Merj segíteni

2019. november 28. 16:31
Merj segíteni

Kerüljük újraélesztésnél a filmbeli látványelemeket, alkalmazzuk a ma és korábban tanultakat – mondta útravalóul Czank Mária diplomás ápoló, vöröskeresztes oktató, amikor a Gönyűi Polgárőr Egyesület által koordinált ifjúsági program, az Ifjú Gönyűiek Közössége tagjait a képzés után útjára bocsátotta. 

Az előző tanács november 23-án hangzott el, amikor a Közösség húsz tagja négy kísérővel látogatott el a Magyar Vöröskereszt Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezetének székhelyére, ahol – előre egyeztetett program alapján – újraélesztési képzésen vettek részt. A Közösség ötéves működése alatt már volt hasonló felkészítés, részben mentős, részben ifjú vöröskeresztes kollégák által, de időközben annyi új fiatal jelentkezett, a régiek tudása pedig kicsit megkopott, hogy célszerű volt az ismeretátadó, felújító foglalkozásra.
A mondanivalóját az életből és a szakmájából vett példákkal illusztráló, a fiatalokkal a kontaktust gyorsan megtaláló, felkészült oktató vezényletével minden résztvevő aktívan teljesítette a feladatokat.
A képzés eredményeként ifjúk remélhetőleg – bár ne legyen rá szükség – „éles” helyzetben is helyt tudnak állni, felhasználva a félautomata defibrillátor adta segítséget. A képzés vezetője felhívta a figyelmet a felnőtt és gyerek újraélesztése közti különbségekre is, babán szemléltetve az elmondottakat.
Az oktatás végén kérdésekre válaszolva az előadó még bemutatta a fontosabb kötözési formákat, mellyel a sérült ideiglenesen ellátható, a nagyobb baj megelőzhető. Czank Mária felhívta a figyelmet arra, hogy ilyen esetben nem a szépség, hanem a hasznosság fontos. Ezt követően újabb kérdés alapján némi ismeretet adott a légutakba került idegentest eltávolítási módjáról.

Horváth Attila sajtófelelős