Vendég polgárőrök segítik a határvédelmet

2016. szeptember 02. 19:08
Vendég polgárőrök segítik a határvédelmet
Annak ellenére, hogy kevesebb migráns érkezik a déli határvidékre, mint egy évvel ezelőtt, a prognózisok azt mutatják: rövidesen ismét százával, ezrével lephetik el Magyarország déli határvidékét a migrációs hullámmal Nyugat-Európába tartó menekültek. Bár kevesebb migráns jön, január óta emelkedett az illegális határátlépők száma ezen a határszakaszon. Ezért is dr. Pintér Sándor belügyminiszter kérésének eleget téve szeptember 1-jétől vendég polgárőrök segítik a Rendőrség és a katonák munkáját Csongrád megyében.

Az első önkéntes bűnmegelőzők Fejér megyéből érkeztek, s őket köszöntötték azon a mórahalmi tanácskozáson, amelyen részt vettek az érintett Csongrád és Bács-Kiskun megyei polgárőr egyesületek vezetői, a két megye polgárőr szövetségeinek elnökei, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megye polgárőr vezetői, valamint dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke, Gulyás Zsolt rendőr ezredes, a Csongrád megyei Rendőr-főkapitányság rendvédelmi igazgatója, valamint Röszke, Domaszék, Kübekháza polgármester is.
Polgárőrök egy csoportja, akik önként mentek a déli határhozA jelenlévőket Batiz István, a Csongrád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének elnöke üdvözölte, majd a „házigazda” jogán Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere mondott köszöntő szavakat. „Tavaly már járt itt negyedszáz vendég polgárőr, akik éppen akkor érkeztek, amikor a határ menti települések önkéntes bűnmegelőzői a végkimerülés határán voltak” – idézte fel a múltat, megemlítve: - az idén is a legjobbkor jöttek a Fejér megyeiek – akiket később a békésiek és a szolnokiak váltanak –, mert ismét fogytán a tartalékaink. Ahhoz, hogy a határ mentén élők közbiztonságérzete jó szinten maradjon, szükség van a támogató „erőkre”, arra, hogy lássák: a polgárőrök ott vannak a településeken, a tanyákon, intézkednek, ha idegent, migránst látnak, így is segítve a rendőrök munkáját. A polgárőrök igen sokat tettek azért – jelentette ki – hogy az illegális migráció miatt kialakult, hosszú ideig kilátástalan helyzet után az itt élők visszakaphatták a mindennapi élet nyugalmát! Kivívták az önkéntes bűnmegelőzők a Homokhátságban élők tiszteletét, mert minden tőlük telhetőt megtettek, amit lehetett.
A továbbiakban Gulyás Zsolt rendőr ezredes elmondta: 2015. szeptember 15-ig 190 ezer illegális migráns lépte át Csongrád megyénél az államhatárt. A határzár elkészülte után csökkent a számuk, ám januártól – főként az embercsempészeknek köszönhetően – újfent aktívak lettek. A törvényi változásnak köszönhetően immár a határtól számított nyolc kilométeres sávban lehetősége van a Rendőrségnek visszakísérni a kerítéshez a migránst, s arra figyelmeztetni: a legközelebbi tranzitzónánál jelentkezhet, ahol elbírálják menekültkérelmét. Felértékelődött a mélységi ellenőrzés szerepe – hangoztatta az ezredes –, így az illegális migránsok és az embercsempészek felderítésében is nagy szerepe van a hely- és emberismerettel rendelkező polgárőröknek, legfontosabb stratégiai partnerünknek, akik jelzik a gyanús személyeket, járműveket, s nem ritkán visszatartják azokat kiérkezésünkig.

Dr. Túrós András: Szeptember 1-től vendég polgárőrök segítenek a déli határvonalban– A migrációs helyzet kezeléséből nem maradhat ki a Polgárőrség sem, kötelességünk felzárkózni a kormány migrációs álláspontjához. Magyarország kiválóan védekezik, ehhez képest Nyugat-Európában sokkal rosszabb a helyzet a terrorcselekmények és az elszaporodott jogsértések miatt – állapította meg dr. Túrós András, az OPSZ elnöke. Miután az elkövetkezendő időszakban – s ez akár egy évtized is lehet – nem áll le a népességmozgás, hiszen milliók várnak arra, hogy az Európai Unióba jussanak, nekünk, polgárőröknek is segítenünk kell e feladatok megoldását. A déli határszakaszon lévő polgárőr egyesületek tagsága példaértékű munkát végez – ez minta lehet az ország más részén tevékenykedő polgárőrök számára is, jegyezte meg – ám látni: erejük nem véges. Ezért is öröm, hogy a hívó szóra azonnal jelentkeztek a Fejér megyei önkéntes bűnmegelőzők, így először ők 15-en, majd Békés illetve Jász-Nagykun-Szolnok megye polgárőrei érkeznek, hogy a Csongrád megye 9 érintett határ közeli településén lévő 230 polgárőr társuk segítségére legyenek. Feladatuk elsősorban a nyolc kilométeres határsávban található településeken élők biztonságérzetének javítása lesz. A szolgálatot éjjel-nappal ellátó polgárőrök a külterületek, a tanyák biztonságára is kiemelt figyelmet fordítanak – hangsúlyozta az OPSZ elnöke. Aki azt is elmondta: az ország legnagyobb megyéjében, Bács-Kiskunban – ahol nyolc település 120 polgárőre érintett határmentiként a migrációs kérdésben, saját hatáskörben, belső erői átcsoportosításával oldja meg ugyanezt a feladatot. Azt ígérte végül: a határ mentén dolgozó egyesületek és a vendég polgárőrök minden támogatást megkapnak az országos szövetségtől ahhoz, hogy továbbra is eredményesen, a lakosság által elvárt módon tevékenykedjenek a migrációs időszakban.

A Fejér megyei vendég polgárőrök a délutáni eligazítást követően este már meg is kezdték szolgálatukat – élükön Cseh István megyei elnökkel, az OPSZ Etikai Bizottsága vezetőjével – a számukra kijelölt mórahalmi, röszkei és ásotthalmi településrészeken.

Tóth Zoltán
Fotó: Magyari Béla