Egy „polgárőr angyal” Angyalföldről

2020. január 10. 15:08
Egy „polgárőr angyal” Angyalföldről

Egy polgárőr nem csak a bűnmegelőzés területén tűnhet ki embertársai sorából, hanem az élet más szegmenseiben is, mint azt teszi Balogh Noémi, angyalföldi polgárőr. Embersége, elszántsága, tenni akarása teszi őt különlegessé és munkáját példaértékűvé.

Akik rendszeresen járnak az OPSZ rendezvényeire, már találkozhattak Balogh Noémivel. Állandó résztvevője a szakmai és sportversenyeknek, illetve minden olyan programnak, amely összekapcsolható a polgárőrséggel, a polgárőr munkával. Ha kell, lövészként méretteti meg magát, de a közlekedés területén is jeleskedik. Ha kell, hajóra száll, hogy életeket mentsen, de az utcán sem megy el az elesettek mellett. Ismerjük meg ennek a különleges polgárőrnek a történetét!

– Én úgy érzem, igen erős igazságérzet munkálkodik bennem, ezért mindig tenni és tenni akarok – főként, ha gyermekeket, nőket vagy elesett embereket ér atrocitás. Ezért is csatlakoztam a polgárőrséghez, hiszen nagyon szeretném, ha a gyermekem egy biztonságos világban élne. És ezért én tenni akarok. Ez a vezérgondolat sodort a VMM-hez, azaz a Védd Meg Magad, Védj Meg Másokat Egyesülethez, amely az elesettek megsegítésére jött létre, és a polgárőrséggel is szorosan együttműködik – mesélte Balogh Noémi polgárőr.

Polgárőrök járőrszolgálatbanA fiatalasszony elmesélte, hogy amíg nem lett polgárőr, addig is nyitott szemmel járt az utcán, de amióta felöltötte az egyenruhát, és csatlakozott a szervezethez, még figyelőbb tekintettel járja a várost. Mindebben az is inspirálja, hogy egy kisfiú édesanyja lett, így a közbiztonság még fontosabbá vált számára.

– Sohasem csuktam be sem a szemem, sem a fülem. Ha olyan szituációnak voltam szemtanúja, amikor lépni kellett, én megtettem. Így figyeltem fel arra az idős hajléktalan férfire, aki már hosszú ideje ugyanabban a buszmegállóban tűnt fel. Elkezdtem vele foglalkozni, segítettem, de nehéz dolgom volt, mivel a bácsika igen zárkózott volt. Végül közel engedett magához, így tudtam számára munkahelyet és fedelet is szerezni. A gondoskodásnak és figyelemnek köszönhetően a beteg lába is meggyógyult. Mondhatnánk, igazi sikertörténet, azonban a bácsi nem tudott beilleszkedni az új életébe hosszú távon, így ismét az utcát választotta, de immár önként – tette hozzá keserűen.

Balogh NoémiA karitatív dolgok igen közel állnak Noémihez. Egy internetes történet annyira megindította, hogy eldöntötte: a rákbetegek megsegítésére siet. Úgy segített, ahogyan tudott. A kemoterápiás kezelés miatt hajukat elvesztő emberek számára felajánlotta a haját, hogy abból készíthessenek számukra parókát, ezzel is elviselhetőbbé téve a szörnyű kór elleni nehéz küzdelmet.

– Én azt vallom, hogy sokkal jobb érzés adni, mint kapni – folytatta. – Számomra az önzetlenség egyik példája – természetesen a polgárőrség mellett – a katasztrófavédelem. Nagyon tisztelem azokat, akik akár az életük árán is képesek mások életének megmentésére sietni. Én magam is elvégeztem sok tanfolyamot, illetve beléptem a Katasztrófavédelmi és Polgárőr Egyesületbe. Így próbálom én is kivenni a részem ebből a munkából nem csak a szárazföldön, hanem a vízen is, hiszen az egyesület a Dunán is aktív szolgálatot lát el. Célom, hogy a vízi mentő tanfolyamot is elvégezzem – tette hozzá Noémi.

A fiatal nő szerint a csapatmunka elengedhetetlen feltétele annak, hogy egy egyesület hatékonyan tudja ellátni a feladatát. Mindemellett persze az egymás iránti tisztelet és megbecsülés is nagyban hozzájárul ahhoz, hogy mindenki a maximumot tudja kihozni magából.

– Egyik alapgondolatom: „Egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen!” Ha csapatban dolgozunk, nagyon hatékonyak tudunk lenni. Én ezt a szellemiséget látom az OPSZ-en belül is, ahol egy nagyon jó közösség kovácsolódott össze az évek alatt. Mindez egy olyan cél érdekében történt, amely mindannyiónk javát szolgálja. Ezért szeretek polgárőr lenni – zárta szavait.

(Szerző: Erdős Csaba, fotó: Sebestyén Jenő)