Méltó helyen ünnepelték a 30 évet a polgárőrök

2021. augusztus 02. 11:42

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség a Szerencsi Rákóczi Várban tartotta meg éves közgyűlését.

20210802-bazkgy1Dr. Túrós András az Országos Polgárőr Szövetség elnöke köszöntötte a közgyűlésre érkező polgárőröket. Beszédében megemlékezett a polgárőrség megalakulásáról, s mint elmondta, Magyarországon harminc éve működik a polgárőrség.

A Polgárőrség azért jött létre, mert a 1990-es évek elején Magyarországon nagyon rossz állapotban volt a közbiztonság állapota. Kiemelte, hogy a polgárőrség megalakulása egy óriási dolog, hisz a lakosság kezdeményezése útján jött létre és nem központi akarat, irányítás útján. Az alapítók történelmet írtak, mert egy olyan tartalmas, szakmailag is elfogadható civil szervezetet hoztak létre, amelyre Magyarország büszke lehet. A Polgárőrségnek nincs alternatívája. – Mondta el Dr. Túrós András az Országos Polgárőr Szövetség elnöke.

A Közgyűlésen meghívottként megjelent Dr. Koncz Zsófia országgyűlési képviselő, Dr. Kiss Attila r. vezérőrnagy az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság főigazgatója, Dr. Mecser Tamás r. ezredes a B.-A.-Z. Megyei Rendőr-főkapitányság mb. főkapitánya, Tóth Dezső tű. ezredes a B.-A.-Z. Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság polgári védelmi főfelügyelője, Dr. Lupkovics Beáta a B.-A.-Z. Megyei Közgyűlés jegyzője, Dr. Lipusz Brigitta r. ezredes az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság Észak-magyarországi Regionális Igazgatóság igazgatója, Nyiri Tibor Szerencs város polgármestere, Csavajda István tű. ezredes a B.-A.-Z. Megyei Tűzoltó Szövetség alelnöke.
Csóra György a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség elnöke értékelte a megyei polgárőrök 2020. évi munkáját. Beszámolójában elmondta, hogy a 2020-as év a Polgárőrség harminc évében az egyik legnehezebb, legveszélyesebb éve volt. Egy általuk soha nem tapasztalt helyzettel kellett szembenézni és a kezelésére szolgáló megoldásokat kitalálni. A polgárőrök sok segítséget nyújtottak az idős embereknek a bevásárlásban, gyógyszerek kiváltásában, tájékoztatásban és betegszállításban.

A polgárőrök a karitatív feladatok mellett figyelmet fordítottak a közterületi és külterületi szolgálatokra is. Például Novajidrányban a rendőrséggel közösen láttak el szolgálatot a vasútátkelőhelynél. Az a tevékenység, amit a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei polgárőrök felvállalnak a megye közbiztonságának fenntartásában, az példaértékű.
2020-ban 908. 704 óra szolgálatot teljesítettek a polgárőrök, önállóan 815.472 órát, s ebből közterületen 512.000 óra és külterületi szolgálaton 298.604 óra. Lovas szolgálatban 4.863 órát töltöttek el a lovas polgárőrök. A rendőrséggel közösen végzett bűnmegelőzési, közlekedési, balesetmegelőzési szolgálaton 93.232 órát töltöttek a polgárőrök. 296 esetben volt tettenérés, 56 esetben vettek részt eltűnt személy keresésében, segítségnyújtás 1.439 esetben történt, 16.832 bejelentést tettünk vagy a rendőrség, önkormányzat és az együttműködő partnerek felé.

A tavalyi évben a megyében elsőként sikerült megalapítaniuk Szerencsen a Polgárőr Ifjúsági Centrumot. Csóra György elnök úr elmondta, hogy a Polgárőrség kitűzte a zászlójára a fiatalítást. Minél több fiatalt szeretnénk megnyerni a polgárőrségnek, s ennek érdekében bementünk a középiskolákba is.
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetségnél 206 egyesület volt a 2020-as évben. Idén már három új egyesület alakult. Csóra György elnök kiemelte beszédében, hogy ez egy örömteli dolog, s örül annak, hogy a településeken is észreveszik, hogy kell ez a közösségi összefogás, kell ez a közösségi erő. A polgárőrség a 30 év alatt oda jutott, hogy nemcsak a közbiztonsággal foglalkozik, hanem egy-egy településen már közösségformáló erővé is vált. A megyében 5.649 fő polgárőr önkénteskedett 2020-ban, napjainkban már közel 5.800-an teszik ezt.

Dr. Koncz Zsófia országgyűlési képviselő is köszöntötte a megjelent polgárőröket. Büszke rá, hogy Szerencs adhat otthont a Megyei Polgárőr Szövetség közgyűlésének, hisz első alkalommal nem Miskolcon került megrendezésre ez az esemény. Mint elmondta, úgy látja, hogy nincs olyan rendezvény, nincs olyan program a megyében, amiben a polgárőrség nem venne részt. Köszönetet mondott a polgárőröknek, hogy a koronavírus idején önként segítenek a többi embertársuknak. Örül annak, hogy a Polgárőrség nemcsak egyfajta tevékenységet végzett a 30 év alatt - gondolt itt a közrendrendre és a közbiztonságra – hanem az új helyzetek felismerve megtalálja mindig azt a lehetőséget, ahol az embereknek kell segítenie. A Polgárőrség egy Hungarikum, a védőnői szolgálattal egy olyan magyar sajátosság, amely arra alapul, hogy a magyarok szeretnek akár önkéntesen is segíteni, hozzájárulva ezzel ahhoz, hogy a közösségünk élete jobb legyen.

Dr. Kiss Attila r. vezérőrnagy az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság főigazgatója beszédében elmondta, hogy közel 15 éve működnek együtt az Országos Polgárőr Szövetséggel, amely az utóbbi két évben még szorosabb lett. A közbiztonság nem egy ajándék, az nem csak úgy az ölünkbe hullik, hanem ezért nagyon meg kell dolgozni, ez elsősorban a Rendőrség feladata, de ha vannak olyan szervezetek, amelyek tudnak nekik segíteni, az örömteli, s a polgárőrség ebben a tekintetben az élen jár.
Dr. Mecser Tamás r. ezredes a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság mb. főkapitánya elmondta, hogy a mai közgyűlésre úgy tekint, mint egy családi rendezvényre, hisz együtt vagyunk jóban -rosszban. Az önök soraiban van olyan ember, akitől kezdő rendőrként megtanultam mindazt, amik a könyvekben nem voltak leírva. Visszaemlékezésében utalt rá, hogy volt egy mondata, amit nagyon sokszor elmondott: „a jóság az egyetlen befektetést, ami mindig megtérül”. – Az elmúlt évben nem volt elég csak dolgoznunk, kellett hozzá a jóság, és az a befektetés, amit most ezzel elértünk. A mai nap szóljon arról, hogy örülünk egymásnak, holnap kezdjük elölről azt, amit abbahagytunk, mindezt közösen. Ehhez „erőt, egészséget kívánok” – zárta le szavait a főkapitány.

A hozzászólásokban főként a gazdasági és pénzügyi lehetőségekről szóltak hozzá. Szó esett az elszámolási határidőkről és a pályázati lehetőségről. A pályázatok beadásának fontosságáról és nehézségeiről hallhattunk pár gondolatot és volt hozzászóló, aki az ifjú polgárőr táborról számolt be.
A hozzászólások után elismerések és kitüntetések átadására került sor.

A Közgyűlés végén a polgárőrök megtekinthették a szerencsi Rákóczi várat, annak kiállításait, s a napot egy közös ebéddel zárták.

szöveg: Hladon Sándor
fotó: BAZMPSZ