Ünnepeltek a borsodi polgárőrök

2016. július 03. 12:08
Ünnepeltek a borsodi polgárőrök
A Polgárőrség 25 éves jubileuma alkalmából július 2-án került megrendezésre a XVII. Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Nap Taktaharkányban.

25 éve a Taktaközből indult el és szerveződött a polgárőr mozgalom, a taktaközi emberek és polgármesterek kezdeményezésére, élükön a néhai Szatmári Gyula volt polgármesterrel, az Országos Polgárőr Szövetség egykori tiszteletbeli elnökével.
Az eseményen megjelent Markos György az Országos Polgárőr Szövetség elnökhelyettese, Bánné dr. Gál Boglárka a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés alelnöke, Ruszkai József rendőr ezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság főkapitány-helyettese, dr. Lipusz Brigitta a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Észak-magyarországi regionális igazgatója, Szúnyog Zoltán tűzoltó ezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese, dr. Ináncsi Tünde a Szerencsi Járási Hivatal vezetője, dr. Galambos Rudolf a Szlovák Polgárőr Szövetség elnöke, dr. Szemán Ákos Taktaharkány nagyközség polgármestere, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség elnökhelyettese, Török Barnabás az Országos Polgárőr Szövetség Felügyelő Bizottságának elnöke, Csóra György az Országos Polgárőr Szövetség általános elnökhelyettese, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség elnöke, dr. Korondán Katalin az Országos Polgárőr Szövetség igazgatási elnökhelyettese, Tóth Attila az Országos Polgárőr Szövetség Önkormányzati elnökhelyettese.

Dr. Szemán Ákos köszöntőjében felidézte, hogy 25 év telt el 1991 óta, amikor Taktaharkányban elindult valami, ugyanis itt kezdték ringatni a Polgárőrség bölcsőjét azzal, hogy Szatmári Gyula polgármestersége idején megalakult Taktaharkányban a civil szerveződés. Az elmúlt negyed század alatt megerősödött, és mára a Polgárőrség a Rendőrség, az Önkormányzatok és a Magyar Kormány stratégiai partnere lett. Külön öröm ez Taktaharkány lakosságának, amiért most együtt ünnepelhetnek az önkéntes bűnmegelőzőkkel.
Bánné dr. Gál Boglárka:Az elmúlt 25 év egyértelműen azt mutatja, hogy polgárőrökre szükség van a hétköznapokbanBánné dr. Gál Boglárka különleges alkalomnak titulálta ezt a napot, hisz - mint elmondta - nem egyszerű évfordulót, hanem jubileumi megemlékezést tarthattak. „1991-ben mikor a polgárőr mozgalom útjára indult egy újszerű, addig példátlan társadalmi összefogás vette kezdetét, amely az önzetlen közösségi munka iskola példája lett – emelte ki, majd hozzátette - A bűnmegelőzés problémaköre túlnőtt a hivatásos rendőri szerveken, de ami fontosabb kollektív felelősségünkért vált. Pontosan azért fontos, hogy egy évben egyszer megálljunk, s köszönetet mondjunk azoknak a polgártársainknak, akik szabadidejüket áldozzák védelmünk érdekében. A Polgárőrség sikerességét nehéz vitatni, mára már nélkülözhetetlen szervezetté vált, mely méltó módon egészíti ki a rendőrség munkáját. Ez a siker nem magától értetődő, mert sok-sok civil ember munkája és az elmúlt évek tapasztalatai adták meg a lendületet. A folyamatos önképzés és a lelkiismeret teszi lehetővé azt, hogy Magyarország és benne Borsod-Abaúj-Zemplén megye is egyre biztonságosabb. A mi régiónkban különösen fontos, hogy nagyra becsüljük ezt a munkát, amelyet elvégeznek, ezért engedjék, meg hogy én magam is köszönetet mondjak.”
A Megyei Közgyűlés alelnöke még hozzátette: Kevés szerveződés állja ki az idő próbáját, sok egység meglazul az évek elteltével. Az elmúlt 25 év egyértelműen azt mutatja, hogy polgárőrökre szükség van a hétköznapokban.
Ruszkai József rendőr ezredes egy személyes élménnyel kezdte hozzászólását, amikor elmesélte, hogy Szatmári Gyulával a Marotva partján, horgászás közben beszéltek először arról, milyen segítséget tudnának nyújtani a civilek a Rendőrségnek az akkori időkben meredeken emelkedő bűnözés visszaszorítása érdekében. A főkapitány helyettes felidézte dr. Túrós András mai napig helytálló a mondását, miszerint a Polgárőrség a társadalom ajándéka, hisz civil emberek szabadidejükben, önkéntesen, erőt, energiát fáradtságot nem kímélve szolgálják ezt a hazát.
Csóra György beszédében kifejtette, hogy ünnepelni jöttek. Időnként meg kell állni, piheni egy kicsit, majd ez a nap szolgáljon lendítő kerékként a következő időszakra, hogy holnap már újult erővel tudják folytatni azt a munkát, amire fogadalmat tettek. Azért, hogy egy-egy település élhetőbb legyen, hogy az emberek érezzék azt, hogy érdemes élni és ezért mindent megtesz a Polgárőrség.
„25 évesek vagyunk, felnőtt korba léptünk. A 25 év alatt a Polgárőrség bebizonyította, hogy ma már Magyarországon, közrendről, közbiztonságról a szerveződés nélkül nem lehet beszélni. A közterületek mellet nagyon sok olyan területen jelentünk meg, ahol szükség van az önkéntes munkánkra. Gondolok itt a fiatalokkal való foglalkozásra, az Egy Iskola - Egy Polgárőr mozgalomra, az idősek védelmére a Tiszteletet az Éveknek, Biztonságot az Időseknek programra és gondolok azokra a feladatokra, amit az élet sodort felénk. A 2010-es nagy árvíz esetében ötezer borsodi polgárőr volt kint a gátakon. Tehát számíthatnak a polgárőrökre az emberek és ígérhetem valamennyi polgárőr társam nevében, hogy amit vállaltunk az eredményesen meg is valósítjuk.”
Markos György: Igen csináljuk!Az Országos Polgárőr Szövetség elnökhelyettese Markos György ünnepi beszédében a múlt és a jelen eseményeit elevenítette fel. „A Taktaköz kötelez. Szatmári Gyula barátom, akit már sokan megemlítettek beszédükben és az, hogy ma itt vagyok, ezt a funkciót betölthetem, minden különösebb cirkusz nélkül neki köszönhetem. Amikor annak idején arról beszéltünk, hogy képzés meg formaruha, nos, mára már elértük, hogy egységes formaruhánk van, Polgárőr Akadémiánk van, ahol a Közszolgálati Egyetem tanárai tanítanak, mindez elismerésre méltó. Ahhoz hogy az 56 ezer polgárőr együttesen tudjon gondolkodni, hogy ez a baráti szövetség együtt tudjon dolgozni nem kis munka. Többről van szó, mint hogy kimegyünk szolgálatba és majd hazamegyünk. Mi önként csináljuk a bűnmegelőzést, mert szeretjük a hazánkat. Ez a mi felajánlásunk és ez egy nagyon fontos dolog. Tudom, nagyon sok munka van vele és rengeteg bíbelődés, tudom, hogy nagyon sokszor a bejegyzéssel és az adminisztrációval az őrület határára kerülünk, de akkor is csinálni fogjuk.”
Ezt megerősítendő Markos György felidézte, hogy az egyik szolgálatvezető, amikor nem jött meg egy papír fél évig elkeseredésében azt mondta: „Gyuri, ha ketten maradunk is csináljuk.” Az elnökhelyettes most újra megerősítette, amikor kimondta: „Igen csináljuk!”

Markos György és Csóra György adja át az elismerést Weisz Norbert rendőr őrnagynakAz ünnepi beszédek után elismerések átadására került sor. Az Országos Polgárőr Szövetség Elnöksége a magyar polgárőr mozgalom végzett kiemelkedő munkájukért Polgárőr Érdemkereszt Arany fokozata kitüntetésben részesítette:

  • Dr. Szemán Ákost, Taktaharkány nagyközség polgármesterét, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség elnökhelyettesét
  • Oláh Jánost a Szerencsi Polgárőr Egyesület elnökét
  • Antal Ferencet a Semjéni Polgárőr Egyesület elnökét.

Polgárőr Érdemkereszt Ezüst fokozatát vehette át:

  • Weisz Norbert rendőr őrnagy, a Taktaharkányi Rendőrőrs parancsnoka
  • Halász Tamás Taktakenéz község alpolgármestere, a Taktakenézi Polgárőr Egyesület tagja
  • Kántor Ferenc Makkoshotyka község polgármestere, a helyi polgárőr egyesület elnöke.

Polgárőr Érdemkereszt Bronz fokozatban részesült:

  • Szűcs János a Szikszói Polgárőr Egyesület tagja
  • Antal Lajos a Bánhorváti Polgárőr Egyesület elnöke
  • Szolnoki Zoltán rendőr főtörzszászlós, Tiboldaróc körzeti megbízottja
  • Tevele István rendőr törzszászlós, boldvai körzeti megbízott.

Emellett még átadták a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság, a Katasztrófavédelem, a Megyei Közgyűlés, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, a Szerencsi Tankerületi Központ és a Taktaharkány nagyközség vezetőinek, valamint a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség Elnöksége díjait a kiemelkedően sokat teljesítő polgárőröknek.

A polgárőrök a nap folyamán a kulturális programok mellet, több versenyszánban is indulhattak, így kicsiknek, nagyoknak lehetőség volt a pihenésre és a kikapcsolódásra.