon a kora délutáni órákban a rendőrség, a mezőőrség és a polgárőrség lovasai a külterületek védelmében közös járőrszolgálatra indultak. Csóra György köszöntötte a szolgálatok lovasait és gratulált a lovasoknak az eredményes képzéshez. Az eligazítást a Miskolci Önkormányzat rendészet igazgatója, Kovács László Csaba tartotta, aki megköszönte a polgárőrség szervezőinek az oktatási esemény létrejöttét, az oktatók és résztvevő lovasok munkáját, valamint üdvözölte a szolgálatok közötti gyakorlatias együttműködést. 
A járőrszolgálat során az ellenőrzés alá vont területeken a szolgálatot ellátó lovasok rendellenséget nem észleltek. A jövőben a külterületek biztonságának növelése érdekében a mezőőr és polgárőr lovas szolgálatok tevékenységének összehangolására törekednek az együttműködő szervezetek.

További képek itt, illetve a Fotóalbumban(Fotó: Miskolc TV)

További képek itt, illetve a Fotóalbumban