A veszélyhelyzet idején is kiválóan helytálltak

2020. augusztus 12. 14:25
A veszélyhelyzet idején is kiválóan helytálltak

Tizenhárom polgárőr egyesület teljesít szolgálatot Füzesabonyban és körzetében. A Heves megyei elnökhelyettes, Blahó László szerint a koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzet idején kiválóan helytálltak a tagjaik. Arra készülnek, ha megérkezne a második hullám, az elsőhöz hasonlóan számíthasson rájuk a lakosság. 

Füzesabony térségnek tizenhárom polgárőr egyesülete a vírushelyzetben is igyekezett és igyekszik most is erőn felül teljesíteni – mondta el a Heol.hu-nak Blahó László. A Heves Megyei Polgárőr Szövetség általános elnökhelyettese, a kompolti egyesület elnöke arról tájékoztatott, az alapfeladataik, azaz a közrend és a közbiztonság védelme s a bűnmegelőzés mellett katasztrófavédelmi teendőket is ellátnak. A természet-, a környezet- és az állatvédelem is beletartozik az önkéntesek tevékenységébe.

Blahó László (középen) a megyei értekezleten– Azt bátran kijelenthetjük, a polgárőrök minden helyzetben igyekeznek helytállni önként vállalt szolgálataik idején. Nem volt ez másként a koronavírus okozta veszélyhelyzet idején sem. A legtöbb településen tevékenyen részt vettek a teendők ellátásában az önkormányzatokkal, a helyi és területi védelmi bizottságokkal együttműködve. Jelen voltak a boltok környékén, a vásárlási idősáv ellenőrzésénél, az önkormányzati konyhák ételosztásainál, a gyógyszertárak környékén, és ellenőrizték a szigorított szabályok betartását – közölte. – Az iskolai digitális oktatást is segítették a polgárőrök. Több településen ugyanis azon családoknak, amelyek nem rendelkeztek az oktatáshoz szükséges számítástechnikai eszközökkel, ők hordták ki a kinyomtatott tananyagot és a házi feladatokat – mondta a megyei elnökhelyettes.
Blahó László elmondta, hogy tagjaik, ahogyan korábban is mindig, most is kiemelt figyelmet fordítottak az idősek felmerülő problémaira, főként a magányosan élő nyugdíjas, beteg emberekéire. Segítettek a bevásárlásban, az élelmiszerek és gyógyszerek biztonságos beszerzésében, a rendkívüli helyzetben jelentkező egyéb igények kielégítésében. Az önkormányzati területek fertőtlenítését is biztosították és segítették. – Ahol arra szükség volt, ott állatvédelmi segítséget is vállaltak. Előfordult, hogy kórházba került idős emberek háziállatait látták el, odafigyeltek rájuk. Mindezek mellett a mezőgazdasági betakarítások alatt is kiemelten vettek részt külterületek biztonságának ellenőrzésében. Megtörtént, hogy szemetelőket értek tetten és értesítették a rendőrséget – sorolta a polgárőrvezető.
Szolgálat közben a füzesabonyi polgárőrök a vírusjárvány alattSzerinte a rendőrséggel ­való együttműködésről is csak jókat lehet mondani ebben a nehéz időszakban. Most nem elsősorban a közös szolgálatellátás volt a legfontosabb, hanem az, hogy a koronavírus miatt felmerült problémákról információt cseréljenek. A veszélyhelyzet idején a füzesabonyi térségben szolgálatot ellátó tizenhárom polgárőr-egyesület közel tízezer szolgálati órát teljesített.
– A veszélyhelyzet ugyan véget ért, de a vírushelyzet a mai napig ad feladatokat az önkormányzatoknak és a polgárőreinknek is. A magunk részéről felkészülten várjuk az esetleges második hullám okozta tennivalókat. Ahol szükség lesz a polgárőrségre, ott mindenképpen jelen leszünk. Nem állunk meg, folytatjuk tovább ingyenesen végzett, de önként vállalt szolgálatunkat – fogalmazott Blahó László.

Köszönet jár az áldozatos munkáért
Mezőtárkányban a polgárőrök szervezete 1999. május 6-án alakult meg. Korábban is voltak csoportok, melyeknek tagjai vigyáztak a település rendjére, de egyesületté ekkor váltak, tudtuk meg a falu alpolgármesterétől. Pásztor István szerint több mint két évtized alatt voltak változások az elnök személyében. Kilenc éve a mostani parancsnok, Nagy Géza tölti be a funkciót. Munkájukat ­segíti a 2015-ben pályázaton nyert ­Suzuki Vitara autó. Jelenleg 26 a jegyzett létszámuk, akik közül sokan aktívan dolgoznak, amit a szolgálat beosztásánál is figyelembe vesznek. Az alpolgármester az önkormányzat nevében köszönetet mondott a tagok áldozatos munkájáért. Közölte, figyelik a pályázati lehetőségeket, mivel olyan épületet szeretnének, ami hosszú távon megoldaná elhelyezésüket.(Forrás: Heol.hu)