Debrecen biztonságért dolgozunk

2019. szeptember 08. 17:21
Debrecen biztonságért dolgozunk
Több mint háromszáz fős taglétszámmal dolgozik hazánk második városában a Debreceni Polgárőr Egyesület a Cívis Városért, ahol nemrégiben vezetőváltás történt. Az új elnökség komoly tervekkel indul a következő időszaknak.  

– A városban rajtunk kívül még öt polgárőr egyesület működik, de bátran kijelenthetem, hogy mint létszámban, mint felszerelésben, mint a ledolgozott szolgálati órák tekintetében mi vagyunk a legnagyobbak és a legjobbak – kezdi egyesületének bemutatását Sziklási Péter László elnök. – Jómagam másfél éve kerültem az egyesület vezetőségébe, mint szolgálatvezető, majd alelnök lettem, három hete pedig az egyesület vezetésével bízott meg a közgyűlés. Sziklási Péter LászlóNagyon örülök, hogy a tagság bizalmát élvezhetem, és nagy megtiszteltetésnek veszem a felkérést. Az elnökség többi tagjával együtt arra fogunk törekedni, hogy az egyesület nevét újra magas rangra emeljük. Elismertségünket mi sem bizonyítja jobban, mint hogy remek az együttműködésünk a rendőrökkel, az önkormányzattal, a városban működő önkormányzati cégekkel, azok vezetőivel.
Sziklási Péter László elmondta, hogy rendszeresen, hetente többször adnak közterületi járőrszolgálatot a rendőrökkel közösen, kiemelten sokat dolgoznak a nyolc lovas polgárőrük, amihez most újabb négy fő fog lovával együtt csatlakozni. Az elnök büszkén mesélte, hogy a polgárőr szolgálatok mellett milyen nagy erőfeszítést tesznek a karitatív munka érdekében. Például véradást szerveztek, adományokat gyűjtöttek, beteg kisfiún segítettek.


– Legutóbb egy leukémiás gyerekeket segítő alapítvánnyal kötöttünk együttműködést – veszi át a szót Bora Beatrix, az egyesület titkára. –  Minden évben kiválasztunk egy leukémiás kisgyereket, akinek a kezelés utáni hazajutását segítjük. Mert, ugye nekik a saját lakásukban is teljesen steril környezetet kell biztosítani, ami akár komoly átépítéssel illetve beruházással is járhat. 

Bora Beatrix és Sziklási Péter László

Emellett jelentős energiát fordítunk a fiatalok polgárőrségbe történő bevonására is. Jelenleg is 15 olyan fiatal van közöttünk, akik nálunk töltik az 50 óra közösségi szolgálatukat. Örömhír, hogy ebből négyen már a belépésről is döntöttek és jelentkeztek polgárőrnek.

– Jó érzés, hogy a gyerekek hamar elfogadnak minket, bizalommal vannak felénk és idővel már pótszülőkké avanzsálunk – mondja szerényen Forró Tiborné FEB elnök, miközben éppen egy városrészi napon segítette az egyesület megjelenését. – Bennük látjuk a jövőt.  

– A következő időszakban két nagy feladatunk van – veszi vissza a szót Péter. – Egyrészt végrehajtunk egy egészséges tagrevíziót. Megválunk azoktól akik bomlasztják az egységet illetve barátsággal elbúcsúzunk azoktól akik nem adnak szolgálatot. Másrészt az aktivizált tagsággal jelentősen erősíteni fogjuk a közterületi járőrszolgálatot. Még több időt fogunk járőrözni az utcánkon, még több önkormányzati rendezvényt fogunk biztosítani.

Boros Viktor, a Hajdú-Bihar Megyei Polgárőr Szövetség elnöke is elismerően beszélt az egyesületről. Mint mondta, megyei vezetőként nyitott az új vezetés felé és bízik a jó együttműködésben. – Nemsokára egyeztetést fogok kezdeményezni a Debrecenben működő hat polgárőr egyesülettel, hogy szorosabb legyen a kooperáció. Hisz együtt dolgozva minden hatékonyabban működik.

(Lőwinger)
Debreceni polgárőrök