Az államtitkár is polgárőr lett Újbudán

2015. február 12. 09:29
Az államtitkár is polgárőr lett Újbudán

Rendhagyó sajtótájékoztatót tartottak február 11-én az Újbudai Polgármesteri Hivatal tanácstermében abból az alkalomból, hogy újabb húsz polgárőr jelölt tette le az alapvizsgát, s így az Újbudai Polgárőr Egyesület létszáma 52 fősre bővült.

A megjelenteket – akik között ott volt Simicskó István országgyűlési képviselő, sportért felelős államtitkár, Markos György, az Országos Polgárőr Szövetség külkapcsolati elnökhelyettese, Kardos Pál, a Budapesti és Agglomerációs Polgárőr Szervezetek Szövetségének elnöke és Nagy Juhák István, a polgárőr egyesület elnöke – Király Nóra, Újbuda Önkormányzatának közbiztonságért felelős alpolgármestere köszöntötte, majd Simicskó István szólt arról, hogy a biztonság alapérték, a magyar emberek jogos igénye. Örülök annak, hogy ennyien érzik fontosnak: önkéntes bűnmegelőzőként tegyenek a kerület még biztonságosabbá tételéért. Markos György, mint az ország első – és ebben a kerületben volt – polgárőr egyesületének csaknem negyedszázaddal ezelőtti alapítója azt fejtegette: ha felkészültek vagyunk, akkor tudunk a rend őrei és az itt élők segítségére lenni, ezért szükséges az alapismeretek elsajátítása. Kardos Pál ennél továbbment, s már a közeli jövőt vetítette elő azzal: a Polgárőr Akadémia létrejöttével a legmagasabb szintű képzés is megvalósult a Polgárőrségnél.

Simicskó István sportért felelős államtitkár is letette a polgárőr alapvizsgátA rövid köszöntők után Nagy Juhák István elnök kivetítős előadással frissítette fel az alapismereti fogalmakat, majd a 20 jelölt tesztlapokon adott számot arról: hogyan sajátították el az előadásokon hallottakat. Mielőtt kiosztották e lapokat, érkezett meg Berki Antal r. ezredes, a BRFK XI. Kerületi Rendőrkapitányságának vezetője, aki a Rendőrség legnagyobb támaszaként aposztrofálta a Polgárőrséget. Biztos vagyok benne – hangoztatta –, hogy a vizsgázókkal kiegészülve az Újbudai Polgárőr Egyesület még hatékonyabban végzi majd bűnmegelőzési tevékenységét.

A tesztlapok kiértékelése után kiderült: mindenki megfelelt az alapkövetelményeknek, azaz valamennyien polgárőrök lettek. Beleértve Simicskó István államtitkárt is, aki már azt firtatta: ki is lesz a járőrtársa a majdani szolgálatban…


(írás: Tóth Zoltán, fotó: Újbuda Önkormányzata)