Polgárőr idénynyitó Velencén

2015. június 03. 21:15
Polgárőr idénynyitó Velencén
A Balatoni Közbiztonsági Koordinációs Bizottság /BKKB/ feladatait az idén a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság koordinálja, stílszerű volt hát, hogy a Polgárőrség idegenforgalmi idénynyitóját június 2-án Velencén, a Velence Korzó Körtermében rendezze az érintett négy megye – Veszprém, Somogy, Zala, Fejér – polgárőr vezetői részvételével az Országos Polgárőr Szövetség.
A megjelenteket – Koszti András, Velence polgármestere köszöntötte, majd Vörös Ferenc r. ezredes, a Fejér MRFK rendészeti igazgatója adott tájékoztatást a Balaton és a Velencei tó mentén tervezett feladatok végrehajtásának elképzeléseiről, amelyhez kérte a stratégiai partner Polgárőrség segítségét. Különösen a nagyszabású rendezvényeken és a háttértelepüléseken, ahol úgymond rendőr nélkül marad a lakosság bizonyos esetekben.

Működjünk közre abban, hogy kulturált vonzerőt biztosítsunk a Balatonnak és a Velencei tónak, emellett szélsőségektől mentes közrend, közbiztonság legyen az idegenforgalom által leginkább érintett területeken – hangoztatta Zámbó Péter, az OPSZ szakmai alelnöke. Aki azt kérte a polgárőr vezetőktől: a Rendőrség vezetőivel egyeztetett módon segítsenek be a hatalmas tömegeket vonzó rendezvények biztosításába. Ebben az időszakban különösen fontos, hogy olyan térség legyen az idegenforgalom két legfrekventáltabb területe, ahol jó élni, pihenni! Kiemelte a strandszolgálatok jelentőségét, s kérte: minél több Ifjú Polgárőrt vonjanak be a szezon alatt a munkába. Emellett javasolta: a polgárőr vezetők, önkéntes bűnmegelőzők – különösen a pedagógus polgárőrök – kézzel fogható értékeket vonultassanak fel a fiatalok által látogatott táborokban. Azt kérte a jelenlévőktől: miután a polgárőrök megítélésének fontos eleme a külső megjelenés, erre is fordítsanak kellő figyelmet. Használják ki a kerékpárok, robogók adta lehetőségeket a járőrözésben, s minél több helyen vegyék át a sikeresnek bizonyult zalai kezdeményezést, a Vendég Polgárőr szolgálatot.

A továbbiakban a négy megye polgárőr vezetői adtak számot az idegenforgalmi szezonra felkészülésükről, majd a Balaton parti és Velencei tavi egyesületi vezetők osztották meg gondjaikat, elképzeléseiket a jelenvoltakkal. Dr. Varga Péter r. dandártábornok, Fejér megye főkapitánya megköszönve az önkéntes bűnmegelőzők eddig végzett munkáját arra hívta fel a figyelmet: a turisztikai idényben még hatványozottabb szerepe van az összehangolt rendőri-polgárőri tevékenységnek. Különösen a kistelepüléseken, ahol a körzeti megbízottak és a helyi polgárőr vezetők együttműködésén igen sok múlik. Biztos vagyok benne: sikeres, jó idényt zárunk majd közösen! – hangoztatta a főkapitány.

Polgárőrök a Balaton és a Velencei tó biztonságáért! Legyen ez a szlogenje az idei idegenforgalmi szezonnak – ajánlotta zárszavában dr. Túrós András, az OPSZ elnöke, aki azt emelte ki: kiemelt figyelmet fordítsanak az érintett polgárőr vezetők és az önkéntes bűnmegelőzők a szezonra. Javasolta: a területen tevékenykedő egyesületek is csatlakozzanak a győri kezdeményezéshez, miszerint minden polgárőr legalább 200 óra szolgálatot teljesítsen. Hangsúlyozottan szólt a diszkókban meglévő áldatlan állapotokról, a drogterjesztésről. Kérte a polgárőröket, kiemelt figyelmet fordítsanak ennek megfékezésére. Kezdeményezte, 2016-ban célozzuk meg a Polgárőrség a drogmentes Magyarországért szlogen jegyében ennek visszaszorítását, felszámolását. Ígéretet tett arra: az OPSZ minden tőle telhetőt megtesz az idegenforgalmi szezonban érintett egyesületek támogatása érdekében.