Közbiztonsági fórum Bodonyban

2016. szeptember 26. 20:53
Közbiztonsági fórum Bodonyban
Az a cél, hogy a megye minden településén működjön polgárőrség – hangzott el azon a közbiztonsági fórumon, amelyen a jubiláló civil bűnmegelőző szervezet, a társszervek képviselői és a polgármesterek tanácskoztak a közbiztonság erősítéséről.

Heves megye 121 települése közül húszban nem működik polgárőr egyesület, ezért a megyei szövetség azt szorgalmazza, hogy ott is hozzanak létre egyesületet, vagy csoportot – mondta Völgyi Ferenc. A Heves Megyei Polgárőr Szövetség elnöke ezzel a gondolattal nyitotta meg azt a közbiztonsági fórumot, amelyet az önkéntes civil bűnmegelőző szervezet megalakulásának 25. évfordulója alkalmából tartottak szeptember 23-án a hevesi Bodonyban.
A tanácskozás résztvevői arról egyeztettek, hogy miként lehet erősíteni a helyi lakosság szubjektív biztonságérzetét, ezzel összefüggésben az ország nyugalmát. Horváth László, a térség országgyűlési képviselője arról szólt, hogy az emberek számára az egyik legfontosabb dolog a biztonság, ezért az ehhez való jogról sehol sem mondhatnak le. A közbiztonság erősítése pedig közös erőfeszítést igényel a rendvédelmi szervektől, az önkormányzatoktól, a Polgárőrségtől, valamint a lakosságtól egyaránt. Erre utalt beszédében dr. Pajtók Gábor kormánymegbízott, a Heves Megyei Védelmi Bizottság elnöke is, aki kijelentette: a bűnmegelőzésért dolgozók együttműködése napjainkban különösen aktuális, miután soha nem volt ilyen nyomás hazánkon az illegális bevándorlás miatt. A korábbiakhoz képest más szintre emelkedett a közbiztonság kérdése. A hatékony együttműködésben nagy szerepük van a polgármestereknek és a testületeknek, mart ahol újragondolták a Polgárőrség szerepét, ott nőtt az emberek biztonságérzete.
A fórumon elhangzott az is: Heves megyei kezdeményezésre jött létre a Polgárőrség és a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége /TÖOSZ/ közötti együttműködési megállapodás. Mint a szervezet főtitkára, dr. Gyergyák Ferenc kitért rá, a szövetség támogatásaként három érintett témában írtak ki pályázatot, de ebből a megyéből nem éltek a lehetőséggel. Annak ellenére nem, hogy – mint dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke elmondta – 620 polgármester, továbbá több mint ezer önkormányzati képviselő tagja a helyi egyesületeknek, amelyekre a Kormány stratégiai partnerekként tekint. Az országszerte működő 2030 egyesületben évi 8-9 millió óra önkéntes szolgálatot teljesítő 56 ezer polgárőrnek jelentős szerepe van ugyanis abban, hogy a 2012-es 420 ezerről 2015-re 280 ezerre csökkent az ismertté vált bűncselekmények száma. Az OPSZ elnöke fontos jövőbeni teendőként jelölte meg a polgárőrök alapos szakmai képzését éppúgy, mint az egységes szolgálati megjelenést, valamint az aktív tagság nagyobb arányú fiatalítását.
A tanácskozáson szó esett arról is, hogy – mint Blahó László, a Kompolti Polgárőr Egyesület vezetője, füzesabonyi járási koordinátor utalt rá – vannak olyan települések, ahol személyes vezetői ellentétek akadályozzák az együttműködést. Ennek feloldásában, illetve az eredményes bűnmegelőző tevékenységhez a koordinátorok igyekeznek minden támogatást megadni. Különösen érvényes ez arra a húsz településre, ahol jelenleg nincs polgárőrség. Pedig szükség lenne rá – tette hozzá Czinege László r. dandártábornok, megyei főkapitány, aki azzal indokolta ezt, hogy ahol rendszeres a jelenlétük, ott gyökeresen megváltozott a lakosság biztonságérzete. Elismerésként hangzott az a véleménye, miszerint a Rendőrség félkarú óriás lenne csupán az önkéntes bűnmegelőzők nélkül. 

Fiatalít a jubiláló szövetség
A fórumhoz kapcsolódó, a Polgárőrség 25 évét bemutató kiállítás egy-egy szeletet villant fel az önkéntes bűnmegelőzők mindennapjaiból a közlekedésbiztonságtól a drogmegelőzésig. Külön tabló foglalkozik az országban tevékenykedő 550 ifjú polgárőrrel. Most a 14-18 éves korosztálynak elsősorban a rendészeti és honvédelmi fakultációval rendelkező középiskolákban tartanak toborzó ismertetőket. Lehetővé tették továbbá, hogy a diákok az érettségi előtt kötelezően előírt 50 órás közösségi munkát az egyesületnél végezzék el.