Lovas képzés Hernádnémetiben

2016. június 07. 12:15
Lovas képzés Hernádnémetiben
Az OPSZ Lovas Tagozata 2016. május 28-29-én lovas elméleti képzést tartott a Hernádnémeti Református Általános Iskola, Két Tanítási Nyelvű és Alapfokú Művészeti Iskolában. A részt vevő 50 lovas polgárőr 17 egyesületből érkezett, nemcsak Borsod-Abaúj- Zemplén megyéből, de Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, sőt még Tolna megyéből is.

A szombat reggeli megnyitón Csóra György, az Országos Polgárőr Szövetség Oktatási Alelnöke, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség Elnöke és dr. Orosz Zsolt, Hernádnémeti polgármestere, továbbá dr. Rácz Adrienn, az OPSZ Lovas Tagozatának elnöke köszöntötte a résztvevőket. A Készenléti Rendőrség Különleges Szolgálatok Igazgatósága Bevetési Főosztály III. Lovas és Kutyás Szolgálati Osztály Lovas Alosztálya előadók delegálásával támogatta lovas polgárőrök oktatását. A lovak anatómiájáról és állategészségügyi témakörben a Lovas Alosztály főállatorvosa, dr. Garamvölgyi Mónika címzetes rendőr alezredes tartott nagy sikerű előadást, míg takarmányozási ismereteket és tartástechnológiát Domoszlainé Sparing Kinga címzetes rendőr alezredestől, kiemelt rendőrségi főelőadótól, lótenyésztő szakmérnöktől hallgathatták a tanulni érkezők.
A lovas elméleti alapismeretek témakörben Domoszlai Dániel nyugalmazott rendőr alezredes, rendőrségi tanácsos, a KR Lovas Alosztályának volt vezetője, a Magyar Köztársaság Nemzeti Lovas Díszegységének volt parancsnoka oktatta a lovasokat. Kertész Attila, az OPSZ Lovas Tagozat elnökségi tagja, a Mikebudai Polgárőrség elnöke, a lovak körüli balesetvédelemről, a tereplovaglási és lovas polgárőr ismeretekről, valamint a lóhátról adott szolgálatok taktikájáról tartott előadást. A polgárőr lovas szolgálat helyzetéről dr. Rácz Adrienn, az OPSZ Lovas Tagozat elnöke adott áttekintést.

A képzésen lehetőség volt a portyaszolgálati és a lovas járőrvezetői elméleti szintfelmérőt is teljesíteni. Vasárnap ebédet követően minden jelenlévő polgárőr sikeres vizsgát tett.

Dr. Rácz Adrienn köszönetét fejezte ki a képzés szervezésében végzett munkájáért Lukács Istvánnak, a Hernádnémeti Polgárőr Egyesület elnökének, aki Borsod-Abaúj-Zemplén megyei lovas koordinátoraként is tevékenykedik, továbbá a szívélyes vendéglátásért a helyi egyesület tagjainak.