Emberölésért 13 évet kapott, elmesélte hogyan történt

2019. augusztus 04. 11:05
Emberölésért 13 évet kapott, elmesélte hogyan történt
A budapesti ifjú polgárőrök ma ellátogattak a Tököli Büntetés-végrehajtási Intézetbe, ahol beszélhettek a fogvatartottakkal is.

Képek nélkül, de annál több élménnyel távozott az a 12 polgárőr, akik ma ellátogattak a hírhedt Tököli Büntetés-végrehajtási Intézetbe. Az Intézetről először sokunknak a „fiatalkorúak börtöne” jut az eszébe, de kevesen tudják, hogy van saját kórházuk, iskolájuk, és dolgoznak is az elítéltek egy papír és csomagolóanyag feldolgozó üzemben. A fiatalkorúak mellett Tökölön felnőtt fogvatartottak is büntetésüket töltik. Tököli börtönbenA csapatot Lukács Emese őrnagy asszony vezette körbe.
– Betekintést kaptunk az iskola működésébe, vezetőink sok személyes tapasztalatot osztottak meg velünk, történeteket, amikkel még inkább "beleélhettük" magunkat a hely szellemiségébe. A fiatalkorúaknál bemehettünk két zárkába, meghallgattuk a fogvatartottakat – mesélte Tonigold Nikoletta erzsébetvárosi polgárőr.
A könnyített részlegen ahova a csapat bemehetett 90-110 elítélt él, viszonylag szabad körülmények között. Ez azt jelenti, hogy a mozgásuk reggel hat és délután öt között kevésbé korlátozott. Voltak itt fiatal fogvatartottak rablás, betörés, súlyos testi sértés, de emberölés miatt is.
Ifi polgárőrök a Tököli börtönnél– Beszéltünk egy fiúval, aki három éve van bent. Amikor 14 éves volt, két társával feltörtek egy pincét. Az idős tulajdonos észrevette őket, ezért a fiúk megverték. Az idős férfi napok múlva belehat a sérülésekbe. A fiú 13 évet kapott, egyik társa ekkor 25 éves volt, tehát súlyosabb ítéletet szabtak ki rá, így neki ez a tett 18 évébe került.  Másik, 15 éves társa 12 évig lesz börtönben. Csoportosan elkövetett emberölés volt ellenük a vád – folytatta. – Azt gondolom egyrészt élménnyel, másrészt egy jó adag gondolkozni valóval engedtük útjukra a fiatalokat, de nekünk felnőtteknek is tanulságos volt a mai nap – zárta a beszámolót Nikoletta.