II. Foci-Fórum 2020.

2020. október 27. 20:35
Budapesten, a Puskás Arénában rendezte meg a Magyar Labdarúgó Szövetség és az Országos Polgárőr Szövetség a II. Foci-Fórum 2020. – szakmai konferenciát.

A rendezvényen mindkét szervezet szakemberei vettek részt, hogy értékeljék, megvitassák az eddigi eredményeket.

Foci-fórum 2020- Nagyon örülök, hogy az ország minden részéről érkeztek polgárőrök erre a mai fórumra, amelynek az egyik célja, hogy megállapítsuk a közös célokat, cselekvési terveket – mondta el nyitó beszédében Vámos Tibor, az MLSZ versenyigazgatója. - Én úgy látom, hogy egy nagyon nagy érték az OPSZ-szel való együttműködés, hiszen a polgárőröknek köszönhetően biztonságosan lebonyolíthatók a mérkőzések. Történelmi időket élünk a járványhelyzet miatt. Ennek is köszönhetően a biztonság szerepe felértékelődött, minden ember elvárása a rend és fegyelem. Én úgy vélem, hogy a rend minden társadalmi együttélés alapja, a fegyelem pedig egy megtanítható dolog, amelyet személyes példamutatás által adhatunk át – fogalmazott a versenyigazgató.

Samu István, az MLSZ biztonsági igazgatója összefoglalta a szervezetek közötti együttműködés eddigi eredményeit.

- 2013-ban írtuk alá a megállapodást, amelyben rögzítettük a polgárőrség feladatvállalásait, az MLSZ által vállalt kötelezettségeket – foglalta össze Samu István. – A közös munka oszlopának számítanak a megyei labdarúgó szövetségek, amelyek külön forrást kapnak a biztonsági fejlesztésekre. Ezeket az összegeket általában a polgárőrséggel közös együttműködésre fordítják A támogatások felhasználása szükség van, hiszen éves szinten egy megyei első osztályban több, mint 3000 mérkőzést kell megtartani biztonságban. Az eredmények megmutatkoznak, hiszen az elmúlt évben összesen 3 mérkőzést kellett csupán megszakítani rendbontás miatt – mondta.

Foci-fórum 2020Az igazgató kifejtette, a szervezetek közötti pénzügyi elszámolás kifogástalan, a felhasznált támogatási összegek nyomon követhetők. Egyre több megyében van biztonsági felelős az MLSZ-nél, akik közvetlenül a polgárőrökkel vannak kapcsolatban. Samu István kitért arra is, hogy elkészült egy kis segédlet is, amely nagyon jó szakmai anyag, hiánypótló a témában, majd hozzátette, mindez nem helyettesíti a folyamatos a szakmai képzéseket.

- Amennyiben lehetőség kínálkozik rá, a Polgárőr Akadémia keretrendszerébe is szívesen bekapcsolódna az MLSZ. Ennek az előkészületeit, tananyagának az összeállítását már megkezdtük. Igen komoly szakmai program kidolgozása indult meg az ORFK-val közösen. Ennek bevezetése hasznos lehet az együttműködés elmélyítésében – tette hozzá Samu István.

A felszólalók sorát dr. Túrós András, az OPSZ elnöke követte, aki összefoglalta az elmúlt év tapasztalatait az OPSZ szemszögéből.

_SJA0690-Edit-Edit- Rendkívül fontosnak tartom a két szervezet együttműködését – szögezte le dr. Túrós András. - A településeken a polgárőrök számtalan rendezvény biztosítanak így a focimeccseken is jelen vannak és jelen voltak mindig is, hiszen egy település biztonságához az is hozzátartozik, hogy a labdarúgó mérkőzésen is rend van. Megítélésem szerint, a polgárőröknek elsősorban a külső biztosításban kellene részt venniük, amelyet a szabályok is engednek - azonban a valóságban máig mindenes feladatokat látnak el – teszi hozzá az elnök. - Szét kell választani mit tehetnek a polgárőrök, mi a konkrét feladatuk és mi tartozik a rendezőségre. A játék zavartalansága mellett a közterületi szolgálatot és jelzőőri feladatokat kell ellátniuk, valamint a játékvezetők biztonságának megóvásában kell közreműködni – fogalmazott dr. Túrós András.

2019-ben az OPSZ 350 egyesülete vett részt mérkőzések biztosításban, amely összesen 2600 meccset jelentett. Ebben a munkában 42000 polgárőr vett részt, mintegy 170 ezer szolgálati órát teljesítve.

A fórum folytatásában Dr. Beregszászi Tímea, a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársa tartott előadást a COVID-19 járvánnyal kapcsolatban a sportrendezvények vonatkozásában.

Lakatos Tibor rendőr dandártábornok, az Operatív Törzs tagja beszédében átfogó képet nyújtott a polgárőrség feladatairól a labdarúgó mérkőzések biztosítása kapcsán.

_SJA0810-Edit- A jogszabályok egyértelműen szabályozzák azt, hogy a polgárőrök milyen jogosítványokkal rendelkeznek. A labdarúgó mérkőzések kapcsán bebizonyosodott, hogy az ország számos területén ez a feladatkör összemosódik a rendezői feladatokkal. Ezt azonban külön kell választani. Annak érdekében, hogy egyértelmű keretek közé kerüljenek a feladatok, egy segédletet, egy útmutatót állítottunk össze. Ennek egyik alapgondolata, hogy a polgárőr – polgárőrként – nem lehet rendezője, a rendezőség tagja a mérkőzés alatt, csakis szolgálaton kívül. Amikor ezek az anomáliák előtérbe kerültek, az OPSZ megtette a szükséges lépéseket, és a mérkőzések biztosítása a polgárőrök részéről a szabályoknak megfelelően zajlik – mondta a dandártábornok.

A fórum keretében az egyik legjobban érintett Pest megye MLSZ igazgatója, Benkő Tamás is megosztotta tapasztalatait, hiszen ebben a megyében tartják a legtöbb mérkőzést éves szinten.

 

Az esemény zárásaként dr. Túrós András és Samu István elismeréseket adtak át.

Négy polgárőr kapott elismerést és jutalmat:

 

- Baranyai Ferenc polgárőr -Veszprém megye;

- Bakos József polgárőr - Nógrád megye;

- Patai Lajosné polgárőr - Csongrád megye;

- ifj. Baráth Tibor polgárőr – Vas megye.

 

Két egyesület 150 ezer forintos elismerésben részesült a kiemelkedő munkáért, amelyet a labdarúgó mérkőzések biztosításában tanúsítottak:

 

- Szarvasi Polgárőr Egyesület

- Zalaegerszegi Polgárőr Egyesület.


Letölthető szakanyagok:

- MLSZ prezentáció

- COVID-19 tájékoztató

- Pest megyei beszámoló

A képgalériáért kattintson a fotóra!
20201027-MLSZ

szöveg: Erdős Csaba
fotó: Sebestyén Jenő