Beszámoltak az Óbudai polgárőrök

2015. március 14. 21:41
Beszámoltak az Óbudai polgárőrök

Március 9-én tartotta éves beszámoló közgyűlését a Budapest III. Kerületi Polgárőr Egyesület.

Az értékelésen megjelentek a rendes és pártoló tagok mellett Kardos Pál, a Budapesti és Agglomerációs Polgárőr Szervezetek Szövetsége (BPSZ) elnöke, dr. Böjtös Zoltán az Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyeletének igazgatója, közbiztonsági referens, Horváth Antal rendőr alezredes, a BRFK III. kerületi Rendőrkapitányság vezetője, Veres Péter tűzoltó alezredes, az Észak-Budai Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője és Zsigó Árpád tűzoltó százados a III. kerületi Tűzoltóság parancsnoka.

A rendezvény elején a polgárőrség támogatásáért és az együttműködés erősítése érdekében kifejtett munkájáért a BPSZ elnöksége Horváth Antal rendőr alezredest Díszoklevélben, és az ötéves polgárőri szolgálatáért Asztalosné Mátéh Zsuzsannát Elismerő Oklevélben részesítette. Az egyesület elnöksége oklevéllel és emléktárggyal ismerte el a közös munkát Tóth Józsefnek, Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyeletének igazgatóhelyettesének, valamint a BRFK III. kerületi Rendőrkapitányság körzeti megbízottjainak Peidl Veronika rendőr törzsőrmesternek és Bíró István rendőr zászlósnak.

 

Szücs János egyesületi elnök a beszámoló kapcsán elmondta, hogy a tagok 9489,5 óra szolgálatot teljesítettek a 2014. évben, ezen belül 161 alkalommal 1208 óra keretében láttak el rendőrrel közös szolgálatot. Az egyesület folyamatosan járőrözött a kerület teljes területén, kiemelten a bűnügyileg fertőzött részeken, átfogva a nap 24 óráját. A szolgálatban tapasztalt rendellenességekről értesítették az illetékes szerveket, balesetnél biztosították a helyszínt, de volt, amikor öngyilkosságot akadályoztak meg. Szolgálataik eredményességét növelte a rendőrségtől kapott Tetra rádiókészülék. A Lifepak defibrillátort – aminek használatára felkészítést kaptak - minden gépkocsizó járőrszolgálatban magukkal viszik. Rendszeresen részt vettek a kerület kulturális és sportrendezvényei biztosításában (Civil Nap, Tour de Óbuda, Futófesztivál, Gyermeknap, Korok Fesztiválja, Közbiztonsági Nap, Sziget Fesztivál, Római Parti Fesztivál, Óbudai Nyár zárása, stb.), rendőrségi akciókban, valamint szeptemberben jelzőőrként segítették az iskolásokat. Bűnmegelőzési és áldozatvédelmi felkészítéseket tartottak nyugdíjasoknak és általános iskolásoknak, illetve differenciáltan óvodásoknak is. A 2015-re vonatkozó feladatok között szó esett a megkezdett út folytatásáról, az elért eredmények megtartásáról, a közterületi járőrözés hatékonyságának növeléséről. Tovább működtetik a „Tiszteletet az éveknek - biztonságot az időseknek”, a „Külterületek biztonsága 2014-2015.”, a „Minden élet számít” elnevezésű programjaikat. Részt vesznek az újonnan, idén márciusban indított „Betörés-megelőzési” projektben. Természetesen a polgárőr szövetség által szervezett feladatok végrehajtásából is ki kívánják venni a részüket.

 

Ezután a felügyelő bizottság elnöke számolt be az elvégzett munkájukról valamint az ellenőrzéseik tapasztalatairól. A közgyűlés ezután egyöntetűen elfogadta a beszámolókat, megszavazták a 2015-re vonatkozó Munka- és Képzési Tervet valamint a Költségvetést, majd Szücs-Mátyás Renátát ismét megválasztotta alelnöknek.