Továbbra is Batiz István a CSMPSZSZ elnöke

2016. április 13. 12:51
Továbbra is Batiz István a CSMPSZSZ elnöke
Évértékelő és tisztújító közgyűlést tartott április 9-én a Csongrád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetsége, ahol újra Batiz Istvánt választották meg megyei polgárőr vezetőnek, valamint az is elhangzott: a Csongrád megyei polgárőrök büszkék lehetnek arra, hogy a rendőrséggel és a katonasággal együttműködve védték meg az országot a migránsoktól.
Majdnem megtelt a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsterme április 9-én, amikor a Csongrád Megyei Polgárőr Szövetség tartotta küldöttgyűlése. Az eseményen megjelent dr. Túrós András az OPSZ elnöke, Fekecs Dénes gazdasági elnökhelyettes, Gyarmati Sándor az OPSZ Felügyelő Bizottságának elnökhelyettese, Gulyás Zsolt rendőr ezredes, megyei főkapitány helyettes, Szilasi Horváth Jenő rendőr ezredes, határrendészeti osztályvezető, Horváth Zoltán rendőr alezredes, a Polgárőrség összekötője, Fróman Gábor a Magyar Tartalékosok Szövetsége elnökhelyettese. Részt vett még Vas Péter a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól, dr. Szabó Előd a Bevándorlási és Állampolgársági Hivataltól, továbbá megjelentek a kapitányságok és határrendészeti kirendeltségek vezetői is.

Batiz István, a Csongrád Megyei Polgárőr Szövetség elnöke a tavalyi évi munkájukat értékelve elmondta: a tervezett feladatok megvalósításra kerültek. A 2015-ös évre jellemző volt, hogy a polgárőrök több területen az elváráson felül teljesítettek. Így volt ez például a déli határ mentén, ahol a Csongrád megyei polgárőrök aktívan vettek részt a migrációs helyzet kezelésében. Batiz István: Egyre többször fedeuzhetők fel minőségi polgárőrségre utaló jelekKiemelte, „Teljességgel egyetérthetünk az OPSZ elnökének, dr. Túrós András úrnak a 2015. évet előzetesen értéklelő ünnepi elnökségi ülésén elhangzott szavaival, amikor azt mondta, hogy Ásotthalom, Mórahalom, Röszke és a szegedi polgárőrök a hétköznapok hőseivé váltak. Köszönet illet minden polgárőrt, mert tavasztól tapasztalható volt, hogy a rendőrkapitányságokról folyamatosan elvezényelték a rendőröket. A településeken pedig fontos volt, hogy a polgárőrök be tudtak segíteni a rend, a közbiztonság fenntartásában.” Batiz István elmondta azt is, hogy a közterületi járőrszolgálatok száma megnövekedett, emiatt volt olyan nap, amikor egyfolytában 18-20 óra szolgálatot teljesítettek az önkéntes bűnmegelőzők. Példaértékűnek minősítette a Rendőrség, az Önkormányzatok és a Polgárőrség közötti összefogást. Beszéde végén kihangsúlyozta, hogy Csongrád megyében is egyre többször fedezhető fel a minőségi Polgárőrségre utaló jelek, majd hozzátette: Tisztességgel teljesítettük önként vállalt feladatainkat, sikeres évet zártunk.

Az értekezleten Felszólalt Magyari Béla a Csongrád Megyei Polgárőr Szövetség Tiszteletbeli elnöke is, aki emlékeztetett rá, hogy a Megyei Szövetség éppen most ünnepli 25 éves évfordulóját, hiszen huszonöt évvel ezelőtt, ugyanott jött össze 16 egyesület képviselője és alapította meg a megyei szövetséget. Akkor őt választották meg elnöknek, és a polgárőrök bizalmának köszönhetően 19 évig irányította a szervezetet.

Gulyás zsolt: Amit a polgárőrök tesznek, azért a Rendőrség köszönettel tartozik Gulyás Zsolt
rendőr ezredes beszédében emlékeztetett rá, hogy a Rendőrségnek a legfontosabb stratégiai partnere a Polgárőrség. Ma a közterületi szolgálatban levő rendőr mellé képes a Polgárőrség egy-egy polgárőrt állítani, amely szerinte egy óriási értéknek számít. „Amit a polgárőrök tesznek, azért a Rendőrség köszönettel tartozik – mondta – hiszen a polgárőrök hétköznapi hősök, szabadidejükben a közbiztonságért sokat tesznek. Nagyon fontos kiemelni, hogy a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság életében a migráció egy súlyos probléma volt, de konszolidálódott a helyzet, jelen esetben is a rendőrök teszik a dolgukat a határmentén. A mélységben levő településeken a polgárőrök pótolták azt a hiányt, amit a rendőrök elvezénylése okozott, így közbiztonsági deficit nem keletkezett.” A főkapitány helyettes kiemelte még, hogy a tavalyi évben a bűnesetek száma csökkent és ebben benne van a polgárőrök munkája is.  Majd nyomatékosította, hogy a Rendőrség ebben az évben is számit a polgárőrök munkájára. „Fontos feladat a lakosság szubjektív biztonságérzetének növelése és a bűncselekmények számának csökkentése. Nagyon fontos az is, hogy a baleset- és bűnmegelőzésben továbbra is számit a Rendőrség a polgárőrök munkájára.”

Dr. Túrós András: Legyetek büszkék arra, hogy a rendőrséggel, a katonasággal együttműködve az itt lévő polgárőrök megvédték az országot a migránsoktól „Magyarországnak és a Rendőrségnek óriási szerencséje van, hogy van egy speciális civil szervezete a Polgárőrség, amely önkéntesekből áll és biztonság érdekében tesznek” – mondta dr. Túrós András, aki köszönetét fejezte ki a megyei polgárőröknek, amit az elmúlt évben tettek, különös tekintettel a migrációban végzett munkájukért. Példaképül állította az egész megyét már két országos rendezvényen is, különös tekintettel a röszkei, az ásotthalomi, a mórahalomi, a domaszéki és a szegedi polgárőrök hősies helytállására. „Az OPSZ amiben tudta, segítette az egyesületek munkáját. leginkább eszközökkel, anyagi és erkölcsi támogatásokkal. Az országos szövetség többször is meggyőződött erről a fantasztikus munkáról” - mondta az elnök, majd hozzátette - Legyetek büszkék arra, hogy a rendőrséggel, a katonasággal együttműködve az itt lévő polgárőrök megvédték az országot a migránsoktól.”

A különböző beszámolók elfogadása és a köszöntők meghallgatása után tisztújításra került sor, a Csongrád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetsége elnöki posztjára egyhangúan a régi elnököt, Batiz Istvánt választották meg.
A rendezvény végén pedig kitüntetések, elismerések, jutalmak átadására került sor azon polgárőröknek, támogatóknak, segítőknek, akik sokat tettek a Polgárőr Szövetségért, a Polgárőrségért, a polgárőrökért.