Határvédelmi polgárőrök regionális felkészítése

2019. október 27. 10:22
Határvédelmi polgárőrök regionális felkészítése

Az OPSZ Határvédelmi Polgárőr Tagozata 2019. október 26-án, Mórahalmon, a Kolo Szerb Kulturális Központban a migráció kezelésének tükrében speciális határrendészeti felkészítést tartott  Békés, Csongrád, Bács-Kiskun és Baranya megye határvédelmi polgárőreinek, mintegy  80 fő részvételével.
Csorba Sándor a tagozat elnöke és Battancs Erika titkár a város vezetése nevében köszöntötte a résztvevőket, a meghívott szakmai vendégeket és előadókat.
Batiz István a tagozat elnökhelyettese feldolgozta a Polgárőr Akadémián elhangzott határrendészeti tananyagot, mely tartalmas ismereteket adott a rendészeti munka szabályairól. A román, szerb viszonylatú megyei rendőr-főkapitányságok előadói értékelték a megye illetékességi határszakaszon kialakult migrációs helyzetet, gyakorlati példákon keresztül feldolgozták az eseményeket és az alkalmazott határrendészeti eljárásokat, intézkedéseket.
Dr. Németh Krisztina az Idegenrendészeti Főigazgatóság Dél Alföldi Regionális Igazgatóság vezetője bemutatta az igazgatóságot, annak működését, és a polgárőrséggel való együttműködés lehetőségeit.
Cseh László a tagozat elnökhelyettese tájékoztatást adott a drónok szolgálati rendszerbe történő bevezetésének előkészítéséről.
Sárközi László a Mórahalmi Polgárőr Egyesület elnöke az OPSZ Lovas Tagozata nevében feldolgozta a két tagozat közti együttműködési megállapodás jegyében a lovas polgárőrök határterületen történő szolgálati alkalmazását.
Ezt követően Csorba Sándor a határvédelemben résztvevő erőkkel az együttműködésről, a határvédelmi polgárőrök szolgálatellátásának gyakorlati kérdéseiről beszélt, majd a rendezvény értékelése után lehetőség volt kérdések felvetésére.

A rendezvény hozzájárult a határvédelmi polgárőrök szakmai, gyakorlati  ismereteinek fejlesztéséhez, a migrációs jelenség környezetében hatékonyan növelni  a határterületi lakosság biztonságérzetének fokozását, a határrendészeti rendőri munka segítését – mondta a tagozat elnöke a fórumot értékelve.