Közgyűlést tartottak Fejér megyében

2016. május 31. 14:22
Közgyűlést tartottak Fejér megyében
A Fejér Megyei Polgárőr Szövetség 2016. május 28-án tartotta éves közgyűlését Székesfehérváron. A megyeszékhelyen elsősorban a beszámolók elfogadását és az új alapszabályt szavazták meg, ami a legújabb módosítások miatt nagyon fontos volt.

Márton Zoltán a közgyűlést levezető elnök köszöntötte a meghívott vendégeket. A közgyűlésen megjelent dr. Varga Péter rendőr dandártábornok, rendőrségi főtanácsos, Fejér megyei rendőrfőkapitány, Vörös Ferenc rendőr ezredes, rendőrségi főtanácsos, a Fejér megyei rendőrfőkapitány rendészeti helyettese, dr. Sági János rendőr ezredes, Gárdonyi rendőrkapitány, Budavári Árpád rendőr ezredes, Sárbogárdi rendőrkapitány, dr. Balázs Sándor rendőr alezredes, Bicskei rendőrkapitány, Suszter Tamás rendőr őrnagy, Dunaújvárosi rendőrkapitány, dr. Kovács Ferenc, rendőr alezredes, Móri rendőrkapitány, Kárpáti Zoltán a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara Fejér Megyei Szervezetének elnöke, Széles János a Tolna Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének elnöke, Bárdos Zoltán, a Komárom-Esztergom Megyei Polgárőr Szövetség elnöke, valamint Varga László, a Magyar Posta Zrt. Nyugat-Magyarországi Biztonsági Osztály vezetője.

A levezető elnök a köszöntő után elmondta, ebben az évben ünnepli az Országos Polgárőr Szövetség megalakulásának 25. évfordulóját. Fejér megyében az első önvédelmi szerveződéseket 1989 második felében a helyi civil társadalom tagjai hozták létre. A kezdeményezésnek hátterében a robbanásszerűen növekvő bűnözés következtében kiváltódott társadalmi önvédelmi reflexek álltak. A Fejér Megyei Polgárőr Szövetség 1993-ban alakult meg. A szövetség több mint kettő évtizedes működése azt is igazolja, hogy a jogállamban is szükség van a közrend és közbiztonság javítására irányuló önkéntes tevékenységre.

Cseh István, a FMPSZ elnöke köszöntötte a meghívott vendégeket. Megtartotta beszámolóját a megyei szövetség 2015. évi munkájáról. „A polgárőrség 25 éves, ebben az évben ünnepli 25 éves évfordulóját, ebből az alkalomból engedjék meg, hogy külön nagy tisztelettel köszöntsem a Fejér Megyei Polgárőr Szövetség hatvannégy alapító tagját, akik a kezdetektől a mai napig nem csak a hűségükről biztosították a Polgárőrséget, egyesületeiket, hanem a tisztességes munkájukkal, a Polgárőrség alapkövét lerakva, kitartásukkal a Polgárőrség életük során történő előtérbe helyezésével küzdöttek a létezéséért, egyben tartásáért. Megköszönöm mindannyijuknak önzetlen, kitartó munkájukat, családjaik segítségét, támogatását, még sokáig legyenek velünk.”
Cseh István: A vállalt feladataikat maximálisan teljesítették a Fejér megyei polgárőrökCseh István a továbbiakban hangsúlyozta, hogy a fegyelmezett, tudatos munka iránt az igény tovább növekedett. Nemcsak a helyi igények lakossági, önkormányzati, rendőrségi, intézményi, hanem országosan is. Fejér megye polgárőrei vállalták és becsülettel teljesítették a felkéréseket. Miközben a polgárőr törvény végrehajtása felgyorsult, jelentős hatással bíró új, szakmai programokat indítottak. Legnagyobb hangsúlyt és támogatást az úgynevezett „100x100 Biztonság” alapjánl kibővült 250x100-as, jelenleg már 300x100-as programra helyezték. Az országban és a megyénkben is ezek a programok kapták eredményességét tekintve a legnagyobb figyelmet. Ezen kívül a kistelepüléseken és külterületeken a polgárőrök folyamatosan jelen voltak az önkormányzatok segítségét igényelve a Rendőrség mindenkori támogatásával annak ellenére, hogy a migráció rendkívüli feladatot rótt rájuk, teljes egészében lefedték e településeket. Karitatív tevékenységük során a Vöröskereszttel, Máltai Szeretetszolgálattal a folyamatos egyeztetések szerint végezték főleg az idős, elhagyatott emberek felügyeletét, védelmét, a hajléktalanok tartózkodási helyének figyelemmel kísérését. Részt vettek minden OPSZ által kezdeményezett kiemelt feladatban, akcióban. A Fejér megye polgárőr egyesületek többsége teljesítette a 2015. évre is érvényes belügyminiszteri kérést, a 180 óra/fős teljesítményt. Különösen nagy figyelmet fordítottak a gyermekek, iskolák védelmére, az Egy Iskola – Egy Polgárőr mozgalom keretein belül. A Rendőrséggel előre egyeztetett módon szeptember 1-től október 15-ig ebben az évben is folyamatosan jelen voltak és jelzőőri feladatokat láttak el iskolák közelében lévő gyalogátkelőhelyeknél, a biztonságos közlekedés elősegítése érdekében a lakosság, szülők, tanárok, iskolaigazgatók megelégedésére. Növekedtek az iskolákkal megkötött együttműködési megállapodások száma, ezáltal több középiskolást tudtak fogadni az 50 óra közösségi szolgálat ledolgozására. Kiemelt ünnepek alkalmával akciókat szerveztek áruházak parkolóiba, lakótelepi parkolókba, vasútállomásokon, autóbusz állomásokon, piacokon, azok közelében. Halottak napja előtt a temetők környékén a polgárőrök egy hétig figyelték és védték a parkolókat, az otthagyott gépjárműveket, értékeket, felkérésre folyamatosan figyelőszolgálatokat teljesítettek a temetőkben is. ezen felül Folyamatosan szervezték a Szomszédok Egymásért Mozgalmat, amiben jelenleg közel 3500 tag vesz részt.

A beszámolók után dr. Varga Péter rendőr dandártábornok, rendőrségi főtanácsos, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője köszönte meg az elmúlt éves együttműködést, a polgárőrök kiváló önkéntes munkáját. „Egy intenzívebb és sokkal szervezettebb segítséget kértünk az elmúlt évben a polgárőrségtől, hogy a határon szolgáló rendőrök hiánya miatt fokozottabb legyen a szolgálatok ellátása a megyében. Ha gond volt segítettetek és együtt ezt a nehéz helyzetet is meg tudtuk oldani. Az elmúlt évet eredményesnek tekintem, melyet nektek, polgárőröknek is köszönök” - mondta a főkapitány.

A közgyűlés végén elismerések átadására került sor, ahol a kiválóan teljesítő polgárőrnek kitüntetéseket, elismerő okleveleket és tárgyjutalmakat adtak át.