33-an a biztonságos Szalamanderért

2016. május 21. 14:35
33-an a biztonságos Szalamanderért
A selmecbányai hagyományokhoz híven idén is búcsút vettek Dunaújvárostól a végzős egyetemisták. A május 20-i fáklyás felvonulást 33 rendőr és polgárőr biztosította.
Fáklyákkal, bányászlámpákkal vonulva búcsúztak Dunaújvárostól, a város egyetemétől, az oktatóktól, társaiktól azok a végzős egyetemisták, akik 2016. május 20-án végig ballagtak a városon. A Szalamander eredetileg gyászmenet volt Selmecbányán, amin a gyászolók fáklyákkal, bányászlámpákkal, egyes sorban, az utca egyik oldalától a másikig kígyózva kísérték a koporsót, hogy a búcsúzás minél hosszabb ideig tartson. Az idők során ez a szokás alakult át a végzős egyetemisták búcsúmenetévé. A menetet pedig Selmecbánya címerállatára utalva nevezték el Szalamandernek.

Forgalmat irányít a polgárőr DunaújvárosbanA hallgatók ilyenkor végig vonulnak a Duna menti városon, érintve számos forgalmas útszakaszt, útkereszteződést, ezért a Rendőrség a Polgárőrséggel karöltve minden évben fokozottan készül az eseményre. Idén harminchárom rendőr és polgárőr biztosította a felvonulás méltóságát, nyugalmát, balesetmentes haladását. A feladat súlyát az is bizonyítja, hogy ezen a napon Dunaújváros mind a négy polgárőr egyesülete, vagyis a Dunaújvárosi Városvédő Polgárőrség, a Dunaújvárosi Táborállási Polgárőrség, a DUPENT Polgárőrség és a Pannon Polgárőrség is tevékenyen kivette részét.

A végzősök az egyetem kollégiumi épületeitől indultak a Városháza térre, ahol a polgármester búcsúztatója után átmentek a város fő utcáján levő Martinász szoborhoz, majd onnan a kampusz főépületéhez, közben szakaszosan lezárva a város buszpályaudvarát, többsávos főútvonalakat, jelentős forgalmat bonyolító kereszteződéseket – mondta Peczen Antal, a Pannon Polgárőrség elnöke, aki még hozzá tette - A sok embert megmozgató és a város gépjármű-közlekedését is befolyásoló esemény biztonságban véget ért, baleset, atrocitás nem történt.

(Lőwinger)