Ünnepeltek a Csongrád megyei polgárőrök (+fotók)

2014. augusztus 18. 13:51
Ünnepeltek a Csongrád megyei polgárőrök (+fotók)
Augusztus 16-án, immár tizenhatodik alkalommal tartották meg a Csongrád Megyei Polgárőr Napot. Ezúttal Tiszasziget adott otthont a rendezvénynek és várta a déli megye polgárőreit egy kis kikapcsolódásra.
Nagy számban jelentek meg Tiszaszigeten a polgárőrök, családtagjaik, barátaik és a település polgárai, hogy együtt ünnepeljék Csongrád megye önkéntes bűnmegelőzőit. A nagyszerűen szervezett rendezvényen jelen volt még Tóth Attila az Országos Polgárőr Szövetség elnökhelyettese, Gyarmati Sándor a Békés Megyei Polgárőr Szövetség elnöke, dr. Juhász Tünde Kormánymegbízott, Szilágyi Róbert főkapitány helyettes, rendészeti igazgató, B. Nagy László országgyűlési képviselő, dr. Kiss-Rigó László megyés püspök, Tátrai János katasztrófavédelemi munkatárs, Vas Péter a NAV területi igazgató helyettese, Sasvári Krisztina a Magyar Vöröskereszt Csongrád megyei elnöke, dr. Palotai Jenő a MATASZ Csongrád megyei elnöke, valamint a térségben működő rendőrkapitányságok vezetői és munkatársai és a polgárőrséget segítő támogatók sokasága.

Elsőként Tiszasziget község első embere Ferenczi Ferenc köszöntötte a polgárőr nap résztvevőit. A polgármester beszédében kiemelte, hogy ez a nap a polgárőrök napja. A polgárőrök minden nap önkéntesen dolgoznak, hogy biztonságosabb és élhetőbb legyen saját településük. „Köszönöm a Tiszaszigeti Polgárőr Egyesületnek, hogy ilyen odaadással szervezték a megyei polgárőr napot, köszönöm, hogy az év 364 napján segítik a Tiszasziget mindennapjait" - mondta.

Tóth Attila Sándor: Fontos, és hasznos, hogy minden településen legyen jól működő polgárőrség
 

Tóth Attila Sándor az Országos Polgárőr Szövetség elnökhelyettese nyitó beszédében kitért a polgárőrök mindennapi tevékenységére. Kihangsúlyozta, hogy a polgárőrök önkéntesen dolgoznak, s ezért nem kapnak ellenszolgáltatást. A polgárőrök a mindennapok hősei, olyan hétköznapi emberek, akik tenni akarnak a közösségért. Kiemelte, hogy sok településen csak a polgárőrség az egyetlen működő civil szervezet, így nagyon fontos és nagyon hasznos, hogy az iskolásoknak előírt kötelező társadalmi szolgálatot a polgárőrségnél teljesítsék. Ezzel az érettségi előtt álló fiatalok jobban megismerik a polgárőrség munkáját, megtanulják segíteni a helyben élőket. Ismertette azt is, hogy a polgárőrség nemrég együttműködési megállapodást írt alá a TŐOSZ-al, amelynek keretében majdnem minden településen szeretnék felélénkíteni a polgárőr szervezeteket. Elmondta azt is, hogy országosan közel 60-70 ezer körül van a polgárőrség létszáma. Pontos számot még nem tud mondani, mert az igazolványok gyártása még most is folyamatban van. Az Országos Polgárőr Szövetség nevében megköszönte a polgárőrök munkáját, s a további szolgálatukhoz sok erőt kívánt.

Szilágyi Róbert rendőr alezredes, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság főkapitány-helyettese is megköszönte a polgárőrök munkáját, elsősorban a rengeteg közös szolgálatot. Mint mondta: „Ma már nem lehet úgy rendezvényt tartani, hogy annak biztosításában ne legyenek ott a polgárőrök. Nem lehet közbiztonságot fenntartani, úgy, hogy a polgárőrök ne vegyenek részt."

Dr. Juhász Tünde kormánybiztos beszédében kiemelte a körbiztonság megteremtése állami feladat és ehhez nyújtanak óriási segítséget a települések polgárőr szervezetei. Elmondta még, hogy Csongrád megye polgárőrei kiemelkedően végzik a vállalt feladataikat, amiért köszönettel tartozik az állam. Felkérte a települések polgármestereit, hogy méltán támogassák a polgárőr szervezeteket.
Dr. Kiss-Rigó László Megyés Püspök méltatta polgárőrök munkáját, kiemelte annak fontosságát, amiért a társadalomtól nagyra értékelés és hála jár. Majd hozzá tette: hálásak vagyunk azért a szolgálatért, hogy közösséget építenek. Végül kérte a jóisten áldását minden polgárőrre és családtagjaira.
Batiz István a megyei szövetség elnöke is felszólalt, aki megköszönte a polgárőrök idáig végzett tevékenységét és jó szórakozást kívánt mindenkinek.

Ezután elismerések átadására került sor. A Polgárőr Érdemkereszt Arany fokozatát kapta B. Nagy László országgyűlési képviselő, Ferenczi Ferenc Tiszasziget polgármestere és Tóth Zoltán, a Tápéi Polgárőr Egyesület tagja. Ezüst fokozatú kitüntetésben részesült Köles Attila rendőr alezredes, Mórahalom város őrsparancsnoka valamint Molnár Jenő a Tiszaszigeti Polgárőr Egyesület elnöke. Polgárőr Érdemkereszt Bronz fokozata kitüntetést vehetett át Czagány József az Apátfalvi Község Polgárőr Egyesület vezetőségi tagja.
Kimagasló tevékenységükért tárgyjutalomban részesült még:
Mucsi István a Balástyai Polgárőr Egyesület tagja
Bicskei Mihály a Röszkei Polgárőr Egyesület tagja
Blaskovics Sándor a Szegvári Polgárőr Egyesület tagja
Szula Ferenc a Hódmezővásárhelyi Polgárőr egyesület elnöke
Fodor Istvánné a Bordányi Polgárőr Egyesület titkára
Kovács Lóránt a Baksi Polgárőr egyesület tagja
Béres András a Csengelei Polgárőr egyesület tagja
Borcsa Zoltán a Kiszombori Polgárőr egyesület elnökhelyettese
Horváth András a Tarjáni Polgárőr egyesület elnöke
Szabó Zsolt rendőr százados, a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság Közrendvédelmi Osztályának vezetője és Fejes Zoltán rendőr zászlós, a szegedi Rendőrkapitányság Tarjáni Rendőrőrs körzeti megbízottja.
Az idei évtől kezdve a megyei szövetség elnöksége minden évben kiosztja az "Év Polgárőr Egyesülete" címet, amit elsőnek az Ásotthalom Polgárőr Egyesület kapta meg.

(Forrás: Magyari Béla)

A polgárőr nap képei itt nézhetők meg
XVI. Csongrád Megyei Polgárőr Napon készült fotók