Polgárőrség a Szegedi Közéleti Kávéházban

2015. február 08. 21:45
Polgárőrség a Szegedi Közéleti Kávéházban

A Csongrád Megyei Polgárőr Szövetség a Szegedi Közéleti Kávéház program szervezésén belül február 6-án bemutatkozott a TIT klubban. Az est vendégei voltak Batiz István elnök és Magyari Béla tiszteletbeli elnök. Az est házi gazdái dr. Bagdi Sándor docens és dr. Szondi Ildikó egyetemi docens, önkormányzati képviselő.

Dr. Bagdi Sándor kiemelte, hogy nagyon fontos szervezet kerül itt bemutatásra, hiszen társadalmunk elismeri és igényli a polgárőrök jelenlétét.

Batiz István megyei elnök bemutatta a polgárőrség történetét a polgárőrség kialakulásától napjainkig. Kihangsúlyozta, hogy a polgárőrség az egyesülési jog alapján létrejött társadalmi szervezet. Célja a közrend és közbiztonság fenntartásának segítése, a környezet- és természetvédelemben, a veszélyhelyzetek megelőzésében és kezelésében, a társadalmi bűnmegelőzésben való lakossági részvétel, illetve az önkormányzatok és a lakosság közötti bizalom erősítése, továbbá a helyi közbiztonság közösségi védelme. A megyei szövetség összefogja a megyében működő polgárőr egyesületeket. Szakmai képzéseket, útmutatásokat ad szakmai kérdésekben és az OPSZ-től kapott támogatást osztja szét az egyesületek között. Ma a polgárőrség működését a 2011. évi. CLVI törvény szabályozza.

Magyari Béla tiszteletbeli elnök a megyei polgárőr szövetséget alapító egyesületekről, és azok megalakulásáról tartott rövid tájékoztatót. Kiemelte, hogy az Önvédelmi Szervezetek Országos Szövetsége (ÖSZOSZ) 1991-ben jött létre, mely megalakulásának évében nevét Országos Polgárőr Szövetségre változtatta, és akkoriban 223 egyesületet tömörített mintegy 10 ezer taggal. Az egyesületek a közbiztonság és az akkori rendőrség kritikájaként alakultak meg. Az OPSZ élén akkor dr. Kopácsi Sándor nyugalmazott rendőr vezérőrnagy állt (Budapest rendőrfőkapitánya volt 1956-ban). Vezetése alatt kezdett erősödni a mozgalom, a polgárőrök megszerezték a szakmai alapokat. A megyei polgárőr szövetséget 1991. február 17-én 16 egyesület hozta létre és 2010. május 10-ig ő volt a megyei szövetség elnöke.

Ezután dr. Szondi Ildikó arra kérte a Szegedi polgárőr egyesületek megjelent polgárőreit, hogy röviden mutatkozzanak be és meséljenek arról, hogy a polgári életben mivel foglalkoznak.

 

A rendezvény végén lehetőség volt kérdések feltevésére és az előadásról vélemények elmondására is. Majd dr. Bagdi Sándor foglalta össze az est tapasztalatait, aki úgy fogalmazott, hogy nagy szükség volt a polgárőrség bemutatására. Azt javasolta, hogy évente egyszer kerüljön ilyen fórum megrendezésre, hogy a lakosság is megismerhesse a polgárőrök minden napjait.

 

Forrás és kép: Magyari Béla