Polgárőr program a kunszigeti iskolásokért

2016. október 12. 20:22
Polgárőr program a kunszigeti iskolásokért

Ismét megtartották a Győr-Moson-Sopron megyei Kunszigeten - az Egy Iskola Egy Polgárőr program keretén belül - az iskolás gyerekeknek szervezett héttusa versenyt.

Szeptember 30-án került sor a Kunszigeti Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, valamint a Kunszigeti Polgárőr Egyesület szervezésében az Egy Iskola, Egy Polgárőr programra, mely immár 10 éves múltra tekint vissza. A kunszigeti rendezvény három részből állt, délelőtt az iskolában már a rendőrség, a katasztrófavédelem és a mentők részvételével vette kezdetét az eseménysorozat, majd a délutáni csapatversenyre megérkeztek Kóny, Koroncó, Mecsér, Mosonszentmiklós, Nyúl, Tét fiataljai, akik közül egyesek már nagyon közel állnak a polgárőrséghez, mások még „csak” a települések iskolásai. A harmadik, lazán kapcsolódó program a kunszigeti iskolások délutáni, Mozdulj az egészségedért programja volt, melynek keretében ügyességi csapatversenyekre került sor a sportpályán, majd 2016 méter lefutása következett.
Csaplár Zoltán gratulál a polgárőrök által szervezett verseny egyik győztesénekA délutáni rendezvényt Lendvai Ivánné polgármester nyitotta meg, majd Németh Csaba, a helyi polgárőr egyesület elnöke köszöntötte a települések fiataljait. Ezt követően a kunszigeti fiatalokkal együtt hét csapat menetlevelet kapott, melyen az egyes versenyállomásokon elért eredményeiket regisztráltathatták. A héttusa egyes számai (kerékpáros ügyességi pálya, elsősegélynyújtás, nyúlgátépítés, büntető rúgás, dobás, célba lövés, ügyességi pálya és teszt) nagyon ötletes, de nem megterhelő, vidám, ugyanakkor azért az ismereteket is bővítő próbák elé állították a résztvevőket. A sportpálya és a mellette levő lőtér ideális helyszínt biztosított a jó hangulatú, nagyszámú fiatalt megmozdító rendezvénynek.
Csaplár Zoltán a Győr-Moson-Sopron Megyei Polgárőr Szövetség elnöke a rendezvényt értékelő és a polgárőrség előtt álló feladatokat vázoló összefoglalójában rámutatott, hogy az ifjú polgárőrök képzésében, a még nem polgárőr fiatalok elköteleződésének elősegítésében (a rendészeti alapelemeitől, az életmentésen át a katasztrófák megelőzéséig, elhárításáig) fontos, hogy a fiatalok mozgalmas, játékos versenyekkel ötvözve sajátítsák el az ismereteket. Belőlük lehet később ifi majd utána felnőtt polgárőr.
Azok, akik kedvet és elkötelezettséget éreznek a rendőrség határvadász állományának feltöltéséhez a toborzó irodában minden tudnivalót megkapnak.

„Elismerés illeti a szervezőket kitartásukért, ötleteikért, önzetlen munkájukért” – mondta Csaplár Zoltán. A verseny sorrendje azért nem releváns, mert ez tipikusan az a rendezvény, ahol nem a győzelem, hanem az ismeretek szerzése volt a fontos.