Tíz éve vigyázzák a település nyugalmát

2016. május 30. 13:48
Tíz éve vigyázzák a település nyugalmát

Számunkra elismerés, ha a faluban megállítanak bennünket, s elmondják, hogy ha látják a járőrautónkat, nyugodtabban alszanak – hangzott el azon az évértekelő közgyűlésen, amelyen Kalcsó Sándor elnök számolt be a Káli Polgárőr Egyesület tevékenységékről.

A lakosság nemcsak akkor látja a csapat tagjait, amikor rendre felbukkannak az utcákon, hanem naponta az iskola előtti zebránál, de ott vannak a különböző rendezvényeken is a falunaptól a huszártalálkozóig. Jó kapcsolatot ápolnak a környékbeli egyesületekkel, s ha szükséges, a füzesabonyi térség egész területén besegítenek. Volt, hogy 24 órás szolgálatot adtak a migránshelyzet időszakában, de részt vettek eltűnt személy keresésében, s gyakorta végigjárják a MÁV itteni vasúti szakaszát is. Az egyesületnek két mentőszolgálatos tagja is van, rájuk építve náluk rendezték meg a megyei polgárőr szövetség egészségügyi alapoktatását. Egy másik polgárőr, Gecsey András kezdeményezésére pedig megalakult a környezetvédő csoportjuk, melynek tagjai felderítik az illegális szemétlerakókat, megelőzik a falopásokat.

Az egyesület által szervezett fórumokon bűnmegelőző feladatukról, tevékenységükről számolnak be az érdeklődőknek. Ennek is betudható, hogy több középiskola jelezte: számos diákjuk náluk szeretné letölteni az előírt 50 órás közszolgálatot. Ez reményt ad arra, hogy néhányuk a későbbiekben csatlakozik majd a csapathoz, amely most jubilál: tíz esztendeje, hogy alapító tagjai megkezdték a rendszeres járőrözést a településen. Mint a közgyűlésen elhangzott: csak az elmúlt évben több mint 1500 órát – ebből négyszázat a rendőrökkel közösen – töltöttek szolgálatban.

Sz. I.