Sikerrel használják a polgárőrök a rendszámfelismerő rendszereket

2022. január 13. 22:17

A Domaszéki Polgárőr Egyesület a szolgálatai során folyamatosan működteti a rendszámfelismerő rendszert, amely, ha találatot jelez, azonnal értesíti a rendőrséget. Domaszéken a napi szolgálatok mellet rendszeresek a rendőrséggel közös szolgálatok is.

20220113-zscar2A Domaszéki Polgárőr Egyesület, mint az Országos Polgárőr Szövetség Gépjárműfelderítési Tagozatának tagja, 2010 óta használja a Sigmoid ZsaruCar nevű rendszámfelismerő szoftvert. A szoftver a használata során, az előtte elhaladó járművek rendszámait ellenőrzi, és rendőrrel közös szolgálatban, megfelelő jogosultság esetén jelzi, ha járművet, vagy annak tulajdonosát a rendőrség körözi, illetve hogy a jármű ki van-e tiltva a forgalomból, illetve rendelkezik-e érvényes műszaki vizsgával.

Az egyesület napi szinten, szolgálatai során működteti a rendszámfelismerő rendszer, és ha találatot jelez, úgy értesíti a rendőrséget. A napi szolgálatok mellett rendszeresek a rendőrséggel közös szolgálatok is.

Az utolsó ilyen rendőrrel közös szolgálatban a rendszer jelzése alapján állítottak meg egy járművet. A jármű vezetőjéről kiderült, hogy nem rendelkezik vezetői engedéllyel, mivel azt egy korábbi rendőri intézkedés során bevonták tőle. A jármű vezetőjét a rendőrség előállította, és eljárást kezdeményezett vele szemben.

A domaszéki egyesület rendszeres szervezője, illetve résztvevője közlekedésrendészeti akcióknak is. Az ilyen műveletek során az OPSZ Gépjárműfelderítési Tagozat tagegyesületeinek (pl: Ferencvárosi, Sződligeti, Kecskeméti, Makkosházi, Sándorfalvi, Soproni, Baranya megyei, Zuglói stb.) közreműködésével, és az általuk üzemeltetett rendszámfelismerő rendszer használatával nyújtanak segítséget a rendészeti szerveknek. A múlt év végén megtartott fokozott ellenőrzés során a rendszámfelismerő rendszerek 17.718 járművet ellenőriztek. Az ellenőrzött járművekből kilenc darab ki volt tiltva a fogalomból, öt autó pedig lejárt műszaki érvényeséggel vett részt a közúti forgalomban. De találtak ittasan vezető sofőrt is és két olyan személyt is ellenőrzés alá vontak, akik soha nem rendelkeztek vezetői engedéllyel, ám ennek ellenére részt vettek a közlekedésben járművezetőként.

Emellett, a rendőrséggel közösen megtartott akciók során, a rendszer használatának köszönhetően, sikerült kiszűrni a forgalomból olyan gépkocsivezetőt, aki kábítószerrel, de olyat is, aki illegális migrációval kapcsolatos bűncselekményt követett el.

A Polgárőrségnél használt rendszámfelismerő rendszerek tapasztalatairól a februári Polgárőr Magazinban írunk bővebben.