Nyári szezonnyitó Balatonalmádiban (+ fotók)

2019. június 09. 15:11
Nyári szezonnyitó Balatonalmádiban (+ fotók)
Balatonalmádi Polgárőr Egyesület rendezésében tartotta meg az Országos Polgárőr Szövetség, a 2019. évi Balatoni és Velencei-tavi Idénynyitó Fórumát, amelyet minden évben a Rendőrséggel szorosan együttműködve az idegenforgalmi idényre tekintettel kiemelten kezeli, a balatoni és velencei-tavi polgárőri feladatainak ellátását.

A 2019. június 7-én megrendezésre kerülő idénynyitó fórumon részt vett dr. Túrós András az OPSZ elnöke, Vörös Ferenc r. ezredes a Fejér megyei rendőrfőkapitány rendészeti-helyettese, aki egyben a Balatoni Közbiztonsági Koordinációs Bizottság elnöke, dr. Fellegi Norbert r. ezredes, Veszprém megye rendőrfőkapitánya, Jamrik Péter a Balatoni Fejlesztési Tanács Közbiztonsági Testület elnöke, továbbá Balatonalmádi polgármestere, valamint az egyesületi polgárőr elnökök.
Cseh István levezető elnök köszöntötte a jelenlevőket, majd szót adott dr. Dávid Gyula képviselőnek, a város polgármestere küldöttének, aki köszönetet mondott, hogy Balatonalmádiban tartották a rendezvényt. Hangsúlyozta, hogy a Polgárőrség olyan civilszervezet, amely a Rendőrséggel összefogva, a probléma megoldásában gondolkodik, az emberek biztonsága érdekében.
Dr. Túrós András és Vörös Ferenc r. ezredesVörös Ferenc r. ezredes hangsúlyozta, hogy a polgárőrök munkája már olyan mértékben, kívánatos, hogy a közbiztonsági tervek az ő munkájukra számítva készülnek. Nagy kihívást jelent az egyre sokasodó rendezvények biztonságos levezénylése. Elmondta, hogy a polgárőrök helyismerete nagyban segíti a rendőrségi munkát, ezért egyre több közös szolgálatokat tart kívánatosnak.  Vörös Ferenc megfogalmazta, hogy a siker záloga a tisztességes, fegyelmezett, jól megszervezett polgárőr-rendőr munka.
Horváth Robert a Zala Megyei Polgárőr Szövetség elnöke elmondta, hogy nagymértékben megnövekedett a rendezvények biztosításának igénye, de ehhez felkészült, arra alkalmas polgárőrök kellenek. Ugyanakkor a közterületi járőrmunkát folytatni kell, mert a bűnmegelőzésnek egy fontos pillére.
Mezei József a Veszprém Megyei Polgárőr Szövetség alelnöke elmondta, hogy a megyéhez tartozik a Balaton északi partjának több mint kétharmada. Kitért a megnövekedett rendezvények miatt kialakult helyzetre, ezért komoly együttműködést kell az egyesületi elnököknek biztosítani egymással és a Rendőrséggel közösen. Elmondta, hogy megtörténtek a megfelelő felkészülések és az oktatások. Megemlítette, hogy a balatoni közterületi szolgálatok illetve a vízpartok, strandok területén végzett szolgálatokon kívül, nagy odafigyelést igényel majd a Művészetek Völgye Kapolcson, illetve egyéb nyári rendezvények, amelyek nem közvetlenül a Balaton-parthoz kapcsolódnak.
Poór Gyula a Somogy Megyei Polgárőr Szövetség elnöke elmondta, hogy bár Somogy megye a déli partot foglalja magában, a gondok szinte megegyeznek az északi parti gondokkal. Rendezvény-rendezvény hátán, éjjel-nappal szolgálat. A Vizi Polgárőrség fontosságát is kiemelte, amelynek a vízi balesetek illetve halálesetek megelőzésében van nagy szerepe.
Cseh István a Fejér Megyei Polgárőr Szövetség elnöke szerint a velencei-tavi polgárőrök szintén felkészültek az idegenforgalmi szezonra és növelik a jelenlétet a tó partján. Kitért a polgárőr egyesületek anyagi megbecsülésének fontosságára is.
Jamrik Péter közbiztonsági tanácsnok kitért a vízi balesetek illetve halálesetek visszaszorításának lehetőségére. Több tanácskozás volt ez ügyben szakértőkkel, az ottani álláspontok a megfelelő szintre kerültek. Reményét fejezte ki, hogy törvényi illetve rendeleti szinten a helyzet javulhat.
Dr. Fellegi Norbert r. ezredes határozottan leszögezte, hogy a rendőr-polgárőr közötti napi kapcsolatban látja a feladatok megoldását és személyesen kíván majd ebben részt venni, ezt segíteni. „A Polgárőrség a Rendőrségnek a mai világban stratégiai partnere, aki nem így gondolkodik a polgárőrségről, az fordítva ül a lovon. Veszprém megyében, a Rendőrség-polgárőrség munkáról napi szintű kapcsolatban gondolkodom. Örülnék, ha a polgárőr egy kapocs lenne a lakosság és a rendőrség között.”
Dr. Túrós András az OPSZ elnöke elmondta, hogy a Polgárőrség munkája a jó közbiztonság biztosításában megkerülhetetlen. Fontosnak nevezte a helyi bűnmegelőzési stratégia kialakítását és a közterületi szolgálat fokozását heti plusz tíz órával. Hisz – mint mondta – maga a jelenlét is csökkentheti a bűncselekmények számát.
Dr. Túrós andrás ezt követően felajánlotta, hogy az OPSZ elkészíti az aktuális szórólapokat, majd felajánlott 500 darab fehér pólót a tóparti polgárőröknek.

További képek itt, illetve a Fotóalbumban
További képek itt, illetve a Fotóalbumban