Migránsroham Röszkénél

2020. január 30. 17:55
Migránsroham Röszkénél
Megnövekedett a migráció következtében az illegális határátlépők száma, így a polgárőrök a járőrszolgálat során gyakran észlelnek idegen személyeket, a rendőrségtől egyre többször kapnak felkérést a fokozott szolgálat ellátására.

Így történt ez 2020. január 28-án is a kora reggeli órákban a zárva tartó régi röszkei közúti határátkelőhelynél, amikor az államhatár mellett lévő drótkerítést illegális migránsok leszakították, letaposták, majd ezt követően egy 60-70 fős migráns csoport kísérelt meg átjönni. Információk szerint kb. 15-20 fő az átkelőhelyre beszaladt és onnan különböző irányokba távoztak. Egy részük visszafordult, a többiek feltehetően Magyarország területére bejutottak.  Az eseményt követően a röszkei polgárőrök értesítést kaptak a Határrendészeti Kirendeltség ügyeletesétől. Az elnök riadóztatta az elérhető polgárőröket, akik 6 fős váltásokban vettek részt a rendőrökkel közösen az átjött személyek felkutatásában.
Turó István, a Röszkei Polgárőr Egyesület elnöke a reggeli órákban értesítette a szomszédos polgárőr egyesületeket az eseményekről, és kérte a segítségüket. Ezt követően röszkei és a mórahalmi polgárőrök, az összekötő úton folyamatos járőrszolgálatot teljesítettek a rendőrség munkatársaival együttesen. Ennek eredményeképpen 3 fő migráns elfogására is sor került.
A röszkei elnök elmondása szerint a gyakorlati végrehajtást rendkívüli módon nehezítette, hogy kb. 09.00 óráig az óriási köd miatt mindösszesen 2-3 méter volt a látótávolság. A késő délutáni órától a keresési feladatot megnehezítette a szakadó eső is, az átázott, sáros terepviszonyok. Késő esti órában a röszkei Lúdvári út melletti szántó területen az 5 fő migráns elfogása igen csak próbára tette a polgárőrök állóképességét.
A kora délutáni óráktól Alsóváros, Gyálarét, Mihálytelek, Belváros és a Tápé Polgárőr Egyesület tagjai 8-10 fővel a kora hajnali órákig ellenőrzés alá vonták a Szentmihálytelekről bevezető, valamint a régi 75-ös főútvonalat, illetve a Tisza folyó töltése mentén járőr és figyelő szolgálatok teljesítésére került sor. Az Alsóvárosi K.P.E. 12.00 órától kezdődően hajnalig 2 fővel Szeged határában lévő vasútvonal és a Tisza töltés melletti területeken látott el figyelőszolgálatot.

A határtérségben a folyamatos polgárőr szolgálatot a továbbiakban is fenntartják.
A Szegedi Határrendészeti Kirendeltség vezetője levélben köszönte meg a röszkei polgárőrök áldozatos munkáját és továbbra is számít a hatékony együttműködésre.

Írás: Magyari Béla