Fiatalok képzése Székesfehérváron

2016. február 19. 16:47
Fiatalok képzése Székesfehérváron

Kiskunhalas után másodízben szerveztek ifjú polgárőröknek képzést az országban 2016. február 18-án, melynek Székesfehérvár adott otthont. A fiatalokat a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság épületében fogadták, majd interaktív előadásokon vehettek részt a tanulni vágyók.

Cseh István a Fejér Megyei Polgárőr Szövetség elnöke köszöntötte a fiatalokat, valamint a rendezvény házigazdáját, dr. Varga Péter rendőr dandártábornokot, Fejér megye rendőr-főkapitányát és dr. Christián Lászlót, a nap főelőadóját.
Dr. Varga Péter köszöntötte a fiatalokat. Öröm számára, hogy a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság adhatott otthont ennek a képzésnek, hiszen az ifjú polgárőrök tanítása közös cél. Elmondta, hogy jó látni ennyi fiatalt és reméli, hogy közülük lesznek a jövő polgárőrei és rendőrei. Jó tanulást kívánt az ifjú polgárőröknek a napra.

Dr. Christián László, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanszékvezetője, egyetemi docensDr. Christián László, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanszékvezetője, egyetemi docense hangulatos előadásával kezdődött a délelőtti program. Interaktívan foglalkozott a fiatalokkal. Prezentációja közel két órás volt, melyet a fiatalok végig hallgattak és az előadó minden mondatát belevésték az elméjükbe, melyre a későbbiekben szükség lesz. Elsőként egy pénztárcakísérlettel hívta fel a fiatalok figyelmét arra, hogy mit jelent figyelni egymásra. Felhozta a különböző méretű településeken élők szubjektív biztonság érzetét. Statisztikákkal magyarázta el, ki mennyire érzi magát biztonságban vagy éppen mit gondolnak, ki felel az adott település biztonságáért, és a bizalmon alapul, hogy ennek a kutatásnak a második helyére a polgárőrség került. A fiatalok körében sokszor felmerül a trendi veszély fogalma. Az ő korosztályuknak fontos ismerni a kibertér veszélyeit, melyet, ha ismernek, akkor tudatosabban használhatják az internetet is, így nem kerülhetnek bajba. Emellett szó került a kábítószer veszélyeiről is, mely ezt a generációt fenyegeti a legjobban. Dr. Christián László fontosnak gondolta a közlekedés megemlítését is, hiszen minden fiatal közlekedik akár kerékpárral, az idősebbek pedig már autóval is. Kiemelte a legfontosabb dolgokat a közlekedésben, melyek: figyelem, szabálykövetés, láthatóság, védőfelszerelés, vezetési tapasztalat, közlekedési rutin, felelősség. Az előadás második részében megismerhették a polgárőrséget a fiatalok. Elsőként a polgárőrség alapértékeit vésték az eszükbe az ifjak. Fontosnak tartják a bizalomépítést és a saját korosztályukkal is jól tudnak kommunikálni. Az Országos Polgárőr Szövetség szervezete is bemutatásra került, így közelebb kerülhettek ezekhez az információkhoz is a tanulók. Az előadó kiemelte, a polgárőr egyesület alapfeladatként a helyi közrend és közbiztonság védelme, valamint a bűnmegelőzésben való közreműködés érdekében közterületi járőrszolgálatot, figyelőszolgálatot, a közúti baleset helyszínén, valamint bölcsőde, óvoda, általános és középiskola közvetlen közelében jelzőőri tevékenységet lát el.
Szó esett az ifjú polgárőr tevékenységéről is, melyre az előadás tartalma választ adott. Személyes kapcsolatai révén, a birtokában lévő információk megosztásával támogatja a polgárőr szervezetek tevékenységét; Bűnmegelőzés a mindennapokban: potenciális áldozatok segítése, tájékoztatása; Állampolgárok nyugalmának megteremtése érdekében: SZEM, Tanyaprogram népszerűsítése; Iskola és környékének biztonsága; Közlekedésbiztonsági tevékenység támogatása; Ifjú polgárőrök toborzása; Trendi veszélyek felismerése, jelzése.

Dr. Túrós AndrásAz előadás után dr. Túrós András az Országos Polgárőr Szövetség elnöke mondott rövid köszöntő beszédet. Elmondta, hogy nagyon örül annak, hogy Fejér megye, ezen belül Székesfehérvár adott otthont a második ilyen oktatásnak. Beszédében kiemelte, hogy idén 25 éves a polgárőrség, de az átlagéletkor ennek a duplája, ezért szívügye a vezetőknek a fiatalítás. Egy üzenetet mondott a fiataloknak: „Arra gondoljatok, hogy ti mit tudtok adni a településnek, a hazának!”

Az elnök beszéde után került sor a tanúsítványok átadására, melyet dr. Túrós András, az OPSZ elnöke, Cseh István, az FMPSZ elnöke, dr. Christián László, NKE egyetemi docense valamint Vörös Ferenc rendőr ezredes, rendőrségi főtanácsos, Fejér megye rendészeti főkapitány-helyettese adtak át. Az ifjú polgárőr alapismereti képzést összesen negyvenhét fiatal végezte el eredményesen.

A délutánt egy önvédelmi oktatással kezdték, melyet ifj. Gutai Dezső tartott kollégájával. Különböző önvédelmi fogást tanulhattak meg, mellyel jogos védelmi helyzetbe hozhatják magukat. Az önvédelmi előadást követően a Fókusz Lövészklub tagjainak segítségével légpuska lövészeten vehettek részt az ifjú polgárőrök. Mely versenyszerűen folyt le, a legjobban pedig jutalomban is részesültek.