Mentési gyakorlatok Székesfehérváron

2016. március 20. 16:14
Mentési gyakorlatok Székesfehérváron
Idén ünnepli fennállásának 135. évét a Magyar Vöröskereszt, aminek tiszteletére a Magyar Vöröskereszt Országos Igazgatósága, a Magyar Vöröskereszt Fejér Megyei Szervezete, mint főszervező együttműködve a szomszédos Veszprém-, és Komárom – Esztergom Megyei Szervezetekkel, valamint a társszervekkel közös rendezvényt szervezett. Az ünnepi megemlékezés után mentési gyakorlatot mutattak be az érdeklődőknek, melyen a Székesfehérvári Polgárőrség is részt vett.
Farkas Bozsik Gábor, tűzoltó alezredes, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtóreferense szakmai szemmel mondta el a látott bemutatók munkálatait. Elsősorban a Fehérvári Tűzoltó Egyesület bemutatóját láthatták az érdeklődök. A feltételezett szituáció szerint a tűzhelyen felejtett olaj okozta tűz oltását mutatták be. Másodikként egy olyan baleset imitáltak, ahol fiatalok ittasan, bódult állapotban vezették az autójukat, és a gépjármű bizonytalan úttartása miatt balesetet okozott. Összeütközött másik két gépjárművel, melyből az egyik a baleset során megpördült és elsodorta a buszmegállóban várakozókat. POlgárőrök a székesfehérvári katasztrófavédelmi gyakorlatonA mentés során a Polgárőrség lezárta a kijelölt útszakaszt, biztosította a mentőszolgálat és a katasztrófavédelem munkáját, valamint a rendőrségi helyszínelést. A rendőrség az ittas sofőrt elszállította. Harmadik bemutatóként pedig a földrengés utáni mentést mutatták be, ahol a lakóépület lakhatatlanná vált, ezért a lakókat ki kell menteni, majd telepíteni egy ideiglenes befogadó állomásra. Ennél a gyakorlatnál a Székesfehárvári Városi Polgárőrség önkéntesei szalaggal körbezárták a területet, segítettek a lakók ideiglenes befogadó állomásra telepítésében, valamint a kárhelyre történő ki- és beléptetésben.
A nap folyamán a rendezvényre látogatók megtekinthették a szervezetek működését, akik saját sátraikban fogadták a nézelődőket.
A bemutató kapcsán Magosi Lajos tűzoltó ezredes, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója elmondta, hogy van együttműködési megállapodás a megyei Polgárőrség és a Katasztrófavédelem között, melynek értelmében segítik egymás munkáját. Mint mondta: Minden egyes szervezet, akkor tud erős lenni, akkor tud hatékony lenni a saját hatáskörében vagy kompetenciájában, ha megfelelő társakat, segítséget, támogatót gyűjt maga köré, és meg tudja találni azokat a pontokat, helyeket, ahol a társzervezetek ki tudják egészíteni egymás munkáját.
Az Országos Vöröskereszt Fejér Megyei Szervezetének megbízott igazgatója, Szücsné Szigeti Hedvig barátinak nevezte a Polgárőrség és a Magyar Vöröskereszt kapcsolatát. Hozzátette: Most is hálával és köszönettel tartozunk a Polgárőrségnek, mert ők voltak azok, akik már éjjel óta biztosították a rendezvény területét azért, hogy meg tudjon valósulni. Arról nem beszélve, hogy a mentési bemutatóban is részt vettek, ezen felül a biztonságos átjárást is ők biztosították, hogy a két rendezvény között semmiféle sérülés, fennakadás ne történjen.

Forrás: Polgárőr Rádió