Bizalom, becsület és helytállás

2016. augusztus 08. 20:29
Bizalom, becsület és helytállás

Bizalom, becsület és helytállás jellemzi Heves megye polgárőreit – hangzott el polgárőrök megyei találkozóján, Tarnamérán.  

 

Egyáltalán maradt-e valaki otthon közülük? – vetődött fel a kérdés a formaruhát viselő polgárőrök tömege láttán, akik a strandon felállított színpadnál sorakoztak fel. Augusztus 6-án itt tartották ugyanis a megyei polgárőrnapot. Számukra ez az esztendő egyetlen olyan napja, amikor együtt pihenhetnek, szórakozhatnak, s egy jót beszélgethetnek a rotyogó bográcsok mellett.

A találkozó első pillanatai az emlékezés jegyében zajlottak, néma főhajtással gondoltak azokra a társaikra, akiktől a tavalyi randevú óta a temetők csendjében vettek búcsút. A kegyeleti aktust követően Tímár László, a település polgármestere kívánt kellemes időtöltést a résztvevőknek, majd emlékszalagot kötött a Heves Megyei Polgárőr Szövetség zászlajára. A továbbiakban dr. Kadlott Csaba, a Heves Megyei Kormányhivatal igazgatója mondott köszöntőt, amelyben egyebek között kiemelte: a magyar állam stratégiai partnerként tekint a polgárőrségre, minden tekintetben elősegíti eredményes működését. Ezt az is jelzi, hogy az idén például negyvennyolc megyebeli egyesület kapott járőrautót, s ma már valamennyien egységes formaruhában jelenhetnek meg a szolgálat ellátására. Vállalt feladataik teljesítése hozzájárult ahhoz, hogy javuljon a lakosság szubjektív biztonságérzete – mondta, majd személyes emlékként idézte fel azt a húsz évvel ezelőtti időszakot, amikor Mátraderecskén újjászervezték az egyesületet. Tagjai saját autóval járőröztek, s üzemanyag híján nem egyszer „porzott a tank”, s a helyi vállalkozók segítségét kérték a feliratos öltözet beszerzésére.
A polgárőrség megalakulása óta eltelt huszonöt év kapcsán Pausz Ferenc, az Országos Polgárőr Szövetség alelnöke arról szólt, hogy a kezdetek óta mind technikában, mind tudásban nagyot fejlődött a közösség, amely mostanra elérte az „aranykort”. Ez azonban nem adhat okot az elbizakodásra, inkább annak a meghatározására ösztönöz, hogy a jövőben milyen úton haladjanak tovább. Mert az kétségkívüli tény, hogy a polgárőrségnek jövője van.

Az ostorosi Sós István veszi át a Polgárőr Érdemkereszt ezüst fokozatát

Erre épít megyénkben is a civil bűnmegelőzőkre számító rendőrség is. Mint dr. Széchy Zsolt rendőr ezredes, rendészeti főkapitány-helyettes utalt rá: a polgárőrök nem csak stratégiai partnereik, hanem olyan barátaik is, akikre a bizalom, a becsület és a helytállás jellemző. S akik önzetlenül vállalják a többlet szolgálatot azok helyett a rendőrök helyett, akiket mostanában a határok védelmére vezényeltek szűkebb hazánkból.
Az idei találkozónak kedves vendégei is voltak. Egy éve alakult meg az erdélyi Zetelakán és a hozzá tartozó településeken tevékenykedő Paza Civilá, azaz a helyi polgárőrség. Az 5600 fős lakosság nyugalmát őrző közösség nemrég került kapcsolatban a Heves Megyei Polgárőr Szövetséggel, amelynek tagjai az itteni, illetve a zetalakai találkozón megosztották velük gyakorlati tapasztalataikat, s egy járőrautóra szerelhető fényhíddal is megajándékozták őket. A most jelenlévő zetelakiak nevében Nagy Attila polgármester köszönetet mondott a támogatásért, majd elmondta: az itteni polgárőrökre jellemző, hogy nem csak a megye lakosságával, hanem velük, erdélyi partnereikkel is önzetlenül törődnek.
Ezután Völgyi Ferenc, a Heves Megyei Polgárőr Szövetség elnöke köszönte meg társainak, illetve azok hozzátartozóinak azt az önfeláldozást,ami az elmúlt év során szolgálatban töltött 250 ezer óra mögött van.

 
Az ünnepség további részében elismerések átadására került sor. Az OPSZ elnöke által adományozott Polgárőr Érdemkereszt arany fokozatát Kapui Zoltán (Nagyvisnyó) és Gacsal Péter (Füzesabony), ezüst fokozatát Sós István (Ostoros), Minczér György (Vécs), Szopkó Tamás (Tenk), bronz fokozatát pedig Varga Balázs (Szilvásvárad), Pásztor Sándor (Petőfibánya) és Csató László (Nagyút) vehette át.
Az OPSZ által a 25 évforduló alkalmával kiadott emlékplakettet Nyilas Kálmán (Parád), Kalmár János (Heves), Gyetvai Árpád (Aldebrő) és Gyöngyös Város Polgárőr Egyesülete kapta meg. A kitüntetést Pausz Ferenc, az OPSZ közlekedési alelnöke nyújtotta át az arra érdemeseknek. Emellett még átadták a Heves Megyei Rendőrfőkapitánya, Andornaktálya polgármestere, illetve a Heves Megyei Polgárőr Szövetség elismeréseit.

A nap folyamán a polgárőrnap résztvevői színpadi műsorokat, táncos és zenés programokat tekinthettek meg, de ellátogathattak a helyi rendőrmúzeumba is. Nagy érdeklődés kísérte a rendőrség kutyás bemutatóját, valamint a különböző sportvetélkedőket, s szép számmal voltak olyanok is, akik megmártóztak a méltán elismert strand hűsítő vizében.

Forrás: Szilvás István