Lovas tábor ifjú polgárőröknek

2016. július 31. 13:41
Lovas tábor ifjú polgárőröknek
2016. július hó 25-29 napjai között 15 lelkes ifjú polgárőr tanulta szorgalmasan a lovas polgárőr szolgálat "fortélyait" Debrecenben, az OPSZ Lovas Tagozata által szervezett ifjú polgárőr lovas táborban.

A szervezésben oroszlánrészt vállalt a Debreceni Polgárőr Egyesület a Civis Városért lovas csoportja. A tábort vezető Budai Mónika, megyei polgárőr lovas koordinátor elmondta, hogy az első nap a fiatalok lovas tudásának felmérésével kezdődött. A gyerekek a hét folyamán lovagoltak és aktívan bekapcsolódtak a lovak ellátásába is. A legszorgalmasabbak reggel hatkor a hátasok etetésével kezdték napjukat. Nemcsak a lovak körül kellett azonban fegyelmezettnek lenniük, mivel mindennapos volt adott időpontban a körlet ellenőrzése is.

A tábor lovas szakmai vezetője, Mészáros Andrea okleveles lovas oktató arról számolt be, hogy a fiatalok lovas technikai tudásukat és közösségépítő készségüket egyaránt csiszolták, érezhetően összekovácsolódtak a hét folyamán. – Még a hét első napjaiban inkább az jellemezte őket, hogy kizárólag önmagukra és lovukra koncentráltak, a nyeregből végzett közös feladatmegoldások után már folyamatosan figyeltek egymásra is, megtanulták hogyan kell összedolgozni, segíteni társaikat – mondta Mészáros Andrea. – A tábor számomra is tanulságos volt – folytatta. – Hétfőn reggel, mint külső civil segítő léptem be a tábor kapuján, pénteken azonban az itt szerzett élmények hatására azzal a szilárd elhatározással távoztam, hogy magam is belépek polgárőrnek és a lovas szolgálat tagja leszek.

További képek a Lovas tagozat Facebook oldalánAz OPSZ Ifjú Polgárőr Tagozat felkérésére Rácz Gábor, a Hajdú Bihar Megyei Polgárőr Szövetség elnökhelyettese, a Hajdúböszörményi Polgárőr Egyesület elnöke tartott előadást a fiataloknak polgárőr ismeretek tárgykörben, amelynek során a törvényi szabályozásról, a polgárőrök feladatairól, kötelességeiről és jogosultságairól esett szó. – Az ifjú lovas polgárőrök nemcsak fegyelmezettek, de fogékonyak és érdeklődőek is voltak a téma iránt – mondta Rácz Gábor, mikor telefonon megkerestem, hogy beszámoljon az általa a táborban tapasztaltakról.

A Lovas Tagozat ez úton is köszönetét fejezi ki Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Berettyóújfalui Rendőrkapitányság lovas rendőreinek, amiért az ifjú polgárőrök oktatásban részt vállaltak. A lovas rendőrök látványos lovas bemutatót tartottak jól képzett lovaikkal, amelynek során a veszélyhelyzetben felmerülő problémák megoldását szemléltették az ifjú bűnmegelőzőknek. Választ adtak a fiatalok kérdéseire a rendőr lovas szolgálattal kapcsolatban és mindemellett a lovas közúti közlekedés szabályaira is oktatták őket. Mihucz Csaba törzszászlós, lovas járőrvezető csütörtök délután osztálylovaglási és csapatmozgási elemeket tanított a fiatal polgárőr lovasoknak, amelyet a gyerekek nagyon élveztek, egyben hasznosnak és tanulságosnak tartottak.

A zárónapon Nádai Nagy Péter, az OPSZ Lovas Tagozatának ló és lovas kiképzésért felelős elnökségi tagja érkezett a táborba, hogy meggyőződjön az ifjú bűnmegelőzők lovas tudásáról és felkészültségéről. –  Kissé izgatottan, de felkészülten várták a tábor tagjai a vizsga versenyt  pénteken – tudtam meg Nádai Nagy Pétertől. – Az együttműködési képességek fejlesztése érdekében a nálunk, polgárőröknél immár klasszikusnak számító páros feladatteljesítést követeltem meg az ifjaktól, hiszen mindenekelőtt azt kell tudniuk, hogyan figyeljenek egymásra, hogyan segítsék egymást. Az egyes szintű járőr vizsga feladataiból azokat választottam ki, amik kevésbé okozhattak balesetveszélyt, így kerültem a durvább hanghatásokat (pl.: lövés próba, láncfűrész zaj), helyette csak a járőrautó sziréna hangjait használtuk. Ezt viszont nagyon jól állták a lovak ifjú lovasaik uralma alatt is. Az összes többi feladatot, így a három alap jármód, a szlalom, a hídon való áthaladás, a tárgyátvitel kézben lóháton két pont között, a hulladékon való átlovaglás és a járőrtárs lovának vezetésének teljesítését a felnőttek szintjének megfelelően pontoztam, azonban az ifjak igen jól felkészültek voltak, így is 60 % fölött teljesített mindenki.

További fotók a lovas tagozat Facebook oldalánA heti tábori munka és az elővizsga teljesítménye alapján három ifjú a Lovas Tagozattól könyvjutalomban részesült, ők az alábbiak szerint nyilatkoztak a képzésről. A táborba való jelentkezése alkalmával Erdei Barbara debreceni ifjú polgárőr arról írt, hogy nemcsak az vonzza, hogy lovas polgárőrként bekapcsolódva a város életébe másoknak tud segíteni, de az is, hogy jó példát mutasson a környezetében lévő fiatal társainak, akik esetleg tinédzserként nehézségekkel küzdenek, és nem éppen abba az irányba tartanak jelenleg, hogy hasznos tagjai legyenek a társadalomnak. A tábort követő telefonbeszélgetés során úgy fogalmazott, hogy nagyon örül, hogy részt vehetett a táborban, hasznosnak találta, nemcsak a lovas tudását mélyíthette el, de a lehetősége nyílt jobban megismerni a polgárőrök feladatait is. Számára és Farkas Dóra hajdúböszörményi ifjú polgárőr számára is, leginkább a rendőr lovasok bemutatója és az általuk tartott edzés tetszett, mivel az osztály és csapat mozgásoknál hangsúlyosan előtérbe került a közös feladatmegoldások kapcsán az egymásra figyelés, összedolgozás szükségessége.

„Én úgy gondolom, hogy már a meglévő lovas tudásom mellé még több tapasztalatot és tudást szereztem az elmúlt egy hét folyamán. Családias, barátságos környezetben lehettem. A vendéglátóimat lovakhoz értő és lovakat szerető embereknek ismertem meg. Sok ismeretségre tettem szert és nagyon örülök, hogy részese lehettem ennek az egyhetes tábornak. Ez a tábor megerősített abban, hogy a saját lovaimmal való kapcsolatomat kicsit átértékeljem, nagyon fontos a ló és a lovas közötti mindennapos kapcsolat. Nagyon köszönöm a lehetőséget az OPSZ-nek és a Szabad lovak SE-nek.” – Hódi Lehel ifjú polgárőr Hernádkakról.

Írta: Rácz Adrienn

További fotók a Lovas tagozat Facebook oldalán IDE KATTINTVA nézhető.