Nem tudták, de életveszélyben voltak

2019. június 09. 10:58
Nem tudták, de életveszélyben voltak
Meglátták a tüzet és nem tétlenkedtek. Azonnal beszállt az oltásba és a mentésbe a két budapesti polgárőr.

– Azt hittem csak a gyerekek játszanak a közelben rózsapatronos pisztollyal, és az pattog, aztán megláttam a sűrű fekete füstöt – kezdte a történetet Gyarmati Ferenc budapesti polgárőr. Budapest III. kerületében 2019. június 2-án kora délután tűz ütött ki a Pozsonyi és Berzsenyi Dániel utca sarkához közel álló ház garázsában.
– Éppen felújítjuk a tetőnket, azon dolgoztunk a sógorommal – folytatta Ferenc. – Ebédelni indultunk, amikor meghallottam a pattogást. Amikor kinéztem az ablakon, és megláttam a füstöt, rögtön tudtam, hogy komoly baj van. Szóltam a családomnak, hogy mennem kell. Odaérve azt láttam, hogy egy garázs és benne egy autó ég. A szomszédok már elkezdték oltani mindennel, ami a kezük ügyébe került. Érdeklődtem, hogy megsérült-e valaki, hívták-e a tűzoltókat, szerencsére senkinek sem esett baja, és a tűzoltók is úton voltak.

Az égő garázs előtt állt még egy autó, aminek az oldalán az alkatrészek már megolvadtak a forróságtól. A tulajdonosa még éppen időben ért oda, kinyitotta és a környékbeliek segítségével eltolta a tűz mellől. A szomszéd garázsban is állt egy autó, amit a gazdája próbált menteni. Tolatva igyekezett kiállni, így nem láthatta a mögötte szétszóródott izzó törmeléket. Ferenc elkért egy kerti slagot, és locsolta mögötte az utat. Ezután a garázs tetejét kezdte el locsolni, mert a tűz arra kezdett tovább terjedni.

– Én éppen otthon porszívóztam – vette át a szót Bánszki András, aki szintén polgárőr Óbudán. – Először úgy hallottam, mintha kosárlabdáznának. Aztán a pattogás gyorsult, és hamar rájöttem, senki nem tudja ilyen gyorsan dobálni a labdát, majd amikor kertből a hang irányába néztem, megláttam a gomolygó fekete füstöt – mesélte András. Szóltam a feleségemnek, hogy készítse össze a kisbabánkat, mert tűz van két házzal arrébb, és nem tudtam, hogy merre terjednek majd a lángok és a füst. Nem akartam, hogy bajuk essen.
András papucsban és rövidnadrágban volt, gyorsan felvett egy cipőt és egy hosszú nadrágot, hátha valakit menteni kell, és elkezdett rohanni a füst irányába.
– Amikor kiértem, Feri már ott volt, és az elsőként érkező tűzoltó csapat már megkezdte a tűz oltását. Érdeklődtem, hogy valaki megsérült-e. Megkönnyebbültem, amikor azt a választ kaptam, hogy senkinek nem esett baja, mert ismerem a lángoló garázs tulajdonosát. Miután a tűzoltók a helyszínre értek, az útkereszteződésbe álltam és a terület elkerülésére kértem az arra járó bámészkodókat – emlékezett vissza András. – Később az egyik rendőr mondta nekem, hogy az égő garázsban volt egy gázpalack. Szerencsére nem robbant fel, de meg volt rá minden esély, nagy baj történhetett volna. Ha menteni indul az ember, elsőként a segítségnyújtásra gondol, bár a saját testi épsége is veszélybe kerülhet – zárta a történetet András.

(Bartha Károly)