25 éves a Mórahalmi Polgárőrség

2016. május 08. 17:55
25 éves a Mórahalmi Polgárőrség
A mórahalomi polgárőrség megalakulásának 25. évfordulója tiszteletére megemlékező ülést tartottak május 6–án az Aranyszöm Művelődési központban.

Elsőként Kegye János pánsíp művész tartott rövid koncertet, majd az egyesület titkára, Batancs Erika elevenítette fel az egyesület történetét. Elmondta, hogy a Mórahalmi Önvédelmi egylet (polgárőrség) az egyik alapítója volt a Csongrád Megyei Polgárőr Szövetségnek. 1991-ben a jelenléti ív adatai alapján 12 fő hozta létre a civil szervezetet. Akkori elnöke Kószó Dezső volt, aki nyolc éven keresztül vezette az egyletet. Kezdetben alapítványi formában működött, később egyesületként jegyezte be a bíróság. A polgárőr egyesület technikailag is fokozatosan fejlődőt, kerékpárt és kismotort kaptak a megyei szövetségtől, gépkocsit az önkormányzattól. Sőt, nemrég egy Suzuki személygépkocsit nyertek a minisztérium pályázatán.

Nógrádi Zoltán polgármester is köszöntötte a jubileumát ünneplő Polgárőrséget, akik – mint mondta - azt a sok emberfeletti tevékenységet végezték a város érdekében. Elmondta, hogy 22 éve polgármester, és ez idő alatt látta, hogy az egyesület hogyan fejlődött, hogyan és miként vette fel a ritmust a folyamatosan változó igényekkel, és a vezetőik hogyan igyekeztek megfelelni a kihívásoknak. Az egyesület túlélte azokat a buktatókat, hullámvölgyeket, mely minden egyesület életében jelentkezik. „A magyar társadalomban bekövetkezett változások, olykor okoznak nehézséget az egyesületek életében, így a Polgárőrség életében is. Változott a világ 25 esztendő alatt, hisz ennek az egyesületnek voltak kiemelkedő sikerei, de voltak mélypontjai is. Értékelni kell a mai nap folyamán, hogy létezik a polgárőrség és számíthat rájuk a lakosság, az önkormányzat és a rendvédelmi szervek is.”

Ezután emléklapokat és ajándéktárgyat adtak át azoknak, akik sokat tettek az egyesületért, majd vidám műsorral és állófogadással folytatták az ünneplést.