Rendvédelemre tanították a gyerekeket

2016. június 07. 11:00
Rendvédelemre tanították a gyerekeket
Megtartották az I. Huszka Gergely Rendvédelmi Tábort a Fejér megyei Jenő településen 2016. június 1-3 között. A Polgárdi Rendőrőrs és a Mezőszentgyörgyi Polgárőr Egyesület szervezésében zajlott a helybéli általános iskolák 7.-8. osztályos tanulóinak a táboroztatása.

A Polgárdi Rendőrőrs és a Mezőszentgyörgyi Polgárőr Egyesület rendvédelmi tábort szervezett Jenőben, ahol 20 fiú és 15 lány iskolás diák élhette át a rendőrök, mentősök, katonák, tűzoltók és polgárőrök munkáját. Kisláng, Jenő, Nádasdladány, Mezőszentgyörgy, Polgárdi, Kőszárhegy és Füle iskolásai egy közlekedési verseny után juthattak be az első öt helyre.

A tábor ünnepélyes megnyitóján Sztronga Bettina, a Fejér Megyei Polgárőr Szövetség sajtóreferense és Krista István, a Mezőszentgyörgyi Polgárőr Egyesület köszöntötték a megjelent vendégeket, tűzoltókat, polgárőröket, rendőröket és a táborozókat. A megnyitón megjelent Kovács Zsolt rendőr alezredes, rendőrségi főtanácsos, a Székesfehérvári Rendőrkapitányság vezetője, a környékbeli települések polgármesterei, tanárok, illetve Barta Tibor plébános, aki megáldotta a tábort. A megnyitó után ejtőernyős bemutatót tartott az Albatrosz Repülő Egyesület. Vörös Gyula Balatonfőkajári Repülő Egyesület tagja ultra könnyű repülőgéppel tartott bemutatót.
Pál Norbert rendőr őrnagy, a Polgárdi Rendőrőrs parancsnoka és Krista István, a Mezőszentgyörgyi Polgárőr Egyesület elnöke vezették a tábort, ahol a fiatalok az első nap, a Hungary Ambulancia Kft. munkatársai segítségével meg tanulhattak újraéleszteni, elsősegélyt nyújtani. A rendőrtől alaki gyakorlatokat sajátíthattak el, megismerhették a fegyverek biztos tartását, lövéskor a magabiztos testtartást, az álcakészítést. Előadást halhattak a médiakommunikációról, mely után szituációs feladatokban gyakorolták annak fortélyait. A tábor második napján a gyerekek Várpalotára utaztak, ahol megnézték, sőt ki is próbálhatták Magyar Honvédség egykori illetve ma is használatos harckocsiját, és utazhattak is rajtuk. Volt még történelmi előadás, kvíz, légpuskalövészet, fegyverbemutató.
Honvédelmet tanultak az iskolások JenőnA délután folyamán egy szimulált diverzáns csoport támadta meg a tábort - mondta el Pál Norbert táborvezető. - A pihenőjüket töltő katonáknak azonnal riadót rendeltünk el a támadás visszaverésére. Állásainkon a gáztámadás kivédésére gázálarc felvételét rendeltük el, miközben ellentüzet mértünk a támadókra. Ez sikerre vezetett, a támadó csoport visszavonulásáról kaptunk jelentést a megfigyelőállásokban távcsővel ellátott bakáktól. Ezt követően a parancsnokság a diverzáns csoport felderítésére, ellentámadás végrehajtására adott utasítást. Nehézfegyvereink támogatása mellett csapataink előrenyomultak a felderítők vonaláig, majd a deszant harcjárműbe szállását követően megkezdődött a támadás. Csapataink diadalittasan és nagyon fáradtan, hagyományőrző lovasok kíséretében érkeztek vissza táborunkba.
A tábor harmadik, egyben zárónapján a tűzoltók, polgárőrök, mentők és tűzszerészek munkájával ismerkedhettek meg a tábor lakói.

Pál Norbert és Krista István a tábor értékeléseként elmondták: lelkesedés, kitartás, figyelem és fegyelmezettség a négy legfőbb dolog, amire megtanították a gyereket. A tábor és lakói biztonságáért a Mezőszentgyörgyi, Polgárdi, Jenői, Nádasdladányi és Kőszárhegyi Polgárőr Egyesületek tagjai dolgoztak, melyért a szervezők köszönetet mondtak.