Határvédelmi Polgárőr Tagozat

Határvédelmi Polgárőr TagozatAz illegális migrációs nyomás 2015 őszén soha nem látott nagyságú erőszakos népvándorlást idézett elő a  balkáni útvonalon érintve Magyarország déli határát, a Schengeni határszakaszt.  Magyarország  Kormánya, a Rendőrség és a Honvédség szervezetei komoly erőfeszítéseket tettek a jelentkező erőszakos népvándorlás korlátozására, az ország megvédésére.
A Polgárőrségnek is szervezetileg és szakmailag fel kellett készülni a határterületen a migráció kezeléséből adódó speciális polgárőr tevékenységekre, feladatokra.
Ennek érdekében az OPSZ. Elnöksége létrehozta a Határvédelmi Polgárőr Tagozatot (2016.október 28-án), megválasztotta  11 fős elnökséget, mely egy  elnök,  három elnökhelyettes, egy titkár és hat  tagból áll. Az elnökség évente kettő alkalommal ülésezik, évente egy alkalommal tart Év értékelő országos Fórumot .

A Tagozat  átfogja Magyarország Schengeni külsőhatárszakaszának /Szabolcs-Szatmár Bereg megye-Hajdú-Bihar megye-Békés megye-Csongrád megye-Bács-Kiskun megye-Baranya megye-Somogy megye-Zala megye határterületén működő, valamint a migrációval érintett  irányokban lévő Győr-Moson- Sopron megye- Komárom-Esztergom és Budapest térségében működő Egyesületek Polgárőreit.
A Határvédelmi Polgárőr Tagozat Zászlóbontására 2017. január 20-án került sor a Csongrád megyei Mórahalom városban, amely egyben a Tagozat székhelye is lett  6782 Mórahalom, Szentháromság tér 1.
A Tagozathoz a szakterület tevékenysége iránt jártassággal rendelkező, különösen a Magyarország Schengeni külső államhatár térségében illetékes polgárőr egyesületek vezetői, vagy a vezető által delegált polgárőrök – a tagegyesület elnökének ajánlásával – szándéknyilatkozat kitöltésével csatlakozhatnak. A csatlakozást a tagozat elnöksége bírálja el.

A határterületen működő Határvédelmi Polgárőrök kiemelt feladata a migráció következtében elkövethető bűncselekmények megelőzése, az illegálisan a határterületi települések, tanyasi lakott területen megjelent személyek felfedése, észlelése, követése, esetleges feltartóztatása és jelzése a Határrendészet felé. A Polgárőrség alapfeladatának -figyelés, járőrözés- végrehajtásával segíti a határterületi lakosság  biztonságérzetének fokozását.    

További feladatai:

  • a polgárőrök felkészítése a határvédelmi és az illegális migrációval kapcsolatos feladatokban való közreműködésre,
  • az illegális migrációval kapcsolatos információk továbbítása,
  • rendőrség-polgárőrség határ menti együttműködése, közös szolgálatok segítése,
  • honvédség-polgárőrség határ menti együttműködésének kialakítása,
  • a migrációban veszélyeztetett aktív írányokban fokozott összehangolt polgárőr szolgálatokat – akciókat – szervez,
  • mélységi területről „vendég” polgárőr szolgálat szervezése a polgárőrségről és a polgárőri tevékenységről szóló 2011. évi CLXV. törvény 14. § (2) bekezdésének c) és d) pontjai alapján.

Küldetésének teljesítésében együttműködik az OPSZ többi tagozatával, bevonja a határmenti polgárőr akciók és szolgálatok  végrehajtásába.

A Határvédelmi Polgárőr Tagozat elnöksége: 

- Csorba Sándor a Határvédelmi Polgárőr Tagozat elnöke, a B-K-K. M. P. SZ. elnökhelyettese, a Balotaszállási P. E. elnöke
email: hatarvedelmi.tagozat@gmail.com Tel: 30 600 6573
- Batíz István elnökhelyettes, a CS. M. P. SZ. elnöke
Boros Viktor elnökhelyettes, a H-B. M. P. SZ. elnöke, a Nyírábrányi P. E. elnöke
Cseh László elnökhelyettes, a B. M P. E. SZ. elnöke
Battancs Erika titkár, a Mórahalom P. E. elnökségi tagja
Bokányi Zoltán tag, a Bajai P. E. elnöke
Jászovics László tag, a  SZ-SZ-B. M. P. SZ. elnökhelyettese, Tiszanagyfalu P. E. elnöke
Gazdag Ferenc tag, a S .M . P. SZ. elnökhelyettese, Siófok Közbiztonságáért P. E. elnöke
Magyar Zsolt tag, a Kacorlak P. E. elnöke
Turcsán István tag, a Mezőhegyes Közbiztonságáért P. E. elnöke
Török László tag, a GY. M. S M. P. SZ. elnökhelyettese, a Sopron P. E. elnöke.