Dunaújvárosban elindult a Nagyvárosi Bűnmegelőző Program

2016. március 10. 11:54
Dunaújvárosban elindult a Nagyvárosi Bűnmegelőző Program
Koordinációs értekezletet tartottak március 8-án a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság tanácstermében, ahol a Rendőrség, az Önkormányzat és a Polgárőrség képviselői beszélték meg a Nagyvárosi Bűnmegelőzési Program adta lehetőségeket, feladatokat.

A városi bűnmegelőzés hatékonyságának növelése érdekében az Országos Polgárőr Szövetség, az Országos Rendőr-főkapitányság - a Belügyminisztérium, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács és az Aegon Magyarország Általános Biztosító Zrt. támogatásával – meghirdette a Nagyvárosi Bűnmegelőzési Programot. A program adta lehetőségek és feladatok megbeszélése érdekében tartott koordinációs értekezletet 2016. március 8-án Dunaújvárosban a Rendőrség, Dunaújváros MJV Önkormányzata és a területen működőn 4 polgárőr egyesület.
Suszter Tamás: A polgárőrök a szemeink, füleinkElőször Suszter Tamás rendőr őrnagy, megbízott rendőrkapitány beszélt a program céljairól, a feladat adta lehetőségek hasznosításáról. Elmondta, hogy kiemelten kezelik majd a vagyon elleni bűncselekmények visszaszorítását. Kérte a polgárőröket, hogy a program keretén belül nagyobb hangsúlyt fektessenek a „látható” polgárőr szolgálatokra, mert ezzel is javítani tudják a lakosság szubjektív biztonságérzetét. A rendőrkapitány kiemelte, hogy a hathatós bűnmegelőzés a Rendőrség – Polgárőrség – Önkormányzat hármas pillérre támaszkodik, ezért ennek a három szervezetnek szorosan együtt kell dolgoznia. Megköszönte a polgárőrök önkéntes munkáját, az önkormányzat támogatását, majd reményének adott hangot, hogy a most indított bűnmegelőzési programmal még jobbá válik Dunaújváros közbiztonsága. A szemeink és a füleink vagytok – mondta Suszter Tamás a polgárőröknek, majd ennek kapcsán kérte, hogy folyamatosan cseréljenek információkat.
Izsák Máté, a Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata Közbiztonsági és Társadalmi Kapcsolatok Bizottságának elnöke kinyilvánította, az Önkormányzat eddig is támogatta és ezután is támogatni fogja a városban működő polgárőr egyesületeket. Megköszönte az áldozatos munkájukat és kiemelte, hogy nem tesznek különbséget a négy szervezet között, ezért nekik együtt, összefogva kell lobbizniuk a közös célok elérése érdekében.
Az értekezleten elmondták problémáikat, tapasztalatukat a polgárőr egyesületek képviselői is. Hangsúlyozták: kiemelten fogják kezelni a program feladatait, egyben jelezték, hogy a működésükhöz nagyobb fokú anyagi/eszköztámogatásra volna szükség. Példának említették a huszonéves szolgálati autók lecserélését, az egységes formaruha beszerzését.
Cseh István, a Fejér Megyei Polgárőr Szövetség elnöke is ott volt az értekezleten, aki válaszadásként elmondta, hogy tavaly 32 új polgárőr szolgálati autót kapott Fejér megye, ami nagy fejlődést jelent. Jelezni fogják az Országos Polgárőr Szövetség felé, hogy ettől függetlenül továbbra is szükség van új autókra. Ő is kitért a Rendőrség – Polgárőrség – Önkormányzat hármas pillér fontosságára, és kérte a polgárőröket, hogy lehetőségeihez mérten emeljék a szolgálati órák számát.
Suszter Tamás zárszóként újra köszönet mondott a polgárőröknek, kérte az együttműködés erősítését és a párbeszéd folyamatosságát.

A város polgárőrei kétnap múlva - már e program részeként - egy fáklyás felvonulás biztonságos lebonyolítását segítették. 

Lőwinger Zoltán Mihály