Migránsok nyomában a déli határon

2021. január 27. 13:48
Elhagyott sátrak, ruhák, ideiglenes búvóhelyek, jelöletlen útvonalak – ezek voltak a tapasztalatai annak az átfogó ellenőrzésnek a tapasztalatai, amelyek az illegális migráció lehetséges vonalait volt hívatott feltérképezni a déli határszakaszon.
20210127-hatarmegbeszelesAz Országos Polgárőr Szövetség Határvédelmi Tagozatának vezetője, Csorba Sándor kezdeményezte azt a komplex akciót, amelyre január 15-én sor került Dunafalván.

- Az akció Dunafalvától az országhatárig terjedő területet zajlott, ahol a célunk az volt, hogy a migránsok eddig nem ismert útvonalait, tartózkodási helyeit, ,gyülekezési pontjait felderítésük, feltérképezzük, az ott rejtőző migránsokat felkutassuk és a,hatóságoknak átadjuk. Különös figyelmet fordítottunk a Duna árterületére, valamint a határtól vezető földutakra és azok környezetére. Emellett volt egy másik célunk is, amelyben erősíteni kívántuk a társhatóságokkal történő együttműködés hatékonyságát. További célunk az volt, hogy összehangoljuk a déli határszakaszon tevékenykedő egyesületek munkáját – magyarázta el Csorba Sándor tagozati elnök.

 

Összesen huszonnégyen vettek részt a programban, kilenc gépkocsival, hőkamerákkal, drónnal felszerelkezve. A műveleteket Lemle Zoltán a Dunafalvai Polgárőr Egyesület vezetője és Bokányi Zoltán, az OPSZ Határvédelmi Tagozatának elnökségi tagja irányította.

 

- Dunafalva és annak külterülete az egyik legnagyobb migrációs aktivitású terület a szerb határszakasz és a Duna által határolt részen – foglalta össze Lemle Zoltán, a Dunafalvai Polgárőr Egyesület vezetője. A csoportokban végzett kutatás eredményeként megállapítottuk, hogy a migráció folyamatosan jelen van. Azok, akik átjutnak a határzáron ezen a területen próbálnak meg ideiglenesen elrejtőzni. Találtunk sátrakat, olyan kiürült tanyákat, ahol széthagyott ruhák, cipők, használati tárgyak voltak. Ezek az útvonalak folyamatosan változnak, annak függvényében, hogy mennyi ideig tudnak ott feltűnés nélkül közlekedni, elrejtőzni. Az útjaikat eldobált ruhák, cipők, hátizsákok jelzik – foglalta össze Lemle Zoltán.

Az akció a vártnál fontosabb információkat adott, hiszen a rendőrség átfogó képet kapott arról, milyen területen mozognak a migránsok, milyenek a szokásaik, hogyan próbálnak meg az ország belsejébe jutni. Ennek a megfékezésében tudnak majd a Határvédelmi Polgárőr Tagozat tagjai hatékonyan a segítségükre lenni.

szöveg: Lemle Zoltán, Csorba Sándor
fotó: HAtárvédelmi Tagozat